Bitcoin kort uitgelegd

Terugkijkend op de laatste jaren zien we eigenlijk de entrée van de cryptovaluta als de meest in het oogspringende. Cryptovaluta zijn financiële valuta die louter decentraal verhandeld worden met hele moderne processen. De bitcoin is met grote afstand nog de meest bekende cryptomunt. Opvolgers van de bitcoin zijn onder andere de Riple en de Litecoin. Beiden echter qua populariteit nog heel ver achter op de bitcoin.

Bitcoin decentraal in plaats van centraal

Kenmerken cryptovaluta

  • afwezigheid transactiekosten
  • erg snel
  • afwezigheidheid transactiekosten
  • betalingen anoniem

    Koers bitcoin

    Koersbitcoin We moeten een goed onderscheid maken: de Bitcoin met de hoofdletter staat voor het centrale betaalsysteem. Bitcoin met een kleine letter geschreven staat weer voor de munt in de vorm van een digitale munt. De bitcoin is de eerste munt die decentraal verhandeld werd. Dus zonder toezicht van een centraal systeem. Hiermee is de gehele betaalwereld van de cryptovaluta totaal anders dan de traditionele betaalwereld die juist centraal geleid en gecoördineerd worden. Centrale banken bestaan niet in de cryptowereld en zodoende is er dus ook geen sprake van rentevergoedingen. In de wereld van de cryptovaluta is er dus geen sprake van toezicht in wat voor manier dan ook. Juist door het gebrek aan toezicht zien we een ongekend hoge bewegelijkheid van de cryptovaluta.

    Bitcoin's oprichting

    In tegenstelling tot de traditionele munten vinden de transacties tussen de gebruikers direct onderling plaats. Dit wordt ook wel peer-to-peer handel genoemd. Alle transacties worden bijgehouden via zogenaamde netwerk nodes. De verwerkingen van de transacties gaat weer via cryptografie.

    Blockchain uitgelegd

    De transacties worden eerst centraal verwerkt en gaan dan naar de blockchain. De blokken met transacties worden iedere tien minuten aan de blockchain toegevoegd. De blockchain wordt ook wel een grootboek genoemd. Het staat letter voor een keten aan blokken. De eerste blockchain werd al in 1998 door Wei Dai beschreven. In 2009 werd het door Satoshi Nakamoto als opensource software opensgesteld. Satoshi Nakamoto wordt als het ware gezien als de oprichter van de blockchain database. Eén van de belangrijkste motivaties om de blockchainprocessen te lanceren was het oplossen van het double-spending probleem. Dankzij de oprichting van de blockchain konden de transacties plaatsvinden zonder dat er een centrale partij bij om de hoek kwam kijken. Met 'double-spending' bedoelen we het feit dat er twee transacties plaatsvinden bij het traditionele verkeer. Van de gebruiker (betalende) naar de centrale partij en dan weer naar de andere partij (ontvangende). Een centrale partij is er dus bij blockchain niet.

    Satoshi Nakamoto pseudoniem

    Satoshi Nakamoto is echter niet een echte naam maar het is een pseudoniem van een onbekend persoon of een groep. Dit is natuurlijk vrij ongebruikelijk maar in de wereld van de hackers en de meer progressieve aanhangers van de cryptowereld juist weer wel vrij gebruikelijk. Nakamoto was tot december 2010 betrokken bij de uitbouw van de bitcoin. De eerste bitcoin werd op 3 januari 2009 verwerkt op de blockchain. "The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks" was het eerst blok op de blockchain. Op 12 januari 2009 geschiedde de eerste bitcointransactie door Satoshi Nakamoto. Vanafde start in 2009 tot en met aanvang 2016 werden er ruim 100 miljoen bitcointransacties gedaan. Per voorjaar 2020 was dit aantal nota bene opgelopen tot 300 miljoen transacties.

    Geen bijdrukkerij meer

    Vooral het ongebreidelde bijdrukken van geld was voor veel bitcoinaanhangers één van de belangrijkste redenen om de bitcoin uit te gaan bouwen. Bij de traditionele valuta is er dus één partij die de rentes en het bijdrukken van geld kan bepalen. Dit bijdrukken van geld is natuurlijk geen gratis geld. Bij het op grote schaal bijdrukken gaat de inflatie omhoog. Dit houdt in dat vrijwel alles duurder wordt. Consumenten en bedrijven worden dus gedupeerd wanneer er op grote schaal geld wordt bijgedrukt. Sinds 1973 wordt er al op grote schaal geld bijgedrukt (Bretton Woods). De geldhoeveelheid M1 werd bijna overal groter. Tot en met 1973 was de dollarkoers gekoppeld aan de prijs van goud. Centrale banken hebben in de loop der jaren bijna altijd wel geld bijgedrukt (natuurlijk ook omdat geld in munten en biljetten aan slijtage onderhevig is). Pas in 2008 ging de geldpers echter massaal aan toen werd getracht het financiële systeem te redden. Dit ongebreidelde bijdrukken van geld werd door de velen in de maatschappij absoluut niet als wenselijk ervaren. De geldpers ging hard aan om het financiële systeem te redden waar ze nota bene zelf voor verantwoordelijk waren.

    Traditioneel financieel systeem heeft beperkingen

    Logischerwijs kwam er uit de maatschappij veel onvrede omdat er een hogere inflatie kon ontstaan terwijl het volk er niet voor gecompenseerd werd. Het tumult wat hierdoor ontstond creëerde de broedplaats om hard na te gaan denken over een alternatief financieel systeem. En hiermee werd het plan voor de bitcoin geboren. Er is bij de bitcoin (en de andere cryptovaluta) dus geen sprake van een centraal orgaan dat toezicht houdt. Ten tijde van de lancering van de bitcoin was de bitcoin eigenlijk alleen maar bekend in de wereld van de hackers en de meer alternatieve financiële mensen. Maar na verloop van tijd kwam er er meer populariteit en werd de bitcoin op steeds meer plekken geaccepteerd. Het feit dat er geen transactiekosten zijn en de hele hoge betaalsnelheid zorgde al gauw voor een aanwakkering van de populariteit. Per 2020 is het traditionele internationale betaalverkeer eigenlijk nog lang niet waar het zou moeten zijn. Het uitvoeren van internationale transacties is nog steeds vrij duur en kost ook eens veel tijd. Het is verbazingwekkend dat er tijdens de feestdagen en weekenden blijkbaar geen transacties uitgevoerd kunnen worden.

    Heel veel koersbewegingen cryptovaluta

    Tot en met begin 2017 kabbelde de bitcoin gestaag omhoog. Later in 2017 explodeerde de koers echter. 2017 was een bizar jaar voor de bitcoin: deze cryptomunt bleef maar stijgen en stijgen. Het feest met de stijgingen van de bitcoin ging door tot eind 2017 toen de koers zelfs boven de 20. 000 dollar uit kwam. Dit niveau is ook tot heden haar hoogste niveau ooit. Sindsdien zakte de koers hard in elkaar en kwam weer in een trading range van tussen de 5. 000 en 10. 000 dollar te liggen. ook tot en met het voorjaar van 2020 zien we nog steeds een hele hoge bewegelijkheid van de meeste cryptovaluta. In 2019 noteerde de bitcoin vaak weer rond de niveau's van 2018. Per begin maart bleek echter de bitcoin ook geen defensieve vluchthaven. Ook deze cryptomunt ging hard omlaag ten tijde van het coronavrius. De koers van de bitcoin zakte en masse in en kwam weer rond de 5. 000 dollar te liggen.