Direct naar artikelinhoud
WINNAAR & VERLIEZERPicnic en Hema

Picnic vervroegt uitbreiding, Hema eist halvering huurkosten

Michiel Muller van boodschappenservice Picnic.

Michiel Muller (Picnic): Omzet nu al verdrievoudigd

Crises kennen verliezers, maar ook winnaars. Creatieve destructie, zo heet dat, komt in een stroomversnelling. Bedrijven die al op hun laatste benen lopen, gaan ten onder. Nieuwe komen ervoor terug.

De supermarktketens hebben zich snel aangepast aan de pandemie, reguleren de instroom en maken de winkelwagentjes schoon. De angst dat er lege schappen zouden ontstaan, bleek ongegrond. Er is nog altijd voldoende wc-papier, ondanks de paniekaankopen. Picnic, de websupermarkt, heeft de wind helemaal in de zeilen. Iedereen wil houdbaar voedsel laten bezorgen. ‘Witte bonen in tomatensaus loopt bijvoorbeeld als een tierelier’, meldde een Picnic-medewerker op een van de regionale omroepen. Topman Michiel Muller sprak van een verdrievoudiging van de omzet sinds de uitbraak van de crisis. Het bedrijf maakte afgelopen week bekend het zesde distributiecentrum in Apeldoorn vervroegd te openen vanwege de extra vraag naar thuisbezorgde boodschappen. De opening stond aanvankelijk gepland voor het einde van dit jaar; nu moet dat eind mei worden. Verder worden er driehonderd tot vierhonderd mensen aangenomen die in korte tijd moeten worden ingewerkt, ondanks de coronabeperkingen. Ook gaat Picnic meer bezorgen in de ochtend en wil het bedrijf haar bezorgwagentjes efficiënter vullen.

Hema-baas Tjeerd Jegen.Beeld ANP

Tjeerd Jegen (Hema): Lockdown verhult echte problemen

Wie als winkelconcern ‘zegt te vrezen voor het voortbestaan’ tekent eigenlijk al zijn doodvonnis. Of Hema-baas Tjeerd Jegen bewust een brief aan de vastgoedbeheerders met die noodkreet heeft laten uitlekken zal wel nooit bekend worden – misschien dacht hij dat het wel goed uitkwam nu iedereen hulp wil – maar hij heeft hiermee de deksel op zijn neus gekregen.

Het personeel moet inleveren. En de Hema eist halvering van de huurkosten. Dat eiste ook V&D in de laatste maanden van de doodsstrijd. Als een bedrijf zo desperaat is, haken leveranciers af of halen zelfs hun spullen terug. De beste mensen in het concern gaan zoeken naar een andere baan. En de vastgoedeigenaren krabben zich achter de oren, hoewel ze even geen kant opkunnen. Hema is al sinds 2013 verlieslijdend. Daar is het crisis zo lang de nieuwe eigenaar Marcel Boekhoorn geen briljant idee bedenkt om klanten weer massaal naar de winkel toe te trekken. De keten zucht anderhalf jaar na de overname nog altijd onder een schuldenlast van 750 miljoen euro. De halvering van de huursom van in totaal 13 miljoen euro zal ook de reddingsboei niet zijn.

Bedrijven mogen door de lockdown niet ten onder gaan. Maar de lockdown verhult bij de Hema structurele problemen – te veel schulden en te weinig ideeën.