Update van coronamaatregelen: maximaal vijftien aanwezigen bij begrafenis

© Jan Van der Perre

De coronamaatregelen krijgen een update. Telecomwinkels mogen openen voor noodgevallen en alle meerdaagse klasuitstappen worden tot het einde van het schooljaar afgelast.

Matthias Verbergt

In het Staatsblad verscheen vandaag de laatste versie van het ministerieel besluit dat de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus bevat. Op verschillende vlakken worden de regels aangevuld en bijgesteld.

Begrafenissen

Tot vandaag was de regel dat begrafenisceremonies alleen ‘in intieme of familiale kring’ mochten plaatsvinden. Dat wordt nu nader gespecificeerd. Begrafenissen mogen bijgewoond worden door maximaal vijftien personen. Daarbij moet een afstand van anderhalve meter tussen alle aanwezigen gegarandeerd zijn, en mag het lichaam van de overledene niet worden blootgesteld.

Huwelijken

Ook voor huwelijken zijn er nu duidelijke regels. Die kunnen enkel nog in het bijzijn van de echtgenoten, hun getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand of de bedienaar van de eredienst. Ouders kunnen dus niet meer het huwelijk van hun kinderen bijwonen.

Meerdaagse schooluitstappen

Schooluitstappen blijven onmogelijk, minstens tot 19 april. Maar de overheid besliste dat meerdaagse schooluitstappen dit schooljaar (tot 30 juni) helemaal niet meer zullen kunnen plaatsvinden.

Telecomwinkels en winkels voor medische hulpmiddelen

De lijst met winkels die mogen openblijven, zoals voedingswinkels, wordt wat uitgebreid. Voortaan mogen ook telecomwinkels opengaan, behalve winkels die enkel accessoires verkopen. Het kan wel enkel voor noodgevallen. Er kan telkens maar één klant ontvangen worden, op afspraak.

Voedingswinkels: geen limiet voor openingsuren

Ook winkels voor medische hulpmiddelen mogen opengaan voor noodgevallen, eveneens één klant per keer, en op afspraak. De openingsuren van voedingswinkels zijn niet meer beperkt tussen zeven uur ’s ochtends en tien uur ’s avonds. Dat is vooral voor de bakkers die vroeg openen belangrijk.

Nachtwinkels mogen nog steeds niet later dan 22 uur open zijn.

Reizen

Tot nog toe waren enkel niet-essentiële reizen vanuit België expliciet verboden. Dat geldt nu ook formeel voor reizen naar ons land.

Geen afstand voor gezinsleden

Volgens de letter van het vorige ministerieel besluit moesten huisgenoten buiten ook op anderhalve meter afstand van elkaar blijven. Dat wordt nu bijgesteld. Wanneer gezinsleden gaan wandelen of fietsen, hoeven ze geen afstand te houden.

Update coronamaatregelen St... by De Standaard on Scribd

LIVEBLOG CORONAVIRUS. Alweer 49 nieuwe besmettingen in China

Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

    ‘Als we de grip lossen, dreigt de dam te breken’

    De cijfers van de nieuwe ziekenhuisopnames stabiliseren. Hoe bemoedigend zijn die cijfers? Is de piek bereikt en kunnen we de maatregelen wat versoepelen? En hoe kan u nog besmet raken?

    ‘De coronamaatregelen zijn ingrijpend, maar we houden vol’

    Tachtig procent van de respondenten volgt goed de regels, zoals afstand houden tijdens het wandelen of fietsen. (foto: Auwegemvaart in Mechelen.) © Joris Herregods

    We zijn gemotiveerd om de adviezen van de overheid over het coronavirus na te leven. Dat toont onderzoek van UGent aan. ‘We brengen nu al tien dagen de motivatie van de bevolking in kaart en zien nog altijd geen dip’, zegt motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste.

    De enquête van de Gentse universiteit peilt hoe gemotiveerd we zijn om de opgelegde maatregelen, zoals social distancing en handen wassen, na te leven. Uit de resultaten blijkt dat 80 procent van de 4.000 deelnemers zegt zich heel goed te houden aan alle regels. Slechts een vijfde doet dit in iets mindere mate.

    ‘We zien dat de mate waarin de bevolking de maatregelen volgt enigszins verschilt tussen doelgroepen’, legt Vansteenkiste uit. Zo zijn ouderen nauwgezetter om zich aan de adviezen van de overheid te houden. ‘Dit komt omdat zij sterk overtuigd zijn van het belang ervan. De maatregelen sluiten aan bij kernwaarden van mensen, zoals solidariteit en gezondheid. Het volgen van de maatregelen voelt dan ook niet aan als een verplichting. Het is een keuze’, aldus Vansteenkiste.

    Het onderzoek van de UGent wordt dagelijks herhaald. ‘We zijn ondertussen al een tiental dagen ver en de motivatie blijft stabiel’, zegt Vansteenkiste. ‘Dit is te danken aan de goede communicatie van de overheid en de wetenschappers naar de bevolking toe. Als de motivatie van de bevolking slinkt, dan kan de communicatie bijgestuurd worden. Het is belangrijk om draagvlak te blijven zoeken bij de bevolking en de noodzaak van de maatregelen toe te lichten. Zo blijft de motivatie hoog.’

    Wie graag wil deelnemen aan het onderzoek ‘Hoe stel jij het in uw kot?’ van de UGent kan dit doen via deze link: https://ghentpmwop.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_094abYBmjxQT8rj