[column] Wat je als marketeer kunt leren van El Profesor

[column] Wat je als marketeer kunt leren van El Profesor
  • Algemeen
  • 3 apr 2020 @ 10:40
  • Link
  • Wendy Oude Veldhuis
    Wendy Oude Veldhuis

    eigenaar
    Bureau Snugger
  • Marketing

Ben je fan van Netflix, dan heb je ongetwijfeld iets van ‘La Casa de Papel’ gezien met ‘El Profesor’ in de lead. In vier seizoenen - yes, seizoen 4 staat op Netflix! – zie je hoe El Profesor en zijn team de grootste overval in de Spaanse geschiedenis op hun naam zetten.

El Profesor en zijn team van experts bezetten de Koninklijke Munt en drukken er zelf hun eigen bankbiljetten. Hun doel is om met zo’n 2,4 miljard euro het gebouw te verlaten. Naast een geniaal brein heeft El Profesor ook een paar marketinglessen voor ons!

1 Neem de tijd om f*cking goed te worden

In La Casa de Papel is El Profesor van plan een overval te plegen die zijn vader vroeger ooit bedacht. Hij doet er jaren over om de overval te plannen en tot in detail uit te werken. Zijn team stelt hij zorgvuldig samen, hij heeft strenge regels waar ze zich aan moeten houden. Zo streven ze allemaal hetzelfde doel na. Hij bereidt zijn team voor aan de hand van ouderwetse lessen in een klaslokaal dat hij bouwt in een verlaten kasteel.

El Profesor neemt de tijd, jarenlang, om de beste te worden. Er wordt niets aan het toeval overgelaten, tenminste niet in seizoen één en twee…  Als we dit vertalen naar een marketingles, dan passen de waardestrategieën van Treacy en Wiersema hier perfect bij. Zij zeggen dat een organisatie zou moeten kiezen waarin ze uitblinken. Je kunt kiezen uit drie disciplines:

•       Product leadership (productinnovatie, denk aan Apple)

•       Customer intimacy (aandacht voor de klant, denk aan Coolbue)

•       Operational Excellence (superieure operatie/uitvoering, denk aan Lidl)

Operational Excellence is zeker van toepassing bij El Profesor en zijn team in La Casa de Papel. Ze blinken uit in hun productie en uitvoering. De focus ligt op efficiency, duidelijke taken, meetsystemen en gestroomlijnde operaties. Denk eens na of jij een duidelijke keuze hebt gemaakt of dat je die wellicht kunt maken. Natuurlijk moeten alle drie de disciplines op orde zijn, maar in welke van de drie blink jij uit? Zo kun je je onderscheiden van je concurrent.

2 Geniet van je werk

El Profesor, Tokio, Denver, Berlin, Nairobi en de andere overvallers uit 'La Casa' zijn vakmensen. Ze doen hun werk, hebben zich goed voorbereid en ze streven een gezamenlijk doel na. Maar los daarvan genieten ze van hun werk! Daardoor krijg je als kijker sympathie voor de criminelen. En zo langzaamaan krijgen de mensen om hen heen ook sympathie voor ze. Sommigen sluiten zich zelfs bij ze aan. Je ziet het werkplezier bij het team, het straalt er aan alle kanten af. Ze vieren successen en staan af en toe stil om te kijken wat ze bereikt hebben en te genieten.

Het mooie van deze werkwijze is dat het voor jouw merk óók werkt. Wanneer werknemers of ondernemers oprecht enthousiast zijn over hun producten, diensten of werkwijze, krijg je sympathie voor ze. En dat is één van de beïnvloedingsprincipes van Robert Cialdini. Merken die sympathiek zijn, verkopen beter. Of in het geval van La Casa de Papel: stelen beter. Hoe je sympathie laat zien? Dit zijn een paar ideetjes…

•       Laat zien dat je je klant begrijpt

•       Plaats foto’s op je website van jezelf zodat mensen je leren kennen

•       Deel een persoonlijk verhaal, zodat mensen zich kunnen herkennen in jou of je situatie

•       Probeer een overeenkomst te zoeken met je klant, gelijkgestemden trekken ons aan

•       Regelmatig contact met je klant draagt bij aan een sympathieker merk

3 Waarom doe je wat je doet?

In de loop van de serie krijgen we een inkijkje in het hoofd van El Profesor en waarom hij bepaalde dingen doet. Hij heeft flink wat normen, waarden en idealen. Gaandeweg laat hij steeds meer los over deze idealen en daardoor sluiten mensen zich bij hem aan. Ze begrijpen hem beter en streven hetzelfde doel na.

Hoe kun jij dit toepassen in je eigen marketing? Als je hem kent, weet je al welke kant ik op wil… De Golden Circle van Simon Sinek. Wanneer je aan de slag gaat met deze marketingstrategie, zie je dat je drie cirkels gaat invullen: de Why, How en What. De Why is in dit geval het ideaal dat je nastreeft, net als El Profesor. Bedrijven die een sterke Why hebben, zijn vaak succesvol. Dat komt omdat ze niet worden gedreven door ‘winst maken’. Werknemers snappen waarom ze dingen doen en kunnen aansluiten bij een hoger doel. Waar kom jij je bed voor uit ’s ochtends? Waarom bestaat je bedrijf en waarom doe je wat je doet?

Ben jij net als ik gek op marketing én Netflix? Download dan het complete e-book met marketinglessen uit 6 verschillende Netflix-series!

 

Wendy Oude Veldhuis

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken