VDL sluit busfabrieken, Heerenveen blijft open

VDL Bus in Herenveen. Foto Simon Bleeker

VDL Bus in Herenveen. Foto Simon Bleeker Foto: Simon Bleeker

HEERENVEEN. Bussenbouwer VDL houdt zijn fabriek in Heerenveen voorlopig open. Ook die in Venlo blijft in bedrijf. Deze week werd bekend dat de twee vestigingen in Valkenswaard en in het Belgische Roeselare zijn stilgelegd.

Bij de busdivisie werken in totaal 2.000 mensen, waarvan 220 in vaste dienst in Heerenveen. Een woordvoerder meldt dat er door de coronacrisis meer zieke medewerkers thuis zitten dan normaal. Ook stagneert de toelevering van onderdelen en istevens sprake van een teruglopende vraag uit de markt als gevolg van de crisis.

Bij VDL in Heerenveen worden bussen gemaakt voor het openbaar vervoer. Die voertuigen zijn al eerder besteld door vervoerders en worden vaak in december uitgeleverd, aldus een woordvoerder van VDL. In Valkenswaard worden voornamelijk bussen gemaakt voor touringcarbedrijven. Doordat de toeristische sector hard wordt getroffen door de contactbeperkende maatregelen daalt de vraag vanuit dit segment.

VDL Groep is een familiebedrijf uit Eindhoven en is Europees marktleider op het gebied van elektrische bussen voor het openbaar vervoer. De onderneming heeft 104 bedrijven in 20 landen met in totaal 16.000 medewerkers, van wie 14.000 in Nederland. Nedcar in Born, onderdeel van VDL, lag al twee weken stil. Hier worden BMW’s en Mini’s geassembleerd, maar door een tekort van aanvoer van onderdelen was dit niet langer mogelijk.