Direct naar artikelinhoud
Belgisch voetbal

Pro League trekt streep onder voetbalseizoen: de kampioen is gekend, al de rest nog niet

Middenvelder Charles De Ketelaere van Club Brugge versnelt met de bal op het veld van AA Gent. Zijn club is kampioen in 1A en mag rechtstreeks naar de Champions League.Beeld Photo News

Club Brugge is landskampioen. De raad van bestuur van de Pro League heeft de competitie stilgelegd door het coronavirus en bevriest de huidige stand. Maar hiermee is de kous niet af.

De raad van bestuur van de Pro League adviseert unaniem om de competitie in 1A met onmiddellijke ingang stop te zetten. Dat zou betekenen dat er geen dertigste speeldag meer komt en ook play-off 1 en play-off 2 niet doorgaan. De huidige stand is de eindstand: Club Brugge kampioen dus. Voor de derde keer in vijf seizoenen.

Het advies dient te worden bekrachtigd op de algemene vergadering van 15 april, waarin alle 24 profclubs een stem hebben. Hoe is onduidelijk. In principe is er voor een competitiehervorming een meerderheid van 80 procent nodig binnen de Pro League. Blijft de vraag of dit manoeuvre gezien wordt als een hervorming. Indien niet zou een tweederdemeerderheid kunnen volstaan.

Een werkgroep met daarin Joseph Allijns (voorzitter KV Kortrijk), Pierre François (CEO Pro League), Michel Louwagie (manager AA Gent), Eddy Cordier (CEO Zulte Waregem), Peter Croonen (voorzitter Pro League en Racing Genk) en Philippe Bormans (CEO Union) moet nu bestuderen waar en wanneer de bekerfinale tussen Club Brugge en Antwerp kan doorgaan. Mogelijk vervangt de bekerfinale de supercup en vindt de bekerfinale plaats zonder publiek.

Het resultaat van de eventuele bekerfinale kan de verdeling van de Europese tickets beïnvloeden. Als kampioen is Club zeker van de groepsfase van de Champions League. Vicekampioen AA Gent mag zich opmaken voor de derde kwalificatieronde van de Champions League. Voorts is de uitreiking van de Europese plaatsen afhankelijk van wie zich kroont tot bekerwinnaar.

De werkgroep bekijkt voorts of de terugmatch van de promotiefinale van 1B tussen OH Leuven en Beerschot nog kan gespeeld worden. Als dat zo is, kennen we een promovendus en dus ook een degradant, namelijk Waasland-Beveren. Stel dat de terugwedstrijd niet meer plaatsvindt, dan komt er mogelijk volgend seizoen een competitieformat met achttien teams (met Waasland-Beveren, Beerschot en OHL). Maar als de tweede match van de promotiefinale niet gespeeld wordt, kunnen ook Westerlo en Virton nog de promotie claimen. Virton staat eerste in het algemene klassement, Westerlo is het nummer twee. Zo zijn er vier ploegen die zeggen recht te hebben op promotie.

Bij een competitie met achttien zouden de play-offs wegvallen, anders duurt het seizoen te lang. Er gaan ook stemmen op voor een competitie met twintig, maar dat is onwaarschijnlijk.

Ondertussen blijft de constellatie van 1B onduidelijk. De kans is groot dat daar volgend seizoen acht ploegen spelen. Alleen is de grote vraag: dewelke?

Als clubs zich benadeeld voelen door de veranderingen kunnen ze stappen ondernemen. Naar het Belgisch Arbitragehof voor de Sport gaan is de eerste, logische zet. Daarna volgt het zwaardere geschut. Via de burgerlijke rechtbank kan een kortgeding aangespannen worden. Dat deed bijvoorbeeld KV Mechelen twee seizoenen geleden, toen het na de degradatie een competitie met zeventien wilde spelen. Ook een procedure voor de Belgische Mededingingsautoriteit behoort tot de mogelijkheden.

En wat doen de tv-rechtenhouders? De operatoren hebben de laatste schijf al betaald aan de Pro League, die het geld op haar beurt voor het overgrote deel heeft verdeeld onder de clubs. Op die manier hadden de profploegen in deze economisch moeilijke tijden een broodnodig wapen tegen hun schulden op korte termijn.

Rechtenhouders Telenet, Proximus en het Waalse VOO denken nu wel na over eventuele stappen. Zij betalen de volle pot, zonder de lucratieve play-off 1. "We wachten de stemming op de algemene vergadering af", klonk het gisteren bij Telenet. De Pro League blijft zich sterk maken dat ze verzekerd zijn van hun geld, omdat de coronacrisis een geval van overmacht is.