Direct naar artikelinhoud
Sporza Retro

Waarom we massaal naar oude wielerwedstrijden kijken

Matti Breschel hield een gebroken neus en een hersenschudding over aan Gent-Wevelgem 2015.Beeld Corbis via Getty Images

Uren voor de buis zitten, wachtend op een eindspurt waarvan je de uitkomst al kent. Het is een tijdverdrijf waar, afgaande op de kijkcijfers van Sporza Retro, steeds meer wielerliefhebbers zich in deze koersarme tijden aan wagen. ‘We streven met zijn allen naar plaatsvervangend geluk.’ 

Bijna 400.000 kijkers zagen afgelopen zondag op Eén hoe Luca Paolini zich na 256 kilometer wedstrijd tot winnaar van Gent-Wevelgem kroonde. Een vaststelling die wenkbrauwen doet fronsen. Niet alleen omdat het voorbije weekend geen kilometer gekoerst werd tussen Gent en Wevelgem, maar ook omdat de heer Paolini de voorbije jaren vaker aan de toog van zijn eigen bar Caffe Monti dan op de koersfiets te spotten was.

Dat hij afgelopen zondag alsnog met de bloemen ging lopen, heeft de gepensioneerde renner te danken aan de wielerredactie van Sporza. Die gooien sinds een aantal weken ingekorte heruitzendingen van de voorjaarsklassiekers op antenne, in een poging de vele gaten in de wielerkalender dicht te rijden. 

De heruitzending van Milaan-San Remo uit 2011 wist 268.427 kijkers te boeien. De E3-Prijs uit 2005 was goed voor 144.429 geïnteresseerden en de heruitzending van Gent-Wevelgem anno 2015 was voorlopig de best bekeken retroklassieker. Maar daar zou zondag weleens verandering in kunnen komen. Dan komt immers de Ronde van Vlaanderen editie 2017 op de buis, waarin Philippe Gilbert na een indrukwekkende solo naar de overwinning rijdt. Dat zowat 100.000 wielerfans meestemden om net die wedstrijd op TV te krijgen, bewijst alvast de interesse.

Grote ogen

Ook bij Sporza zelf kijken ze met grote ogen naar de kijkcijfers die de heruitzendingen halen. “Bovendien blijken die cijfers ook het verloop van een normale wedstrijd volgen”, vertelt redactiechef Jurgen Switsers. “Naarmate de renners dichter bij de streep komen zien we het aantal kijkers toenemen, met een kijkcijferpiek op het moment van de eindspurt. En dat terwijl iedereen op voorhand weet wie gewonnen heeft.” 

Een deel van de aantrekkingskracht wordt verklaard door de keuzes die ze bij Sporza maken. Switsers: “We pikken er de meest heroïsche en spectaculaire edities uit en laten daarna de bezoekers op onze site beslissen welke wedstrijd ze liefst willen zien.” Door die aanpak kregen we het voorbije weekend onder andere te zien hoe tijdens Gent-Wevelgem renners door de stormwind de gracht werden ingeblazen.” Ook social media spelen hun rol in het succes. “Er komt via verschillende platformen heel veel reactie op die heruitzendingen”, zegt Switsers. “Ook vanuit het peloton trouwens. Renners en volgers geven commentaar of maken er grapjes over. Dat wakkert de belangstelling aan.” 

Collectief rouwproces

Wielercommentator Michel Wuyts ziet de heruitzendingen als een soort collectief rouwproces, nu koersfanaten steeds grotere stukken van het wielerjaar in het water zien vallen. “Dat veroorzaakt een enorm gemis dat we op allerlei manieren proberen in te vullen. We streven met zijn allen naar plaatsvervangend geluk.” 

Wuyts kent bovendien als geen ander de aantrekkingskracht van wielerwedstrijden uit het verleden. “Bij wijze van voorbereiding bekijk ik wel eens de voorbije edities van een bepaalde koers. En dan blijf ik daar vaak langer bij plakken dan vooraf gepland.” Zo’n heruitzending kan zelfs voor een wandelende wielerencyclopedie als Wuyts een openbaring zijn. “Ik heb met open mond naar die Milaan-San Remo uit 2011 zitten kijken. Natuurlijk wist ik dat Matthew Goss zou winnen en met wie hij in de kopgroep zat, maar veel van de dingen die onderweg gebeurden zaten toch niet meer zo vers in mijn geheugen.” 

Bij Sporza blijven ze alvast het hele wielervoorjaar lang klassiekers programmeren. Na de Ronde staan ook nog heruitzendingen van Parijs-Roubaix, de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik op het programma. En er wordt ondertussen ook in de archieven van andere sporttakken gedoken. Switsers: “We overwegen bijvoorbeeld om eind mei, wanneer er normaal getennist wordt in Parijs, een paar oude wedstrijden van Clijsters of Henin op Roland Garros uit te zenden. Ook daar kunnen veel sportliefhebbers iets aan hebben.” 

Sporza Retro: de Ronde van Vlaanderen is zondag vanaf 13.35 uur te zien op Eén