Direct naar artikelinhoud
NieuwsLoonsubsidie

Werkgevers die lonen blijven uitbetalen, kunnen straks een groot deel terugkrijgen. Hoe werkt het precies?

Werkgevers die de lonen blijven uitbetalen in deze crisisdagen, kunnen vanaf 6 april een groot deel daarvan terugkrijgen van de overheid. Voorwaarde is dat zij meer dan 20 procent omzetverlies lijden. Volgende week gaat het loket voor de aanvragen open bij uitkeringsinstantie UWV.

Ook de tandarts kan een beroep doen op loonsubsidie, voor zijn assistent.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Fred Paling, topman van uitkeringsinstantie UWV, maakten de details van de al eerder aangekondigde regeling dinsdag bekend. Het gaat om de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid, de Now. Er is 10 miljard euro beschikbaar voor de komende drie maanden. Als het nodig is, wordt de regeling daarna verlengd. Dan wordt bezien of aanscherping van de voorwaarden nodig is.

Bedrijven die drie maanden lang ten minste 20 procent omzetverlies lijden, kunnen hiervoor vanaf 1 maart een tegemoetkoming van maximaal 90 procent van de lonen krijgen. Om de hoogte van het omzetverlies te bepalen, moeten werkgevers hun totale omzet uit 2019 door vier delen. Zij vergelijken dat vervolgens met de omzet in maart-april-mei 2020. Omdat de gevolgen van de crisis soms later doorwerken, mag die periode ook later starten, bijvoorbeeld in april of mei.

De vergoeding is afhankelijk van het omzetverlies. Is dat 100 procent omdat de zaak dicht is, dan is de vergoeding 90 procent en bij bijvoorbeeld 50 procent omzetverlies wordt dat dan 45 procent. Voorwaarde is dat de salarissen worden doorbetaald en dat bedrijven geen mensen ontslaan om bedrijfseconomische redenen.

De loonsubsidie geldt voor alle werknemers met een contract met het bedrijf. Het bedrijf kan dus ook subsidie krijgen als het het loon doorbetaalt aan uitzendkrachten of flexkrachten. Voor de subsidie geldt een maximumloon van 9.538 euro bruto per maand. ‘Hier komt’, laat het ministerie weten, ‘voor alle bedrijven dezelfde opslag van 30 procent bovenop voor werkgeverslasten zoals de opbouw van het vakantiegeld, pensioen en de werkgeverspremies.’

Volgens het ministerie valt ruim 98,5 procent van de werkenden onder dit maximum. Het bedrag is het dubbele van het maximumbedrag waarover uitkeringsrechten voor bijvoorbeeld de werkloosheidsuitkering WW worden opgebouwd. Daardoor is het makkelijk rekenen voor het UWV, dat de regeling gaat uitvoeren.

Het UWV hoopt binnen twee tot vier weken tot uitbetaling over te gaan om de salarisbetaling over april te garanderen. Koolmees doet een moreel appel op bedrijven om geen dividend uit te keren aan de aandeelhouders. ‘Het is nu goed om een appeltje voor de dorst achter de hand te houden’, aldus de minister. 

De tandarts

In principe zijn tandartspraktijken sinds 16 maart gesloten. De tandarts kan interen op zijn reserves of als zzp’er een beroep doen op de steunmaatregelen voor nooddruftige zelfstandigen. Voor zijn assistente geldt de Now als zij in dienst is van de praktijk. De tandarts kan voor haar loonsubsidie aanvragen. Als de praktijk opengaat voor niet-besmette patiënten met spoedklachten, kan hij haar verplichten te komen. Hij moet dan wel een veilige werkomgeving bieden met beschermende kleding. Dat geldt overigens voor alle werkgevers. Vandaar de spatborden bij de kassa’s in supermarkten. Vertrouwt een werknemer het niet en weigert hij/zij het werk, dan kan de werkgever hem ontslaan. De werknemer kan dat ontslag aanvechten bij de rechter.

De oproepkracht

In de horeca werken veel mensen op basis van een oproep- of nulurencontract. Als ze niet werken, is er geen loon. De meeste zaken in de horeca zijn dicht. De werkgever kan ervoor kiezen niet uit te betalen, omdat er geen werk is. Dan loopt hij het risico dat zijn mensen na de crisis niet terugkomen. De werkgever kan ook het loon uitbetalen zoals dat vóór de crisis werd uitbetaald. Dan kan hij, als er geen omzet wordt gemaakt, daarvan 90 procent van het UWV terug krijgen. Als hij nog een beetje omzet maakt, krijgt hij naar rato een lager percentage van de uitbetaalde lonen terug. Daarnaast kan hij 4.000 euro krijgen als tegemoetkoming voor de vaste lasten. 

De uitzendkracht

Voor de uitzendkracht zijn er een reeks mogelijkheden. Of het bedrijf waar hij werkte, betaalt door en krijgt de loonsubsidie van het UWV. Of het bedrijf stuurt hem terug naar het uitzendbureau. Dat heeft drie keuzes. Of het stuurt hem door naar een nieuwe opdrachtgever, bijvoorbeeld van Schiphol naar een distributiebedrijf. Of het uitzendbureau betaalt hem door en krijgt daarvoor de subsidie van het UWV. Of het uitzendbureau bedankt hem voor de inzet en de uitzendkracht zit zonder inkomen. Hij/zij kan dan WW aanvragen of eventueel bijstand. Dit dreigt vooral voor ongeschoolden. Hoe specifieker het werk dat de uitzendkracht deed, bijvoorbeeld als technicus, hoe beter zijn kansen.