Direct naar artikelinhoud
INFOGRAPHICS

De belangrijkste grafieken en kaarten over de uitbraak van het coronavirus in Nederland

Dagelijks verschijnen er cijfers over het coronavirus in Nederland. De belangrijkste kunt u hier vinden, met een uitleg over wat deze gegevens zeggen over de ernst van de uitbraak.

De belangrijkste grafieken en kaarten over de uitbraak van het coronavirus in Nederland

Vanaf 25 februari worden deze grafieken niet meer bijgewerkt. De belangrijkste coronacijfers vindt u hier, deze pagina wordt elke werkdag geactualiseerd.

Hoeveel besmettingen rapporteert het RIVM?

In de onderstaande grafiek staat hoeveel nieuwe besmettingen het RIVM dagelijks meldt. Het werkelijk aantal besmettingen zal hoger zijn, niet iedereen wordt getest.

Daalt of stijgt het aantal gemelde besmettingen?

De dagcijfers kunnen flink schommelen, de procentuele verandering op weekbasis geeft meer inzicht in de toe- of afname van het aantal gemelde besmettingen.

Welk percentage van de testen is positief?

Een belangrijke maatstaf is het percentage positieve testen ten opzichte van het totaal aantal geteste personen. De Wereldgezondheidsorganisatie geeft aan dat het virus mogelijk niet goed in beeld is wanneer meer dan 1 op de 20 testen, oftewel 5 procent, positief is. Onderstaande grafiek laat zien hoeveel procent van de dagelijkse coronatesten positief was. Aangezien in het weekeinde vaak minder wordt getest zijn de percentages positief dan vaak hoger. Sinds er meer gebruik wordt gemaakt van zelftests, ligt het percentage aan positieve tests standaard hoger, mede omdat veel mensen zonder klachten nu vaak wegblijven uit de teststraat en daarmee al veel negatieve tests op voorhand worden uitgefilterd.

Wat is de situatie in het ziekenhuis?

Het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) houdt elke dag bij hoeveel patiënten in het ziekenhuis liggen vanwege covid-19. 

Ziekenhuisopnamen geven een indicatie of de uitbraak al dan niet verergert. Hieronder vindt u het aantal nieuwe covid-patiënten per dag, zowel op de ic als op de verpleegafdeling.

In welke gemeente worden de meeste patiënten opgenomen?

De opnamecijfers per gemeente worden bijgehouden door het RIVM en de stichting Nice. Ziekenhuisopnamen per gemeente worden vaak pas na enkele dagen gerapporteerd, en sommige ziekenhuizen melden opnamen maar twee keer per week. Daarom toont deze kaart de situatie tot vier dagen geleden. Voor elke gemeente ziet u hier het aantal inwoners dat nieuw opgenomen is vanwege covid-19 in twee weken tijd. Om een vergelijking tussen gemeenten mogelijk te maken is het aantal opnamen per 100 duizend inwoners berekend. 

Hieronder ziet u de top-10 gemeenten met het hoogste aantal opnamen per hoofd van de bevolking en vervolgens de gemeenten met de meeste ziekenhuisopnamen in totaal in twee weken tijd. De gemeenten met het hoogste aantal absolute opnamen zijn meestal die met het hoogste aantal inwoners.

Hoeveel personen overlijden er aan corona?

In onderstaande grafiek ziet u de dagelijks door het RIVM gemelde sterfgevallen in absolute aantallen. De werkelijke sterfte ligt hoger, alleen overledenen waarbij het virus met een laboratoriumtest is vastgesteld tellen hier mee.

De oversterftecijfers van het CBS, hoeveel personen er meer overlijden dan verwacht voor de tijd van het jaar, geven meestal een betere indicatie van de coronasterfte. Hier ziet u de werkelijke en verwachte sterfte per week per leeftijdsgroep. 

Regionale besmettingscijfers

Niet elke regio in Nederland is even zwaar getroffen. De besmettingen in de laatste week per gemeente ziet u op deze kaart.

Eventuele lokale maatregelen worden bepaald op het niveau van de veiligheidsregio. Hieronder ziet u het aantal besmettingen per 100 duizend inwoners in de afgelopen week.

In deze grafiek vindt u van alle gemeenten de dagelijkse hoeveelheid aan gemelde besmettingen.

Hieronder vindt u de gemeenten met de meeste meldingen op één dag. Dit zijn vaak de grotere steden. Daarom geven we daaronder ook de gemeenten met het hoogste aantal besmettingen naar inwonertal weer. Daarbij is het wel zo dat in kleine gemeenten enkele besmettingen al voor een ‘uitschieter’ kunnen zorgen.

Hoe oud zijn de coronapatiënten in het ziekenhuis?

In onderstaande grafiek is het aantal ziekenhuisopnamen per leeftijdsgroep zichtbaar. De cijfers zijn relatief aan de grootte van de bevolking in een leeftijdsgroep.

Hieronder ziet u het aantal ic-opnamen per leeftijdsgroep, relatief aan de grootte van die categorie.  De alleroudsten komen relatief minder vaak op de intensive care terecht. 

Dit stuk kwam tot stand met inbreng van de Open Redactie. Ook meedenken met de Volkskrant? Meld u hier aan.

De grafieken worden elke dag behalve op zaterdag bijgewerkt.