Direct naar artikelinhoud
Liveblog coronavirus

Teruglezen: Extra maatregelen op tafel bij crisisberaad kabinet over coronavirus

Teruglezen: Extra maatregelen op tafel bij crisisberaad kabinet over coronavirus
Beeld ANP

Hier volgden we alle ontwikkelingen over het nieuwe coronavirus op de voet.

Live

  1. Dit liveblog is afgesloten

    Dit liveblog is afgesloten, voor alle updates in betrekking tot het nieuwe coronavirus kunt u ons nieuwe liveblog volgen.

  2. Aantal mensen met coronavirus in Iran gestegen naar ruim 2300

    Het aantal doden als gevolg van het nieuwe coronavirus is in Iran gestegen tot 77. In totaal zijn 2336 mensen besmet, aldus het Iraanse ministerie van Volksgezondheid. Iran heeft na China, waar het dodelijk virus eind vorig jaar uitbrak, de meeste sterfgevallen gemeld.

    Wereldwijd stierven ruim 3000 mensen door het nieuwe coronavirus. Meer dan 90.000 personen raakten besmet. In Europa is Italië het hardst getroffen. Daar kwamen 52 mensen om en raakten zeker 2000 personen besmet. In Nederland zitten ook patiënten in quarantaine.

  3. Extra maatregelen 'zeker' op tafel bij crisisberaad kabinet

    De ministers die dinsdag in crisisberaad bijeen zijn buigen zich 'zeker' over extra maatregelen om de opmars van het nieuwe coronavirus in Nederland te stuiten. We zitten 'midden in' de uitbraak van het virus, zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg).

    Behalve Bruins, tot dusver de spil van de strijd tegen het virus, schuiven ook onder anderen premier Mark Rutte en de drie vicepremiers aan. Dat is belangrijk, omdat niet alleen de volksgezondheid, maar ook bijvoorbeeld het onderwijs en het bedrijfsleven worden geraakt nu het virus om zich heen grijpt.

    Zo maakt minister Eric Wiebes (Economische Zaken) zich 'wel een beetje' zorgen over de schade die de uitbraak aan de economie toebrengt.

    De ministers nemen deel aan de zogenoemde Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Ook de politie, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zijn aanwezig.

  4. Uefa richt werkgroep op voor coronavirus maar waakt voor paniek

    De Uefa houdt de situatie rond het nieuwe coronavirus nauwlettend in de gaten. De Europese voetbalbond heeft samen met nationale voetbalbonden een werkgroep opgericht. Die werkgroep houdt zich onder meer bezig met scenario's bij het noodgedwongen afgelasten van wedstrijden of toernooien, aldus secretaris-generaal Theodore Theodoridis dinsdag tijdens het jaarlijkse congres van de Uefa, dit jaar gehouden in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

    Gianni Infantino, voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA, zei over het coronavirus: "Het is belangrijke om met instanties en autoriteiten samen te werken, maar we moeten niet in paniek raken."

    De Zwitserse voetbalbond heeft de nationale competitie tot zeker 23 maart stilgelegd. Daartoe werd besloten nadat de clubs niet akkoord gingen om tot die tijd de wedstrijden achter gesloten deuren te laten spelen. Dominique Blanc, voorzitter van de Zwitserse bond, waarschuwde dinsdag voor grote gevolgen voor de sport. "Door het coronavirus zijn we nu in een situatie beland die ons profvoetbal op zijn grondvesten kan doen laten schudden," vertelde hij tijdens het congres.

  5. 120 scholen in Frankrijk gesloten

    Frankrijk heeft zo'n 120 scholen gesloten vanwege het nieuwe coronavirus. Onderwijsminister Jean-Michel Blanquer zegt dat de komende dagen 'vergelijkbare maatregelen' kunnen volgen.

    Onderwijsminister Jean-Michel Blanquer.Beeld AFP

    Onder meer basisscholen en middelbare scholen in het departement Oise, ten noorden van Parijs zijn dicht. Dat treft zo'n 35.000 leerlingen, zegt de minister. Ook kregen 9000 scholieren in het departement Morbihan het verzoek thuis te blijven.

    In Frankrijk zijn tot dusver 191 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Zeker drie patiënten zijn overleden. De autoriteiten hebben onder meer schoolreisjes naar het buitenland verboden en ook overdekte bijeenkomsten met meer dan 5000 mensen.

  6. Ouders sceptisch over maatregelen kinderopvang

    Kinderdagverblijf Compananny neemt extra maatregelen tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus. Ouders die hun kinderen gisteravond bij het dagverblijf kwamen ophalen, zijn er blij mee, maar blijven sceptisch over de effectiviteit. ‘Als het moet, blijven we een maand thuis.’

  7. Vakbeurzen voor zonne-energie en klimaattechnieken uitgesteld

    De vakbeurzen Solar solutions international en Duurzaam verwarmd, die volgende week plaats zouden vinden in Haarlemmermeer, zijn uitgesteld naar september.

    “De afgelopen weken hebben wij intensief contact gehad met autoriteiten, experts en andere betrokken partijen,” aldus Rolf Heynen, directeur van de vakbeurzen. “Inmiddels is er officieel een uitbraak in Nederland vastgesteld door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en dreigt er een verdere verspreiding. Uiteraard heeft de gezondheid van onze exposanten en onze 15.000 bezoekers onze hoogste prioriteit. Daarom zien wij geen andere mogelijkheid dan dit uitstel.”

  8. Weer nieuwe coronabesmettingen in buurlanden

    In buurlanden van Nederland zijn weer nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om 31 nieuwe gevallen in Duitsland en 5 in België, melden de autoriteiten in die landen.

    Het Robert Koch-Institut, de Duitse tegenhanger van de RIVM, meldt dinsdag dat in Duitsland zeker 188 mensen zijn besmet. Dat waren er maandag nog 157. Vooral in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn veel gevallen gemeld.

    In België is tot dusver melding gemaakt van dertien besmettingen. De vijf nieuwe patiënten waren vorige week in het noorden van Italië, waar veel ziektegevallen zijn gemeld. Zij hebben symptomen als koorts, verkoudheid en hoest, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

  9. Minister: Tokio heeft het recht Spelen uit te stellen

    Tokio heeft het recht om de Olympische Spelen uit te stellen naar eind 2020 vanwege het coronavirus. Dat vertelde de Japanse minister Seiko Hashimoto na vragen in het parlement.

    Minister Seiko Hashimoto.Beeld AFP

    "Het contract stelt dat de Spelen gehouden moeten worden in kalenderjaar 2020. Dat zou geïnterpreteerd kunnen worden als het recht tot uitstellen," zei Hashimoto. De Olympische Spelen staan nu voor 24 juli tot en met 9 augustus op de kalender. Hashimoto: "We doen er alles aan de Spelen door te laten gaan op de geplande data."

    Het wijzigen van de data is wel heel kostbaar. Het budget van de Spelen is ruim 11,25 miljard euro.

    Het recht om de Spelen te schrappen ligt bij het IOC, maar vorige week liet voorzitter Thomas Bach nog weten dat hij ondanks de uitbraak van het coronavirus volledig achter het doorgaan van de Spelen staat.

    Voorafgaand aan een IOC-bijeenkomst in Lausanne ging Bach nog kort in op het onderwerp. "We zijn allemaal gezond en kijken uit naar de meeting," zei hij bij binnenkomst met een glimlach. "We bereiden ons voor op een succesvolle editie van de Olympische Spelen." Het IOC is in Lausanne bijeen voor een belangrijke bijeenkomst, waar de gevolgen van het coronavirus worden besproken.

  10. Spinoza Lyceum stelt uitwisselingsreizen uit

    Het Spinoza Lyceum uit Zuid stelt uitwisselingsreizen met andere scholen uit tot een nader vast te stellen moment vanwege het coronavirus. Dat heeft de school de ouders en leerlingen per brief laten weten.

    Over een reis die begin april gemaakt zou worden door diverse leerlingen, wordt eind maart een beslissing genomen. Het Spinoza Lyceum is niet de eerste school die reizen naar het buitenland van leraren en leerlingen uitstelt of afblaast. Eerder deed het Barlaeus Gymnasium al hetzelfde.

  11. Zuid-Korea verklaart coronavirus 'de oorlog'

    De president van Zuid-Korea heeft 'de oorlog' verklaard aan het nieuwe coronavirus, dat in zijn land snel om zich heen grijpt. De Zuid-Koreaanse autoriteiten zeggen dat inmiddels bij ruim 4800 mensen is vastgesteld dat ze het virus hebben. Zeker 28 patiënten zijn overleden.

    President Moon Jae-in.Beeld EPA

    Zuid-Korea heeft na China het hoogste aantal besmettingen gemeld. Vooral de miljoenenstad Daegu is zwaar getroffen. "De crisis in Daegu en de provincie Gyeongsangbuk-do heeft een hoogtepunt bereikt," zei president Moon Jae-in tegen zijn ministers, die beschermende mondmaskers droegen.

    Het aantal besmettingen in Zuid-Korea neemt snel toe. De autoriteiten zeggen dat op maandag weer 600 nieuwe gevallen zijn gemeld. Moon zegt volgens persbureau Yonhap dat het hele land nu oorlog voert tegen het virus. Hij gaf overheidsdiensten opdracht rond de klok te werken.

  12. Opnamestop Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk na positieve test coronavirus

    Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk heeft een tijdelijke opnamestop ingesteld voor de afdeling intensive care. De maatregel wordt genomen nadat een eerste test bij een patiënt op de intensive care op het nieuwe coronavirus positief was gebleken.

    Beeld ANP XTRA

    De patiënt werd 28 februari opgenomen in het Rode Kruis Ziekenhuis en verblijft daar nog steeds. Vrijdag bij de opname was er volgens het ziekenhuis geen aanleiding de patiënt te testen. Gezien het ziekteverloop werd dat maandag alsnog gedaan.

    De opnamestop geldt niet voor de zorg aan mensen met brandwonden, want het Brandwondencentrum Beverwijk zit op een andere locatie. Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam maakten eerder al bekend dat zij tijdelijk geen nieuwe patiënten opnemen.

  13. 'Paus Franciscus niet besmet met nieuwe coronavirus'

    Paus Franciscus is niet besmet met het nieuwe coronavirus. Dat meldt de Italiaanse krant Il Messaggero dinsdag. Dat zou een einde maken aan alle speculaties rondom het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk. De 83-jarige paus voelde zich de laatste dagen niet fit en was verkouden, waarna de speculaties kwamen dat hij misschien besmet zou zijn met het virus. Het Vaticaan zelf, dat de geruchten eerder wegwuifde, heeft nog niet gereageerd op het nieuws.

    Paus Franciscus.Beeld EPA

    Vanwege zijn verkoudheid moest de Argentijnse kerkleider onder meer voor het eerst de traditionele zesdaagse vastenretraite afzeggen. Dat kondigde hij zondag aan tijdens de mis op het Sint-Pietersplein, waar hij hoestend en proestend de menigte toesprak. De speculaties over dat de paus kwamen toen op gang.

  14. Zorgverleners treffen noodmaatregelen tegen corona-epidemie

    Zorgverleners in heel Nederland gaan onder leiding van de GGD concrete voorbereidingen treffen voor het slechtst denkbare scenario: een corona-epidemie die de capaciteit van de zorg zwaar onder druk kan zetten.

    Een intensive care-afdeling in de Chinese stad Wuhan.Beeld AFP
  15. 'Ik heb echt moeten aandringen op een test.'

    Een van de Nederlanders die is gediagnosticeerd met corona vertelt hoe ze de ziekte en alle commotie daaromheen ervaart. De 45-jarige vrouw uit Helmond is direct na terugkomst van haar vakantie in Noord-Italië met haar gezin uit eigen beweging in quarantaine gegaan. “Ik heb echt moeten aandringen op een test.”

  16. Hongkong haalt 533 gestrande burgers terug uit Wuhan

    Hongkong gaat 533 burgers die al maanden vastzitten in de Chinese provincie Wuhan terughalen. Wuhan is het zwaarst getroffen door het coronavirus.

    Voor de repatriatie van de inwoners worden vier chartervluchten ingezet, zo heeft de leider van Hongkong, Carrie Lam, dinsdag gezegd. De vluchten zullen op woensdag en donderdag terugkeren. Bij aankomst worden de passagiers 14 dagen in quarantaine geplaatst.

  17. Aantal nieuwe besmettingen in China daalt

    In China blijft het aantal nieuwe besmettingen dalen. In de afgelopen 24 uur werden 125 nieuwe gevallen van besmetting met het coronavirus geïdentificeerd op het Chinese vasteland. Dat is het laagste dagelijkse aantal sinds 21 januari, aldus gezondheidsambtenaren. Het virus kostte het leven aan 31 mensen, allemaal in de provincie Hubei, waardoor het totale aantal slachtoffers op 2.943 uitkomt. 

  18. Inwoner van Haarlem besmet met coronavirus

    Een inwoner van Haarlem is besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. Dat heeft het RIVM na laboratoriumonderzoek vastgesteld, meldt de gemeente Haarlem. De patiënt (van wie de identiteit niet is bekendgemaakt) zit in thuisisolatie en het gaat 'inmiddels steeds beter'.

    De GGD Kennemerland houdt het gezin in de gaten en brengt alle contacten die de patiënt heeft gehad in kaart.

    De besmetting is opgelopen door contact met iemand bij wie het virus ook al was geconstateerd.

  19. Universiteit Utrecht: beter geen handen meer schudden

    De Universiteit Utrecht heeft alle studenten en medewerkers verzocht geen handen meer te schudden. De universiteit zegt dat dit een extra maatregel is die dus boven op de andere preventieve maatregelen komt, zoals heel goed handen wassen.

    Beeld ANP

    Colleges en bijeenkomsten gaan gewoon door. Verder volgt de universiteit, net als talloze andere instellingen en instanties, de richtlijnen van het RIVM en de GGD.

    De TU in Delft heeft al iets eerder iedereen afgeraden nog handen te schudden. Zondag werd bekend dat een 23-jarige studente besmet was teruggekomen uit Noord-Italië. Het gaat redelijk goed met haar en ze zit in thuisisolatie.

  20. Marokko meldt eerste geval coronavirus

    In Marokko is het eerste geval van het nieuwe coronavirus vastgesteld. Dat meldde het ministerie van Gezondheidszorg maandag.

    Het gaat om een Marokkaanse man die in Italië woont, maar op dit moment in Marokko is. Hij wordt behandeld in een ziekenhuis in Casablanca. De man verkeert niet in levensgevaar.

  21. Negen nieuwe gevallen coronavirus in Duitsland

    In Duitsland zijn negen nieuwe gevallen van het nieuwe coronavirus vastgesteld. Zes daarvan in de deelstaat Beieren, twee in Berlijn en een in Thüringen.

    Vijf van de Beierse besmettingen zijn in de regio Freising en een in München. In Thüringen is een 57-jarige man in Orlatal besmet.

    De vijf gevallen in Freising zijn gelinkt aan een ouder van een kind dat het virus heeft. In Beieren is het virus nu bij 34 mensen vastgesteld en in heel Duitsland bij 166 patiënten.

    Eerder op maandag meldde Duitsland al zeven nieuwe gevallen van het longvirus. In Duitsland is nog niemand eraan overleden.

  22. Aantal besmettingen coronavirus Frankrijk gestegen tot 191

    Het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus in Frankrijk is maandag met 61 gestegen tot 191. Dat hebben de autoriteiten laten weten. Waar de besmettingen zijn vastgesteld, is nog niet bekendgemaakt.

    Eerder op maandag werd al gemeld dat er een derde persoon is omgekomen door het virus in Frankrijk. Dat was een oudere uit Crépy-en-Valois, ten noordoosten van Parijs.

  23. Ziekenhuis Gorinchem deels weer open

    Een deel van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem gaat weer open. Maandagavond zijn de afdeling verloskunde en de kinderafdeling opengegaan en vanaf dinsdag kunnen patiënten weer terecht op de dagbehandeling voor hun chemokuur.

    Beeld ANP

    Het ziekenhuis ging zondag aan het eind van de middag per direct op slot voor bezoekers en nieuwe patiënten. Het gebouw werd afgezet met rood-witte linten. Het ziekenhuis nam de maatregel om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan nadat was gebleken dat een vrouw met zware luchtwegklachten er een week had gelegen.

    "Verder blijft de patiëntenstop van kracht en mogen bezoekers het ziekenhuis nog steeds niet in," aldus een woordvoerster. "Maar we bekijken dat wel van geval tot geval. Zodat partners wel bij de bevalling kunnen zijn."

  24. Kind (5) uit Alphen aan den Rijn besmet met coronavirus

    Een kind van vijf jaar uit Alphen aan den Rijn is geïnfecteerd met het nieuwe coronavirus. Het kind was vorige week op vakantie in Noord-Italië. Dat meldt de GGD Hollands Midden.

    Na terugkomst in Nederland is het kind niet meer naar school geweest, en het zit in thuisisolatie. Mensen met wie het kind in contact is geweest zijn in kaart gebracht en krijgen van de GGD instructies. Het is onduidelijk of dit een van de achttien patiënten is waarover het RIVM eerder vandaag berichtte, of een nieuwe negentiende patiënt.

    In Nederland zijn momenteel twee kinderen besmet met het coronavirus. De minderjarige patiënten komen uit Amsterdam en Alphen aan de Rijn.

  25. Dodental coronavirus stijgt in Italië naar 52

    Het aantal patiënten met het coronavirus dat in Italië is overleden, is volgens de autoriteiten met achttien gestegen naar 52. Er zijn in het Zuid-Europese land inmiddels meer dan 2000 besmettingen vastgesteld. Dat is ruim driehonderd meer dan bij de telling van zondag.

    Beeld AFP

    De achttien patiënten die in 24 uur tijd zijn overleden, zijn allemaal ouderen en/of patiënten die voor het opduiken van het virus tien dagen geleden in Italië al ernstige gezondheidsproblemen hadden.

    Italië is het op twee na zwaarst getroffen land. Alleen Zuid-Korea (4335) en China (80.000), waar het virus vandaan komt, hebben meer gevallen geconstateerd. Van de 2036 Italiaanse gevallen zijn er inmiddels 149 volkomen genezen. In China zijn al meer dan helft van de patiënten, bijna 45.000 mensen, helemaal beter.

  26. EU-parlement sluit drie weken deuren voor bezoekers om virus

    Het Europees Parlement in Brussel sluit drie weken lang de deuren voor bezoek van buiten vanwege de risico's rond het nieuwe coronavirus. Er worden geen hoorzittingen, recepties, seminars, ontmoetingen met lobbyisten of groepsevenementen gehouden, maar de Europarlementariërs blijven wel gewoon aan het werk. De plenaire zitting in het Franse Straatsburg volgende week gaat vooralsnog door.

    Beeld AFP

    Dat heeft voorzitter David Sassoli bekendgemaakt. Hij wees erop dat de instelling jaarlijks 700.000 bezoekers ontvangt, maar dat momenteel het risico van verspreiding van het virus te groot is. Ook voor personeel wordt de toegang aan banden gelegd.

    Voor de 705 politici gelden allerlei voorzorgsmaatregelen. Zo wordt leden die uit besmette gebieden zoals Noord-Italië komen gevraagd voorlopig thuis te blijven en bijvoorbeeld via videoconferenties te werken. Het is volgens Sassoli van groot belang dat wetgevende activiteiten doorgaan.

    Het parlement zal de situatie dagelijks evalueren en staat ook in contact met de Franse autoriteiten over de situatie.

  27. Zwitserse voetbalclubs tot 23 maart niet in actie

    De Zwitserse voetbalcompetitie blijft tot zeker 23 maart stilliggen. Dat heeft de nationale voetbalbond van het land besloten nadat clubs bleven weigeren wedstrijden zonder publiek te spelen.

    De beste voetbalclubs van Zwitserland kwamen het afgelopen weekeinde niet in actie omdat er een verbod was ingevoerd voor evenementen die meer dan duizend mensen trekken. Clubs zagen vanwege economische motieven niets in het spelen van wedstrijden in lege stadions. Voorlopig lijken er nog voldoende data beschikbaar om de competitie uit te laten spelen.

    Wedstrijden in de hoogste Zwitserse voetbalklasse trekken gemiddeld 11.00 toeschouwers.

  28. Ryanair schrapt veel vluchten van en naar Italië

    Ryanair vliegt komende tijd een stuk minder naar Italië vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. De Ierse prijsvechter heeft aangekondigd in de drie weken van 17 maart tot 8 april tot een kwart van de vluchten van en naar Italië te schrappen.

    Om welke vluchten het precies gaat, werd in de verklaring niet aangegeven. Ryanair merkt dat mensen momenteel 'significant' minder vluchten boeken voor de periode maart en begin april. Vandaar dat er ook minder gevlogen hoeft te worden. Ook komt het de laatste tijd vaker voor dat mensen die wel een ticket hebben geboekt, bij een vlucht toch niet komen opdagen.

    De budgetmaatschappij verwacht niet dat de ingreep impact heeft op de resultaten in het lopende boekjaar, dat gaat tot eind maart. Volgens Ryanair is het daarnaast 'nog veel te vroeg' om een inschatting te maken wat de virusuitbraak precies betekent voor de resultaten in het volgende boekjaar, dat loopt tot in 2021.

  29. WHO: veel meer nieuwe gevallen virus buiten China dan in China

    Het aantal nieuwe gevallen van het gevreesde nieuwe coronavirus uit Wuhan is in de afgelopen 24 uur negen keer hoger geweest buiten China dan in dat land zelf. Dit zei de chef van WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) Tedros Adhanom Ghebreyesus in Genève. De uitbraak in Italië, Iran, Japan en Zuid-Korea is nu onze grootste zorg, aldus Tedros.

    En de epidemie in Zuid-Korea kan nog steeds worden bedwongen door waakzaamheid, aldus Tedros die zei dat een speciale WHO-missie in Iran is aangekomen om bij de bestrijding van het nieuwe coronavirus te helpen.

  30. Radboudumc scherpt coronatest op spoedeisende hulp aan

    Het academische Radboudumc in Nijmegen test vanaf maandag iedereen die zich met luchtwegenklachten meldt bij de Spoedeisende Hulp op het coronavirus. Het gaat om patiënten bij wie geen duidelijke oorzaak voor het hoesten of de benauwdheid is. Het beleid is aangescherpt om te voorkomen dat het virus zich door het hele ziekenhuis zou kunnen verspreiden.

    Tot nu toe ondergingen hoestende of koortsige bezoekers van het ziekenhuis pas een test als zij in contact waren geweest met iemand die een vastgestelde besmetting heeft. Of als zij kortgeleden teruggekomen waren uit een verdacht gebied zoals Noord-Italië, China, Singapore, Zuid-Korea of Iran. Dat is de landelijke richtlijn van het RIVM. Die blijft ongewijzigd, laat een woordvoerder van het instituut weten.

    Het ziekenhuis stuurt iedereen die een afspraak heeft op een van de poliklinieken vooraf een vragenlijst over de gezondheid. Bij verdachte klachten wordt dringend aangeraden om thuis te blijven en eerst telefonisch te overleggen.

    Bij een patiënt die een week in het Beatrix Ziekenhuis in Gorinchem heeft gelegen, bleef het virus in eerste instantie onopgemerkt. Pas na overplaatsing naar het Erasmus MC in Rotterdam kwam de besmetting aan het licht.

  31. Studentenvereniging Vindicat in Noord-Italië

    De Groningse studentenvereniging Vindicat is ondertussen met 900 studenten op skivakantie in Noord-Italie. Over de skitrip is met het oog op de corona-uitbraak veel commotie ontstaan, meldt Dagblad van het Noorden. Dit omdat het noorden van Italië zondag door het RIVM is uitgeroepen tot risicogebied.

    Vindicat zit in de plaats Sestriere aan de Franse grens, op ongeveer 200 kilometer van dichtstbijzijnde besmetting in Italië. De studentenvereniging houdt contact met de GGD in Nederland.

    Hanneke Mensink, woordvoerder van Veiligheidsregio Groningen en de GGD, bevestigt dit. "We hebben een directe lijn met Vindicat en bellen zeer regelmatig over de situatie. Zodra iemand griepverschijnselen krijgt, moet die persoon zich afzonderden. En we houden de situatie in de gaten, die kan namelijk per dag veranderen.”

  32. Britten, Duitsers en Fransen willen Iran helpen met coronavirus

    Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben voor in totaal 5 miljoen euro hulp aangeboden aan Iran om te helpen het nieuwe coronavirus te bestrijden. De drie zeggen de hulp via de Wereldhandelsorganisatie (WHO) te sturen. Het gaat onder meer om materiaal waarmee patiënten kunnen worden getest op het virus.

    Onder de meer dan 1500 mensen in Iran bij wie een besmetting met het virus is vastgesteld, is een onderminister van Gezondheid. Ook een medewerker van de WHO die naar Iran is gestuurd, is besmet zo werd maandag bekend.

    Er zijn in Iran al 66 patiënten overleden aan het virus. De gezondheidszorg in Iran worstelt al jaren met vooral Amerikaanse sancties die medische hulp aan patiënten bemoeilijken. Vaak weigeren ondernemingen medische apparatuur, hulpmiddelen of medicijnen aan Iran te verkopen uit angst dat ze doelwit van financiële sancties uit Washington worden.

  33. UEFA volgt advies van lokale autoriteiten over coronavirus

    De UEFA beslist niet zelf of de wedstrijden in de play-offs voor het EK van eind maart vanwege het nieuwe coronavirus moeten doorgaan. De Europese voetbalbond volgt het advies op van de lokale overheden en gezondheidsorganisaties.

    De UEFA kwam maandag in Amsterdam bijeen voor een congres. Volgens een woordvoerder werd er maar kort over het coronavirus gesproken. "Want er is niet heel veel te zeggen", zei hij. "We volgen gewoon de lokale autoriteiten en doen wat zij zeggen."

    Zestien landenploegen strijden eind deze maand nog om vier tickets voor het EK, dat komende zomer in twaalf landen wordt gehouden.

  34. Derde dode door coronavirus in Frankrijk

    In Frankrijk is een derde patiënt aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus bezweken. Het gaat om een bejaarde uit Crépy-en-Valois, ten noordoosten van Parijs. Dit is ook de plaats waar een ander Frans slachtoffer werkte. Die 60-jarige man overleed woensdag in Parijs.

  35. Crisisteam kabinet dinsdag bijeen over coronavirus

    Op het ministerie van Justitie en Veiligheid komen ministers dinsdag bijeen om over de verspreiding van het coronavirus te praten. De bewindslieden zullen zich laten bijpraten door deskundigen van onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het is niet uitgesloten dat er nieuwe maatregelen uit voortvloeien.

    Het is de eerste keer dat de zogenoemde Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) bijeenkomt in verband met de verspreiding van het coronavirus. In ieder geval premier Mark Rutte, minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en minister Bruno Bruins (Medische Zorg) zullen erbij zijn, maar alle bewindslieden zijn welkom.

    De MCCb kwam in het verleden bijvoorbeeld ook bijeen na de vliegramp met de MH17.

  36. Pensioenfondsen krijgen flinke klap door onrust over coronavirus

    De Nederlandse pensioenfondsen hebben in februari een flinke klap gekregen door de wereldwijde angst voor het nieuwe coronavirus. Hun financiële positie is aanzienlijk verslechterd, waardoor de dreiging van kortingen groter is geworden.

    De gemiddelde dekkingsgraad van de fondsen zakte met 6 procentpunt terug tot 95 procent, meldt advies- en onderzoekbureau Aon. Dit betekent dat de fondsen voor elke euro die ze in de toekomst aan pensioenen moeten uitkeren, gemiddeld slechts 95 eurocent in kas hebben.

    Door onrust op de financiële markten deden de fondsen afgelopen maand minder goede zaken met hun beleggingen. De aandelenbeurzen kregen behoorlijke klappen. Vooral vorige week was het raak. Ongerustheid van beleggers sloeg om in paniek en dat zorgde voor de slechtste week op de aandelenbeurzen sinds 2008. Daarnaast was er bij beleggers sprake van een vlucht naar veilige havens, wat de rente deed dalen. Dat laatste is eveneens ongunstig voor de financiële positie van pensioenfondsen.

  37. Eerste coronabesmetting gemeld in Moskou

    De Russische autoriteiten hebben een eerste coronabesmetting vastgesteld in miljoenenstad Moskou. Het gaat om een man die het virus mogelijk heeft opgelopen tijdens een vakantie in Italië.

    Hij keerde op 23 februari terug naar zijn thuisland en belandde enkele dagen later met ziekteverschijnselen in het ziekenhuis. The Moscow Times bericht dat hij daar aanvankelijk een kamer deelde met vijf andere mannen die ook waren teruggekeerd uit landen waar veel mensen zijn besmet.

    "We vroegen het medisch personeel waarom we allemaal in dezelfde kamer lagen. Daar hadden we elkaar kunnen besmetten", zei de patiënt vanuit het ziekenhuis telefonisch tegen de krant. "Daar kregen we geen antwoord op."

    Rusland deelt een 4200 kilometer lange grens met China, het zwaarst getroffen land. Toch zijn in Rusland nog geen grote aantallen besmettingen gemeld. Twee Chinese burgers bleken het virus te hebben en ook drie Russische passagiers van cruiseschip Diamond Princess waren besmet.

  38. Kinderopvang neemt extra maatregelen

    Kinderopvangbedrijf Compananny, dat vrijdag een vestiging in Zuidoost sloot omdat een besmette vrouw uit Amsterdam daar recentelijk was, neemt op alle dertig vestigingen in het land extra maatregelen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen.

    De kinderopvang roept ouders op om kinderen met wat voor ziekteverschijnselen dan ook thuis te houden, ook als die verschijnselen er slechts bij de ouders zijn. Mensen die in de getroffen regio’s zijn geweest, is gevraagd om weg te blijven.

    Gjalt Jellesma, woordvoerder van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang, adviseert om het advies van officiële instanties op te volgen: “Houd het hoofd koel. Volg het beleid van het RIVM en de minister, dat zou iedereen moeten doen. Scholen en kinderdagverblijven hoeven helemaal niet dicht. Dit is een overweging van CompaNanny zelf. Ik hoop niet dat meer kinderdagverblijven volgen.” 

  39. Acht nieuwe besmettingen met coronavirus, totaal op 18

    Het aantal coronapatiënten in Nederland loopt hard op: maandag zijn er acht patiënten bijgekomen. Mensen bij wie de tweede test ook op het virus wees. 

  40. Eerste coronabesmettingen in Portugal gemeld

    Als een van de laatste West-Europese landen is nu ook in Portugal voor het eerst melding gemaakt van besmettingen met het nieuwe coronavirus. Het gaat om twee mannen die onlangs zijn teruggekeerd uit het buitenland, zegt minister Marta Temido van Volksgezondheid.

    Marta Temido.Beeld AFP

    Een van de besmette mannen was volgens de minister recentelijk in Italië, het Europese land dat het zwaarst is getroffen door het virus. De andere man had Valencia in Spanje bezocht. Beide patiënten zijn overgebracht naar een ziekenhuis in Porto. Hun toestand zou stabiel zijn.

  41. Vrouw (45) uit Helmond besmet met coronavirus

    Een 45-jarige vrouw uit Helmond is besmet met het coronavirus. Dat maakte de gemeente Helmond maandag bekend.

    De gemeente was zondagavond al op de hoogte gebracht van de besmetting. De vrouw kwam zaterdag met haar gezin terug van een vakantie in Lombardije. Omdat ze zich onderweg niet goed voelde, nam ze contact op met haar huisarts. Uit monsters door de GGD bleek dat de vrouw besmet is met het virus.

    De vrouw zit thuis in quarantaine. Ook haar gezinsleden blijven de komende veertien dagen thuis.

    Sinds maandagochtend gaat de GGD na met wie de vrouw in contact is geweest sinds zij ziekteverschijnselen vertoonde. Met deze mensen zoekt de GGD vervolgens contact, om bij hen monsters af te nemen.

    Burgemeester Elly Blanksma-van den Heuvel van Helmond heeft maandagochtend een telefoongesprek gevoerd met de vrouw. Voor zover bekend is er geen directe link met andere Nederlandse ziektegevallen door het coronavirus.

  42. Risico besmetting met virus in EU omhoog

    Het risico van besmetting met het nieuwe coronavirus is in de EU van matig naar hoog gegaan. Er zijn 2100 bevestigde ziektegevallen in de EU-landen. 38 patiënten zijn overleden, maakte EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) in Brussel bekend. De verspreiding van het virus neemt snel toe. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, schroeft daarom haar acties op.

    Brussel heeft een speciaal 'coronavirusreactieteam' van commissarissen in het leven geroepen. 

  43. Beurs hoopt dat wordt ingegrepen

    Vandaag kleurden de belangrijkste aandelenbeurzen in Europa voor het eerst weer groen, na de forse dalingen sinds de uitbraak van het coronavirus. Ook in Amsterdam opende de AEX-index op 2 procent winst. Beleggers lijken erop te vertrouwen dat de centrale overheden en banken zullen bijspringen om een wereldwijde recessie af te wenden.

  44. RIVM op zoek naar bron besmettingen

    Het Maasstadziekenhuis in Rotterdam sluit de intensive care vanwege Covid-19 en het Beatrixziekenhuis in Gorinchem is helemaal dicht. Het RIVM zoekt ondertussen naar de bron van de nieuwe besmettingen. Lees hier een round-up van de laatste ontwikkelingen

  45. Rutte: deskundigen bepalen aanpak coronavirus

    Het kabinet vaart bij de aanpak van het nieuwe coronavirus volledig op de deskundigheid van met name het RIVM en de GGD'sDat zegt premier Mark Rutte in reactie op kritiek vanuit de Tweede Kamer. 

  46. Gouverneur Lombardije in quarantaine om virus

    Alle leden van de regionale regering in de Italiaanse regio Lombardije worden getest op het nieuwe coronavirus. Gouverneur Attilio Fontana heeft zichzelf bovendien in quarantaine geplaatst omdat een andere topbestuurder het virus bleek te hebben.

    In Italië zijn inmiddels zo'n 1700 besmettingen gemeld, bijna allemaal in het noorden van het land. Het Italiaanse persbureau ANSA berichtte maandag dat inmiddels ook een eerste coronageval is vastgesteld in de hoofdstad Rome. Het zou gaan om een agent.

  47. Chinese man ter dood veroordeeld voor dodelijke steekpartij viruscheckpoint

    Een 23-jarige Chinese man heeft de doodstraf gekregen omdat hij vorige maand twee medewerkers bij een checkpoint voor het coronavirus had doodgestoken. De man zou door het lint zijn gegaan nadat hem werd gevraagd te stoppen voor controle.

    Veel Chinese steden en dorpen hanteren blokkades om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen. Toen de man samen met een passagier bij de controlepost in de provincie Yunnan aankwam, weigerde hij mee te werken. Zijn bijrijder probeerde vervolgens om de blokkade open te breken. De controleurs filmden het voorval, wat de man zo woedend maakte dat hij hen doodstak. Hij gaf zichzelf direct over aan de politie.

    Een beveiliger bij een checkpoint voor het coronavirus in Peking.Beeld AFP
  48. Groeiraming wereldeconomie met 0,5 procentpunt verlaagd door coronavirus

    Het coronavirus heeft inmiddels ook zijn uitwerking op de economie. OESO, een internationaal samenwerkingsverband die de wereldeconomie bestudeert en daar beleid op maakt, verwacht dat de wereldeconomie met 0,5 procentpunt daalt. 

  49. Louvre maandag dicht om corona

    Het grootste museum ter wereld, het Louvre in de Franse hoofdstad Parijs, houdt maandag de deuren dicht uit angst voor het nieuwe coronavirus. Personeel en directie van het Louvre steken vandaag de koppen bij elkaar om de zorgen te bespreken en te kijken hoe het museum met de virusuitbraak omgaat.

    Beeld AFP
  50. Zes nieuwe besmettingen in België

    In België is maandag bij zes nieuwe mensen het coronavirus vastgesteld. Al deze personen zijn op reis geweest in Noord-Italië. Dat geldt als een risicogebied waar veel mensen besmet zijn geraakt met het virus. Daarmee komt het totale aantal besmettingen in België op acht