Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

Coronavrees in de Formule 1: ook races in Bahrein en Vietnam lijken onzeker

Het aanstaande Formule 1-seizoen dreigt verder te worden ontregeld door het coronavirus. Nadat er twee weken geleden uit voorzorg al een streep ging door de race in China, lijken nu ook de races in Bahrein en Vietnam onzeker. Raceteams nemen maatregelen om het virus buiten de deur te houden, twee weken voor de aftrap van het nieuwe jaar in Australië.

Coronavrees in de Formule 1: ook races in Bahrein en Vietnam lijken onzeker
Beeld Getty

Zo ligt in Barcelona, waar de nieuwe auto’s deze week worden getest, Ferrari onder een vergrootglas. De thuisbasis van het team staat in het Noord-Italiaanse plaatsje Maranello, op zo’n 130 kilometer van coronabrandhaard Codogno. Monteurs die in het getroffen gebied wonen, zijn niet meegenomen naar Spanje, liet teambaas Mattia Binotto woensdag weten in een persconferentie.

Hij deelde dat overigens pas mee nadat er een vraag uit de zaal kwam over het coronavirus. Tijdens het officiële gedeelte van de persconferentie, met vragen die waren ingestoken door de raceklasse zelf, werd er met geen woord gerept over de mogelijke gevolgen van de virusuitbraak op de sport. Autosportfederatie FIA zegt enkel de situatie ‘op de voet’ te volgen. 

De raceklasse communiceert aan de voorkant uiterst voorzichtig om aandeelhouders, circuits en andere belangrijke spelers rond de miljardenindustrie niet af te schrikken. Maar aan de achterkant, in de paddock en de perskamer, groeit de coronavrees.

Dossier: Een mondkapje tegen besmetting? Dat is eigenlijk zinloos. En hoe werd cruiseschip Diamond Princess één grote ziekenboeg? Lees hier alles wat we eerder schreven over het coronavirus.

Logistieke problemen

RTL Duitsland annuleerde vorige week de reis voor de tv-ploeg naar de derde race van het seizoen in Vietnam, uit vrees voor besmettingen in het buurland van China. Vietnam kondigde op zijn beurt eerder deze week aan geen mensen meer toe te laten uit gebieden die zwaar zijn getroffen door het coronavirus. Dat geldt onder meer voor bezoekers uit Noord-Italië, waar naast Ferrari ook Alpha Tauri de teamfabriek heeft staan. Alpha Tauri-teambaas Franz Tost zei donderdag dat er nog maar beperkt bezoek wordt toegestaan in die fabriek.

Daarnaast zijn er tal van logistieke problemen. Zo reizen de teams na de seizoensopening in Australië door naar Bahrein, waar een week later de volgende race op het programma staat. In de oliestaat zijn inmiddels tientallen coronagevallen geteld, waardoor onder meer de Verenigde Arabische Emiraten het vliegverkeer met Bahrein hebben opgeschort. En dat is een probleem, want de meeste teams reizen via de Emiraten naar Bahrein.

Het onderstreept hoe de kleinste verstoring al een enorme kink in de kabel kan zijn in een mondiale sport als de Formule 1. De raceklasse trekt in krap negen maanden de hele wereld over. Teampersoneel en ook journalisten komen uit alle windhoeken.

Zwaard van Damocles

‘Het virus hangt als een zwaard van Damocles boven de sport’, zegt de Nederlandse freelance fotograaf Peter van Egmond, die het racecircus al 35 jaar lang over de wereld volgt. Hij heeft duizenden euro’s uitgegeven aan de eerste races van het seizoen in Australië, Bahrein in Vietnam. Al er een streep door een of meerdere races gaat, krijgt hij er geen cent voor terug. ‘En dan moet ik maar zien hoe ik het jaar doorkom.’

Volgens het goed ingevoerde Duitse autosportmagazine Auto Motor und Sport wordt er de komende dagen in Barcelona crisisoverleg gevoerd in de Formule 1-top over de eerste races van het seizoen. Naar de uitkomst is het gissen. ‘Maar de eerste race van het jaar kan zomaar die in Zandvoort zijn’, grapte Max Verstappens vader Jos woensdag tegenover het Zwitserse dagblad Blick over de race in Nederland, die pas op 3 mei op de kalender staat. Het zou zomaar werkelijkheid kunnen worden.

Waarom angst voor een virus anders werkt dan angst voor een leeuw
De een begint te hamsteren, de ander haalt de schouders op. In het aanzicht van een dreigende noodsituatie reageren we allemaal anders. Vanwaar die verschillen? Vier lessen over angst en onze omgang met risico’s.

Rood bolletje op de corona-kaart? Dan navigeren de Zuid-Koreanen er in een grote boog omheen
Hoe voorkom je dat je besmet wordt met het coronavirus? Zuid-Koreaanse websites en apps als Coronamap of Corona-nearby.com worden dagelijks miljoenen keren geraadpleegd, om na te gaan welke plekken vermeden moeten worden. 

Het virus: horrorziekte of stevig griepje?
Steeds nadrukkelijker rammelt het nieuwe coronavirus uit China aan de spreekwoordelijke poorten van het land; het is zelfs denkbaar dat er al Nederlanders mee zijn besmet. Maar met wat voor indringer hebben we nu precies te maken? Een praktische gids.

Een hernieuwde kennismaking met het coronavirus
Volgens experts is het slechts een kwestie van tijd voordat het coronavirus ook ons land bereikt. Wat weten we over het virus? Een korte, hernieuwde kennismaking met de ziekte uit Wuhan.

Lees al het laatste nieuws in het liveblog.