Record Mertens helpt Napoli aan gelijkspel tegen Barcelona

© AFP

Napoli heeft dinsdagavond de Spaanse competitieleider FC Barcelona op een 1-1 gelijkspel gehouden in de heenwedstrijd van de achtste finales van de Champions League. In Londen veegde Bayern München dan weer de vloer aan met Chelsea, waar er voor Michy Batshuayi niet meer inzat dan een plek in de tribune: 0-3.

evg

Mertens opende op het halfuur met een schitterende trap de score voor Napoli tegen FC Barcelona (1-0). Voor de Rode Duivel was het zijn 121e treffer voor de Napolitanen en daarmee evenaarde hij het record van clubicoon Marek Hamsik, tot voor kort ploegmaat van Yannick Carrasco bij Dalian Yifang. Mertens was al een tijdje aan het wachten op het record - kwatongen beweren zelfs dat hij daarom afzag van een transfer. Eind oktober ging hij reeds met zijn 116e doelpunt niemand minder dan Diego Maradona voorbij. Maar het loopt dit seizoen bijzonder stroef bij Napoli en dat had ook zijn invloed op de doelpuntenproductie van onze landgenoot, die ook nog eens af te rekenen kreeg met een blessure aan de adductoren.

Op nummer 122 zal het nog even wachten zijn, want Mertens moest in de tweede helft al snel naar de kant met een voetkwetsuur. De aanvaller zat nog maar net in de dug-out toen hij Antoine Griezmann al de gelijkmaker zag binnentrappen, nadat Semedo door de buitenspelval was geglipt. San Paolo baalde, maar uiteindelijk was 1-1 een billijk resultaat in het duel tussen twee clubs die beiden aan een turbulent seizoen bezig zijn. Daar veranderde het feit dat Barça de laatste minuten nog met tien voort moest na rood voor Arturo Vidal niets meer aan.

Bij Chelsea haalt Michy Batshuayi na zijn magere wedstrijd tegen Manchester United de bank niet eens meer, maar daar vonden we bij de aftrap wel onder meer vaste doelman Kepa, Tammy Abraham, Willian, Pedro en Kurt Zouma terug. Mason Mount, Olivier Giroud, Reece James en doelman Willy Caballero kregen zo een basisplaats van Frank Lampard. De eerste helft draaide uit op een maat voor niets op The Bridge, maar na de pauze stelde Serge Gnabry (51. en 54.) met twee doelpunten in vier minuten de Beierse zege veilig. Een kwartier voor affluiten maakte de onvermijdelijke Robert Lewandowski er nog 0-3 van, voor Chelsea is het dit seizoen over en uit in Europa. De laatste tien minuten moesten ze nog met een man minder afwerken na de uitsluiting van Marcos Alonso. De terugwedstrijden worden op 18 maart gespeeld.