World Press Photo:
dit zijn de genomineerden

Twee van de zes foto’s die dinsdag in Amsterdam zijn genomineerd voor World Press Photo (WPP) van het jaar, zijn gerelateerd aan de talrijke massademonstraties die in 2019 het nieuws domineerden. Door de nominatie van die twee foto’s – een nachtelijke foto uit Soedan en een symbolisch beeld van een botsing tussen ordetroepen en demonstranten in Algerije – weerspiegelt WPP de sociale en politieke onrust wereldwijd.

CategorieDigital storytelling

In de categorie Digital Storytelling zijn, onderverdeeld in de genres interactief, video lang en video kort zijn drie keer drie inzendingen genomineerd. Opvallend daarin zijn (in de categorie video kort) twee producties van The New York Times. In onderstaande video wordt bewijs geleverd voor de doelbewuste bombardementen van Russische vliegtuigen, bondgenoten van de Syrische president Assad, op ondergrondse ziekenhuizen. Op geluidsopnamen van de piloot met zijn commandocentrum is te horen hoe hij coördinaten doorkrijgt van het doelwit. Een video vlakbij die plek, het ondergrondse hospitaal in een verder onbebouwde omgeving, toont hoe het bouwwerk met enkele precisiebommen wordt verwoest.

Eveneens van The New York Times zijn de getuigenverslagen van demonstranten in Chili, die bij hun protesten doelbewust aan een oog blind zijn gemaakt door de politie. Het veelvuldig voorkomen van die verminkingen lijkt een patroon van gruwelijke onderdrukking bloot te leggen.

Twee producties van de negen zijn gewijd aan de langdurige en grootschalige protesten in Hong Kong tegen de toenemende invloed van communistisch China in de stadstaat. De ene video van de China Daily heet Battleground PolyU en focust op de studentenprotesten op een brandhaard van verzet, de campus van de universiteit. De ander, The Thin Yellow Line van de South China Morning Post volgt de activiteiten van een organisatie die zich Protect the Children noemt. Daartoe behoort een bejaarde man die zich in een geel hesje opstelt tussen de strijdende partijen, waarbij hij een beroep doet op de menselijkheid van de oproerpolitie en begrip voor de eis tot democratie.

De winnaar van de World Press Photo of the Year alsmede van de prijzen voor talrijke uiteenlopende categorieën en voor digitale verteltechnieken, al dan niet multimediaal, worden op 16 april bekend gemaakt. Aan de competitie deden dit jaar 4.282 fotografen mee, die bijna 74 duizend foto’s instuurden. In voorgaande jaren oversteeg het aantal inzendingen soms de 100 duizend. 44 Fotografen uit 24 landen zijn genomineerd, onder hen geen Nederlanders.