Facebookpagina plaatst ongevraagd foto's van jonge vrouwen uit het Noorden

Foto's van jonge en soms minderjarige vrouwen worden zonder toestemming op deze Facebookpagina geplaatst

Foto's van jonge en soms minderjarige vrouwen worden zonder toestemming op deze Facebookpagina geplaatst

Tientallen jonge meiden, waarvan meerdere minderjarig zijn, uit Noord-Nederland staan met hun foto ongewenst op Facebook. De plaatjes zijn zonder toestemming van hun sociale media getrokken.

Een van de gedupeerden is Kelly van 19 uit Friesland. Ze kwam erachter doordat vriendinnen en familieleden haar erop attendeerden. „Een familielid denkt dat er een pedofiel achter zit”, vertelt ze geschrokken. „Ze hebben niks met mijn foto’s nodig. Ik wil dat ze eraf worden gehaald, daarom heb ik de pagina gerapporteerd. Hierom kan ik echt boos worden.”

Ook minderjarige gedupeerden

De 15-jarige Lena, uit het Noorden van het land, staat ook ongevraagd en tegen haar zin op de Facebookpagina. „Ik schrok heel erg toen ik het zag en vind het echt niet leuk. Mijn profielfoto stond op openbaar en daardoor kon die gedeeld worden, maar daar heb ik wat aan gedaan. Alle foto’s heb ik van mijn Facebook verwijderd. Dit wil ik absoluut niet weer.”

Ook Nynke haar foto’s zijn zonder toestemming gedeeld. Daar baalt de noordeling enorm van. „Ik vind het heel vervelend dat mijn foto zonder toestemming op die pagina staat. En ik walg van de reacties onder de foto’s.” Bij Facebook heeft ze melding gemaakt, maar ze is bang dat daar niks mee gebeurt. „Daarom ga ik aangifte bij de politie doen.”

Schmutzige mannen

Onder vele foto’s stromen boze reacties binnen van andere gedupeerden of verontwaardigde vrienden. Maar er worden ook likes, hartjes en begeerlijke reacties uitgedeeld. Veelal door oudere mannen. Veel mensen rapporteren de pagina. Maar daar doet Facebook vooralsnog weinig mee.

In enkele individuele gevallen wordt wel opgetreden. Melders krijgen dan terugkoppeling van Facebook dat de foto offline is gehaald, omdat die in strijd is met de regels, maar de pagina bestaat nog steeds. En dat frustreert gedupeerden. Zo neemt een moeder van een gedupeerde meid van 17 contact met op met DVHN.

Fotograaf uit het Oosten?

Ze heeft meegekregen dat DVHN onderzoek doet naar de pagina en denkt te weten wie erachter zit. „Dat is een fotograaf uit het oosten van het land. Hij stalkt mijn dochter al jaren.” Dat ziekelijke volgen begint nadat haar dochter een fotoshoot bij hem heeft gedaan. „Hij had de foto zo bewerkt dat allemaal kleding was weggehaald, waardoor ze veel naakter leek.”

Die foto verschijnt niet alleen op de pagina van de fotograaf, maar ook op de Facebookpagina waarop foto’s van tientallen jonge vrouwen staan. „Er staan meer meiden tussen die op beide pagina’s staan. Check de foto’s maar.” De tipgeefster heeft gelijk, er zit veel overlap tussen de officiële pagina van de fotograaf en de verguisde pagina. En er zijn meer verdachte overeenkomsten.

Toeval of niet?

Beide pagina’s hebben namelijk gedeeltelijk dezelfde fans. Dezelfde mannen die de foto’s van de jonge vrouwen voorzien van likes, hartjes en reacties, zijn ook actief op de pagina van de fotograaf. Verder lijken de mannen weinig gemeen te hebben. Ze komen volgens hun profiel uit het hele land en werken in verschillende branches. Het enige dat hen verbindt is dat ze beide pagina’s actief volgen.

De fotograaf in kwestie geeft direct aan op de hoogte te zijn van het bestaan van de Facebookpagina. „Mijn foto’s worden gejat en daarop geplaatst, krijg ik te horen van klanten. Ik heb daarom ook melding gemaakt bij Facebook.”

Die overlap dan?

Hij ontkent met klem dat hij er zelf iets mee te maken heeft. „Nee, echt niet. Ik heb hier ook last van. Dit gaat ten koste van mijn goede naam.” Daarnaast ontkracht hij dat er problemen zijn met minderjarige modellen die hij heeft gefotografeerd. Op de overlap tussen fans zegt hij: „Dat is inderdaad toevallig. Kijk, ik heb duizenden volgers, ik kan niet voor iedereen instaan. Het zou kunnen dat er gekken tussen zitten.”

Facebookpagina fotograaf offline

Op de vraag hoe een relatief kleine Facebookpagina met nog geen 500 volgers kan overlappen met zijn persoonlijke pagina, heeft de fotograaf geen antwoord. „Daar weet ik niks van en kan ik niks aan doen”, zegt de hij tot slot.

Na het telefoongesprek zijn de persoonlijke pagina en bedrijfspagina van de fotograaf offline gehaald. „Deze inhoud is momenteel niet beschikbaar.”

Een aantal van de foto’s op de Facebookpagina is inmiddels verwijderd omdat deze in strijd zijn met de richtlijnen, zo krijgen melders te lezen.

Politie en openbaar ministerie

De politie kan moeilijk achterhalen of er aangiftes zijn gedaan tegen deze specifieke pagina. De woordvoerder weet ook niet zeker of de pagina in overtreding is en stuurt ons daarom door naar het openbaar ministerie. Het OM heeft nog niet gereageerd.