Amerikaanse rechter: Google hoeft niet mee te werken aan het onderzoek naar de Groningse Jaagpadmoord

De politie doet onderzoek naar de moord op het Jaagpad in Groningen. Als inzet een compositietekening van de verdachte.

De politie doet onderzoek naar de moord op het Jaagpad in Groningen. Als inzet een compositietekening van de verdachte. Foto: Ingmar Vos

Een Amerikaanse rechter heeft bepaald dat internetbedrijf Google niet hoeft mee te werken aan het onderzoek naar de moord op Hidde Bergman. Het verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) om gegevens beschikbaar te stellen is door de rechter afgewezen.

Hidde Bergman werd op 14 mei vorig jaar doodgestoken op het Jaagpad in Groningen. Google kan informatie leveren over personen die rond het tijdstip van de moord in directe omgeving waren.

Google beschikt over die informatie als die personen op hun mobiele telefoon gebruik maken van diensten van het internetbedrijf.

Rechter: onvoldoende aanleiding

Het rechtshulpverzoek moest worden getoetst door een Amerikaanse rechter alvorens het verzoek bij Google kan worden ingediend. Volgens de rechter is er onvoldoende aanleiding om dit zware midden in te zetten.

Het Nederlandse OM had rekening gehouden met een afwijzing. Volgens de officier van justitie leidt de afwijzing niet tot problemen. Ook zonder de Google-informatie denkt het OM voldoende bewijs te hebben waarop Milton T. (27) kan worden veroordeeld.

De zaak stond dinsdag op de rechtbankrol ter voorbereiding op de inhoudelijke behandeling van de strafzaak. Die is op 12 en 13 mei. Milton T. was dinsdag niet aanwezig in de rechtszaal.