Direct naar artikelinhoud

Consumentenbond: ‘Vegaburgers zijn veel te zout’

De Consumentenbond onderzocht 16 vleesvervangers en concludeert dat het zoutgehalte niet past in de schijf van vijf van het Voedingscentrum. Wel bevatten vegaburgers een stuk minder verzadigd vet.

Consumentenbond: ‘Vegaburgers zijn veel te zout’
Beeld Arie de Leeuw

In de schijf van vijf staat volgens de bond dat in een vleesvervanger maximaal 1,1, gram zout per ons mag zitten.  Vegaburgers bevatten gemiddeld 1,4 gram zout per 100 gram. De gehaktschijf van Vegafit kwam uit de test als de zoutste en bevat zelfs 2 gram zout per ons. 

Vleesburgers bevatten ongeveer evenveel zout als vegaburgers, maar scoren wel vaak slechter qua vetpercentage. In een burger van echt vlees (gehakt) zit zo’n 18 procent vet, waarvan 7,5 procent verzadigd. In een vegaburger is het percentage verzadigd vet gemiddeld maar 2,5 procent.

Vegaburgers bevatten ongeveer evenveel eiwitten als een gewone hamburger, aldus de bond: zo’n 17 gram eiwit per 100 gram.

Voor het onderzoek proefden 65 consumenten de vegaburgers.  Voor de smaak gaven ze cijfers van 3,1 tot 7,1. De ‘Vandaag vegetarische Burger de luxe’ van Albert Heijn kwam als beste uit de test.