Direct naar artikelinhoud

‘Engelse voetbalbond wil koppen voor kinderen verbieden’

De Engelse voetbalbond FA wil niet meer dat kinderen bij het voetballen koppen. Met het invoeren van die maatregel zou de kans op hersenletsel moeten afnemen. 

‘Engelse voetbalbond wil koppen voor kinderen verbieden’
Beeld BSR Agency

Ook de Schotse bond zou een kopverbod voor kinderen overwegen, schrijft The Telegraph maandag.

Uit een onderzoek van vorig jaar, dat werd uitgevoerd op verzoek van de FA en spelersvakbond PFA, bleek dat voetballers een veel grotere kans hebben op hersenletsel. Ook de kans op alzheimer en dementie zou groter zijn. Een oorzaak leverde dat in het onderzoek niet op, maar het vaak koppen van de bal lijkt een van de oorzaken te zijn.

“Het is absoluut noodzakelijk dat we nu alles in het voetbal doen om te begrijpen wat de redenen voor dit verhoogde risico zijn en ook moeten we kijken wat we kunnen doen toekomstige generaties voetballers beter te beschermen,” zegt Charlotte Cowie, hoofdarts van de FA.

Bij de eerstkomende vergadering van de internationale spelregelcommissie Ifab, komend weekeinde, staat het onderwerp koppen ook op de agenda.

KNVB

In Nederland werd in 2018 de kopbal ook la een keer op de agenda gezet. De KNVB liet toen weten onderzoek te gaan doen naar de relatie tussen kopballen en hersenschade. Uiteindelijk zag de KNVB geen reden om in te grijpen. 

“Het zou technisch en tactisch grote gevolgen hebben voor het spel,” zegt Vincent Gouttebarge, verantwoordelijk voor de gezondheid van voetballers namens de internationale spelersvakbond Fifpro. “Fysiek vraagt het spel dan om andere kwaliteiten, kleinere spelers krijgen meer voordeel.”