Direct naar artikelinhoud

Gegevens van 80.000 Transavia-passagiers mogelijk gestolen

Van tienduizenden klanten die in januari 2015 met Transavia hebben gereisd zijn mogelijk persoonsgegevens gelekt. 

Gegevens van 80.000 Transavia-passagiers mogelijk gestolen
Beeld ANP

Een buitenstaander heeft op een mailaccount van Transavia in kunnen breken omdat het wachtwoord niet sterk genoeg was. Volgens een woordvoerder gaat het om een doelbewuste actie. Wie er achter de hack zit, is nog niet bekend. Ook is niet bekend of de gegevens daadwerkelijk zijn gestolen of niet. Het gaat om informatie als voornaam, achternaam, geboortedatum, vluchtgegevens, boekingsnummer en diensten die zijn bijgeboekt zoals bagage, ski’s en rolstoelen.

Het gaat volgens de vliegmaatschappij om gegevens van 80.000 passagiers die met Transavia hebben gereisd in de periode van 21 tot en met 31 januari 2015. Transavia benadrukt dat er geen gevoelige informatie als betaalgegevens, creditcardinformatie, paspoortinformatie en contactgegevens zoals adresgegevens, e-mailadressen en telefoonnummers op straat zijn komen te liggen.

De luchtvaartmaatschappij heeft de kwestie inmiddels gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook betrokken passagiers zijn geïnformeerd. Verder is Transavia een onderzoek begonnen en zijn er verbeteringen doorgevoerd om herhaling in de toekomst te voorkomen.