RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Kamer: maximumstraf doodslag moet met tien jaar omhoog

Archieffoto.

Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor een verhoging voor de maximumstraf voor doodslag. Die staat nu op vijftien jaar celstraf, maar dat zouden veel partijen niet meer genoeg vinden. "Een uitspraak moet rechtvaardig zijn."

Wat de maximale straf moet worden, daar is men het in de Kamer nog niet over eens, maar wel vinden de partijen dat het kabinet snel met een voorstel moet komen. De VVD wil een motie indienen voor een maximale straf van 25 jaar, maar daar is nog geen meerderheid voor.

Kamerlid Jeroen van Wijngaarden van de VVD: "Wij willen dat minister Grapperhaus uiterlijk in mei dit jaar een wetsvoorstel naar de Kamer toestuurt waarin de maximale strafmaat voor doodslag omhoog moet."

In een minuut: het verschil tussen moord en doodslag

01:11
Wat is precies het verschil tussen moord en doodslag? Rechter Jan Moors legt het uit.

Volgens de partijen is het verschil tussen de straffen voor moord en doodslag te groot. Als er geen sprake is van voorbedachte rade kan een rechter 'maar' een maximale straf van vijftien jaar opleggen. Bij moord kan een straf van dertig jaar of levenslang worden uitgedeeld.

Hümeyra

Attje Kuiken, partijlid van de PvdA, verwijst naar de zaak Hümeyra. "Ze werd gestalkt en bedreigd; haar moordenaar wachtte haar met een doorgeladen pistool op. Toch kon moord niet worden bewezen." 

Volgens haar is dat onacceptabel. "Hümeyra's moordenaar kwam met 14 jaar weg. Dat is onverteerbaar voor de familie. En dat is de reden dat we het gat tussen doodslag en moord willen verkleinen. Een uitspraak moet rechtvaardig zijn."

Topman
Lees ook:
Topman OM: maximumstraf doodslag moet omhoog

'Slotstuk kwalijk patroon'

Eerder deze maand beklaagde OM-topman Gerrit van der Burg zich al over het verschil tussen de straffen voor moord en doodslag. Volgens hem zou dat moeten worden rechtgetrokken. "Impulsdaden kunnen ook het sluitstuk zijn van een kwalijk patroon", zei hij over doodslag. 

PvdA-lid Kuiken sluit zich daarbij aan. "Soms is voorbedachte rade lastig te bewijzen, terwijl alles voelt dat er wel degelijk sprake was van voorbereiding. Dan is doodslag gewoon onvoldoende als strafmaat."