Raad van State buigt zich over gaswinning bij Eesveen; bezwaarmakers zijn bang voor 'Groningse toestanden'

Vermilion mag bij Eesveen in totaal 630 miljoen kuub aardgas winnen.

Vermilion mag bij Eesveen in totaal 630 miljoen kuub aardgas winnen. Foto: Archief DvhN

Er blijven zorgen over de risico’s van gaswinning uit kleine velden. Om die reden vragen de gemeenten Westerveld en Steenwijkerland, samen met zo’n vijftien bedrijven en particulieren, de Raad van State om haar oordeel.

Maandagochtend 10 februari melden ze zich in Den Haag als de Raad van State zich buigt over de uitbreiding van de gasproductie bij Eesveen. Vermilion kreeg zomer 2018 toestemming om hier, op de grens van Drenthe en Overijssel, tot en met 2027 zo’n 630 miljoen kubieke meter aardgas te winnen. Dat totaalvolume komt overeen met het gemiddelde jaarverbruik van circa 450.000 huishoudens.

Gasveld strekt zich uit tot onder Wapserveen

Het Canadese bedrijf haalt dit gas uit een nieuw klein veld, Eesveen-02. Dat strekt zich ook een heel eind uit onder Wapserveen, in de gemeente Westerveld.

Het ministerie van economische zaken en klimaat (EZK) ontving eerder meer dan 300 zienswijzen tegen dit instemmingsbesluit, onder meer ook van de twee gemeenten. Deze bezwaren belandden allemaal in de prullenbak. Dezelfde Raad van State die over anderhalve week nog eens naar het gasveld bij Eesveen kijkt, weigerde vervolgens een voorlopige voorziening te treffen, oftewel een tijdelijke productiestop. Vermilion is intussen met de gaswinning gestart.

Bang voor ‘bureaucratische brei’

De bezwaarmakers zijn als de dood voor ‘Groningse toestanden’. ,,We zijn bang dat er nog steeds niets is geleerd van de wantoestanden dáár rond de schadeafhandeling. Dat we ook in Drenthe, Overijssel en Friesland nu te maken krijgen met een bureaucratische brei. Als gewone burger word je murw van de zorgen en gek van de regeltjes”, legt Jeannette van der Velde uit.

Zij hoort tot de inwoners van het gebied die elkaar maandag over een week in Den Haag treffen. Ook Marijke Sterk en Rita Pos zullen er zijn. De vrouwen zijn alle drie lid van GasDrOvF, de actiegroep die de gasproductie uit de noordelijke kleine velden kritisch volgt. ,,Maar wij hebben deze bezwaren op persoonlijke titel ingediend”, vertelt Van der Velde, inwoonster van Kallenkote, net als Eesveen een dorp op de grens van Drenthe en Overijssel.

Bovendien, benadrukt ze, is het beloofde landelijk schadeprotocol voor kleine gasvelden er nog altijd niet. ,,Terwijl de gaskraan alleen maar verder open wordt gezet.” Huiseigenaren die denken dat hun woning schade heeft opgelopen door gaswinning, kunnen op dit moment niet anders dan beleefd met hun claim bij de gasproducent-van-dienst aankloppen.

‘Eesveen is geen kleine kopie van Slochteren’

Van der Velde zegt het zat te zijn dat zowel Vermilion als het ministerie van EZK de risico’s van de winning uit kleine gasvelden consequent ‘verkabouteriseert’, zoals zij het noemt. Iets waar de Raad van State in eerste instantie in is meegegaan: ,,Je kunt niet zomaar stellen dat gasveld Eesveen een kleine kopie is van dat bij Slochteren en dat de risico’s dus verwaarloosbaar zijn. Dáár boren ze het gas bijvoorbeeld op drie kilometer diepte aan, in Eesveen zit het op maar twee kilometer. In Slochteren ligt het gas onder een zwaar zoutpakket van een kilometer dik, hier is dat een laagje van maar 200 meter. Je kunt Eesveen en Slochteren gewoon moeilijk vergelijken. Dat zou in de risicoanalyse toch moeten worden meegenomen?”