Nieuwe stikstofregels vastgesteld, provincie start vergunningverlening volgende week op

Het boerenprotest voor het Provinsjehûs in Leeuwarden, oktober 2019. FOTO ANP

Het boerenprotest voor het Provinsjehûs in Leeuwarden, oktober 2019. FOTO ANP

De provinsje Fryslân start 1 februari de vergunningverlening weer op. Als laatste provincie treedt ook in Friesland de nieuwe stikstofregels in werking.

In december vorig jaar wilde de provincie de vergunningverlening nog niet opstarten. Fryslân wilde voorkomen dat het beweiden en bemesten vergunningplichtig zou worden en deelde dat standpunt om druk uit te oefenen op het kabinet. Een week later adviseerde de commissie Remkes het Rijk ook beweiden en bemesten niet vergunningplichtig te maken.

Zeven weken later heeft het kabinet nog geen formele reactie gegeven, maar gedeputeerde Klaas Fokkinga (FNP, landbouw) wil de boeren in de provincie niet nog langer laten wachten. Als laatste provincie in Nederland treden de Beleidsregels Stikstof in werking. Met dezelfde regels als in december. ,,We kinne net wachtsjen bliuwe, we moatte fierder’’, zegt Fokkinga. ,,Der is noch in soad net dúdlik, mar as we dêr eltse kear op wachtsje, kinne we noait begjinne.’’ Hij verwacht op korte termijn een reactie van het kabinet, maar wil die nu niet afwachten.

Aangehouden vergunningsaanvragen als eerste behandeld

Nu Gedeputeerde Staten het licht op groen zet, kunnen ambtenaren vanaf volgende week 143 aangehouden vergunningsaanvragen in behandeling nemen. Het gaat om 120 aanvragen die al werden gedaan en 23 natuuraanvragen die in november door de rechtbank Groningen werden vernietigd. Hoe groot de kans is dat deze vergunningsaanvragen worden verleend, kan Fokkinga nog niet zeggen. De aanvragen zijn ingediend op basis van oude regels en worden getoetst aan de nieuwe beleidsregels. Dat maakt de komende weken proefondervindelijk, zegt Fokkinga. ,,De kâns is oanwêzich dat ûnder de behanneling fan de oanfragen de regels wer feroarje. We witte wat we ússels hjirmei op ’e hals helje, mar wy witte ek dat it seizoen foar de doar stiet. Us boeren ha rjocht op dúdlikheid.’’

Of de provincie boeren snel duidelijkheid kan geven, weet Fokkinga dus niet. Een normale vergunningsaanvraag duurt acht weken. De beleidsregels zijn net wisselkoersen, zegt Fokkinga en veranderen iedere dag. Bij de vergunningen die als eerst in behandeling worden genomen, gelden de Beleidsregels Stikstof, die de twaalf provincies samen met het Rijk hebben opgesteld. Fokkinga verwacht ook dat er komende weken veel nieuwe aanvragen op het Provinsjehûs binnenkomen. De provincie heeft meer budget vrijgemaakt om extra ambtenaren op de vergunningaanvragen te zetten.

In de regels staat beschreven hoe boeren om moeten gaan met intern en extern salderen van stikstofruimte. De regels zijn zo geschreven dat in alle gevallen de neerslag van stikstof niet toeneemt. Dat is een voorwaarde sinds de Raad van State in mei vorig jaar de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) vernietigde.

Lees ook | Fryslân voert druk op en wacht met jawoord op stikstofbeleid