RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Politiek

Deskundigen: verruim sociale huursector in strijd tegen woningnood

Ruimere inkomensgrenzen voor sociale huurwoningen moeten middeninkomens helpen. Beeld © ANP

Mensen met een middeninkomen die nu moeilijk aan een huis kunnen komen, moeten in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Daarvoor pleiten deskundigen morgen tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer wil de inkomensgrenzen verruimen om een einde te maken aan de woningnood waarmee onder meer onderwijzers, verplegers en politieagenten te maken hebben.

Niet zelfredzaam

Volgens Boelhouwer is het logisch dat de sociale huursector wordt uitgebreid, omdat die er is voor mensen die niet zelfredzaam zijn op de woningmarkt. Nu komen mensen met een inkomen tot 39.055 euro per jaar in aanmerking voor een sociale huurwoning, met een maximale huur van 737 euro per maand. Slechts een beperkt deel (10 procent) van de woningen mag ook worden toegewezen aan mensen met een inkomen tot 43.574 euro. 

Maar volgens Boelhouwer kunnen mensen die net iets meer verdienen dan de grens, de hogere huren in de vrije sector niet opbrengen. Ook hebben zij niet voldoende inkomen om een huis te kopen. Ze vallen dus tussen wal en schip en hebben volgens de hoogleraar daarom hulp nodig.

Professionals trekken weg

Emma van Balen (30) uit Amsterdam is een woningzoekende met een middeninkomen die geen betaalbare woning kan vinden. Ze werkt als zij-instromer voor een basisschool in haar woonplaats. Morgen is ze één van de sprekers tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer.

Emma woont samen met haar zus en zou graag een eigen woning hebben. ''Maar'', stelt ze, ''maatschappelijke professionals komen er in Amsterdam niet meer tussen''. Gevolg is volgens Emma dat het lerarentekort in de hoofdstad alleen maar stijgt. Veel leerkrachten trekken weg naar plaatsen waar nog wel betaalbare huisvesting is te vinden.

Ze pleit daarom voor een beter woonbeleid. ''Het rijk marginaliseert de sociale huursector voor alleen de laagste inkomens en kwetsbare groepen en is te terughoudend en met het aanjagen van de woningmarkt en het begrenzen van de prijsontwikkeling'', stelt ze. De onderwijzeres pleit ook voor invoering van een grotestedenbonus voor onderwijzend personeel.

Verhit

De vereniging van woningcorporaties Aedes is morgen ook van de partij in de Tweede Kamer en heeft al eerder voorgesteld om de zogenoemde vrijesectorgrens (liberalisatiegrens) aan te passen in steden met een verhitte woningmarkt. Een sociale huurwoning zou in die gemeenten maximaal 1.000 euro per maand moeten gaan kosten. Dan zouden woningcorporaties ook mensen met een middeninkomen kunnen helpen. 

Beleggers bouwen te weinig van dit soort huizen. Daarom zijn ook in de Tweede Kamer veel partijen vóór een grotere rol van corporaties bij het realiseren van huurwoningen in het middensegment. Maar minister Stientje van Veldhoven van Wonen heeft inmiddels duidelijk gemaakt dat zij er niet voor voelt om plaatselijk de vrije sectorgrens aan te passen.

Woonbond

De Woonbond, belangenorganisatie voor huurders, is daar wel voorstander van. Bovendien pleit ook deze organisatie morgen voor het verruimen van de inkomensgrenzen. Directeur Paulus Jansen: ''Huishoudens met een laag middeninkomen kunnen een huur hoger dan 737 euro niet betalen De doelgroep voor de sociale huur moet dus worden aangepast."

Samen met Aedes is de Woonbond voorstander van het plan om de inkomensgrens voor alleenstaanden vast te stellen op 38.000 euro, voor tweepersoonshuishoudens op 42.000 en voor drie- en meerpersoonshuishoudens op 52.000 euro.

Onenigheid
Lees ook
Onenigheid coalitie over middenhuurwoningen en grotere rol corporaties

Het kabinet wil de maximale inkomensgrens wel tot 42.000 euro verhogen voor meerpersoonshuishoudens. Maar daar staat een verlaging voor eenpersoonshuishoudens tegenover. Zij mogen straks nog maar maximaal 35.000 euro verdienen om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning.

Desastreus

Het is nog onduidelijk of het kabinet de plannen voor aanpassing van de inkomensgrens in de oorspronkelijke vorm doorzet. Er was veel kritiek op. Het wetsvoorstel is inmiddels terug van de Raad van State, maar er is nog geen definitief voorstel naar de Kamer gestuurd.

Kritiek is er ook van hoogleraar Boelhouwer. Het kabinetsplan is volgens hem desastreus voor alleenstaanden die net iets meer verdienen dan 35.000 euro en biedt meerpersoonshuishoudens te weinig ruimte. Hij vindt dat verdere verruiming van de grenzen nodig is.

Corporaties moeten dan wel flink gaan bouwen, want anders gaat de verruiming ten koste van mensen met lage inkomens. Daar is volgens Aedes geld voor nodig. Daarom vragen de corporaties om lastenverlichting en hulp van overheden bij het snel vinden van bouwlocaties.