Frustraties bij vastgoedbroers Kaynar in de rechtszaal

De rechtbank in Groningen. Foto: Rob Zijlstra / DVHN

De rechtbank in Groningen. Foto: Rob Zijlstra / DVHN

Drie jaar na de arrestatie stonden de vastgoedbroers Ali en Bekir Kaynar uit Groningen dinsdagmiddag voor de Noordelijke Fraudekamer op verdenking van oplichting. Zij ontkennen de beschuldigingen met kracht.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben de broers in 2012 en 2013 acht aannemers willens en wetens voor zo’n 400.000 euro benadeeld. Het ging dinsdagmiddag om een voorbereidende zitting, inhoudelijk wordt de strafzaak later dit jaar behandeld.

De verdenkingen hebben te maken met twee bouwprojecten (appartementen) aan de Eerste Drift en in de Rabenhauptstraat in Groningen.

Veel last

Advocaat Daan Meerburg drong bij de rechtbank aan op een snelle behandeling van de strafzaken. De gebroeders hebben, ook zakelijk, veel last van de verdenking. Meerburg gaat uit van vrijspraak.

Meerburg: ,,De aanhouding heeft veel publiciteit opgeleverd. Het Openbaar Ministerie heeft naar buiten gebracht dat Ali Kaynar leiding heeft gegeven aan een criminele organisatie. Daar is geen sprake van, maar de gevolgen laten zich raden. Bedrijven en banken willen geen zaken meer doen, de vergunningverlening ligt nagenoeg stil.’’

Sepots en vrijspraken

Dit is de derde grote zaak van justitie tegen de gebroeders. De eerste twee zaken leidden tot sepots en vrijspraken.

Ali en Bekir Kaynar zeggen dat de beschuldigingen veel frustraties meebrengen omdat ze voortdurend worden weggezet als criminelen. Dat gebeurt niet alleen door justitie, ook de gemeente Groningen doet daar volgens hen aan mee.

De gebroeders: ,,We doen al dertig jaar zaken in Groningen. We worden al tien jaar in verband gebracht met malversaties. Ja, zelfs met drugs. Maar we zijn nooit veroordeeld. Wij doen onze zaken op een nette manier, zoals het in Nederland hoort.’’

LEES OOK: Vastgoedbroers vrijgesproken