Leeuwarden: Herwil van Gelder stapt op als wethouder

Voormalig PAL/GroenLinks-wethouder Herwil van Gelder.

Voormalig PAL/GroenLinks-wethouder Herwil van Gelder. Foto: Niels Westra

Op het stadhuis in Leeuwarden heeft Herwil van Gelder zojuist zijn ontslag bekendgemaakt. Van Gelder was wethouder voor PAL GroenLinks en verantwoordelijk voor de omvorming van de WMO.

Lees meer over
Leeuwarden

Van Gelder kreeg de afgelopen anderhalf jaar de nodige kritiek te verwerken. Op zijn plannen, maar ook op zijn werkwijze als wethouder. Verschillende zorgaanbieders gaven vorige week aan niet mee te willen werken aan de nieuwe WMO-plannen.

Lees ook | Intussen vier zorgaanbieders die niet meedoen aan de aanbesteding WMO

Ook vanuit de gemeenteraad was er stevige kritiek. Ruim een jaar geleden werden zijn plannen voor de verandering van de WMO afgekeurd door de raad. Vanaf dat moment moest hij de raad iedere twee weken informeren over de vorderingen.

Afgelopen woensdag overleefde Van Gelder een motie van wantrouwen . Twee collegepartijen, het CDA en D66, overwogen de motie te steunen. Uiteindelijk deden zij dat niet.

Van Gelder schrijft nu in zijn ontslagbrief aan burgemeester Sybrand Buma dat hij constateert dat er in de coalitie ,,onvoldoende draagvlak is voor mij om effectief als bestuurder te kunnen opereren''.

PAL GroenLinks beraadt zich op positie

Evert Stellingwerf, fractievoorzitter van PAL GroenLinks, zegt in eerste reactie 'teleurgesteld te zijn'. ,,Ik kan niet anders zeggen dat ik teleurgesteld ben in hoe dit tot stand is gekomen." Stellingwelf doelt daarmee op twee dingen: de motie van wantrouwen van afgelopen woensdag waar coalitiepartners D66 en het CDA geen duidelijke afstand van namen.

Beide partijen vroegen een schorsing aan voordat ze reageerden en verklaarden achteraf dat ze serieus overwogen hadden de motie te steunen. Het andere pijnpunt is de uitspraak van Lutz Jacobi afgelopen vrijdag in de Leeuwarder Courant. Zij zei daarin dat ze de komende periode de portefeuilleverdeling in het college goed wil bekijken. Volgens Jacobi ontbreekt er regie op de portefeuilles WMO en Jeugd. Dat Van Gelder zijn portefeuille zou behouden was volgens Jacobi geen uitgemaakte zaak. ,,Dat heeft het geen goed gedaan", reageert Stellingwerf.

Of PAL GroenLinks in het college blijft, is maar de vraag. ,,Wij zullen ons beraden en gesprekken aangaan met onze coalitiepartners."