Kentekenplicht trekkers aangenomen, PVV en FvD tegen

Een motie voor de aanschaf van twee kentekenplaten haalde het niet. FOTO LC

Een motie voor de aanschaf van twee kentekenplaten haalde het niet. FOTO LC

Met grote meerderheid stemde de Tweede Kamer dinsdagmiddag voor invoering van de kenteken- en registratieplicht voor trekkers. PVV, Forum voor Democratie en SGP stemden tegen.

Na deze belangrijke hobbel gaat het wetsvoorstel naar de Eerste Kamer. Het kabinet wil de plicht voor 1 januari 2025 laten ingaan.

Trekkers met een snelheid boven de 25 kilometer per uur krijgen alleen aan de achterzijde een kentekenplaat. Dat was afgelopen week tijdens de behandeling van het wetsvoorstel nog een heet hangijzer.

Dit gebeurt uit het oogpunt van kostenbesparing, zei Inframinister Cora van Nieuwenhuizen. Een losse plaat kost 12 euro, een tenaamstelling kost 18 euro.

PvdA en GroenLinks dienden een motie in. Zij willen dat trekkers ook aan de voorzijde een kenteken krijgen. Dat maakt boetes uitschrijven door de politie eenvoudiger. Deze motie haalde het dinsdagmiddag niet; de voltallige coalitie was tegen. Het voorstel kreeg alleen steun van SP, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, Denk, Van Kooten en 50Plus.

Over invoering van de kentekenplicht is vijftien jaar gediscussieerd in politiek Den Haag. De Europese Commissie dreigt met een boete van minstens 2,95 miljoen euro als Nederland nog langer draalt.

Lees ook | O, o Den Haag: Scherpslijperij om bedrag van 12 euro