Direct naar artikelinhoud
Formatie

MR wil Conner Rousseau (sp.a) het veld insturen

Conner Rousseau (sp.a)Beeld Photo News

Deze namiddag trekken informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) met lege handen naar de koning. De MR wil Conner Rousseau (sp.a) aan zet laten komen, maar de socialisten staan op de rem.

, en

Nu N-VA en PS duidelijk niet samen willen regeren, trekken informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) om half vier met lege handen naar het paleis. Niemand weet wat koning Filip na de audiëntie uit zijn mouw zal schudden. De kans is reëel dat hij de beslissing enkele dagen in beraad houdt, en vervolgens een of meerdere vervangers aanduidt. Liefst voor donderdag, wanneer hij op het paleis zijn nieuwjaarstoespraak houdt voor de hoogwaardigheidsbekleders.

Alle partijen denken nu na over wie zij graag zouden aanstellen als koninklijk gezant. Aanvankelijk leek N-VA-voorzitter Bart De Wever de logische keuze, zeker nadat PS haar verzet tegen zijn benoeming liet varen. De Wever zou dan de kans krijgen om een paars-gele regering te vormen. Maar nu PS-voorzitter Paul Magnette die deur gesloten heeft, lijkt het nog maar weinig zin te hebben. 

Lees ook:

Analyse: Informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez moeten straks met lege handen naar de koningNog maar eens.

De Franstalige liberalen van MR willen sp.a-voorzitter Conner Rousseau de wei insturen. Hun redenering: Bouchez en Coens hebben proberen nagaan of de socialistische familie – van sp.a en PS – kon besturen met N-VA. “Voor PS is het duidelijk dat ze niet wil, maar voor sp.a is dat minder duidelijk. Misschien moeten ze het zelf eens proberen”, zegt een hoge bron binnen MR. Waals MR-minister Jean-Luc Crucke (MR) liet in De ochtend op Radio 1 ook al de naam van Rousseau vallen, “al dan niet samen met een CD&V’er”.

Binnen sp.a lopen ze niet bepaald warm voor dit voorstel. De Vlaamse socialisten zijn van mening dat zij niet de verzoener moeten spelen. Dat heeft Johan Vande Lanotte (sp.a) al vier maanden geprobeerd als informateur. “Het is niet aan ons, maar aan de grote partijen om een oplossing te vinden”, klinkt het binnen de partij. Ook inhoudelijk zou er nog maar weinig op tafel liggen waar sp.a mee verder kan. 

De andere partijen laten voorlopig niet echt in hun kaarten kijken, al blijft aan Franstalige kant wel de naam van Patrick Dewael (Open Vld) opdoemen. Dit zou weliswaar een slecht moment zijn voor Open Vld, aangezien de partij intern verdeeld is over welke coalitie er moet komen. Open Vld geeft allicht later deze week, ten laatste volgende week, het startschot van haar voorzittersverkiezingen.