Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

Porte opnieuw de beste in Tour Down Under

Richie Porte (l.) krijgt Matthew Holmes niet afgeschud tijdens de slotklim van de Tour Down Under en moet de dagzege aan de jonge Brit laten.Beeld Photo News

Richie Porte werd voor de tweede keer eindwinnaar van de Tour Down Under (na 2017). Jasper Philipsen pakte de blauwe puntentrui. De sensatie van de Australische WorldTour-opener werd ene Matthew Holmes.

De 26-jarige Brit van Lotto-Soudal, tot gisteren nog ‘Mister Nobody’, sloop in de slotetappe mee met de vroege vlucht van 26 en beet zich vast in het spoor van Porte toen die op Willunga Hill, de aankomstklim, zijn duivels ontbond. Holmes versloeg Porte uiteindelijk in een ‘sprint-à-deux’.

Matthew wie? Geboren in Wigan, wonend in Yorkshire. Reed tot dusver uitsluitend voor Britse continentale teams (Raleigh in 2012-2013, Madison-Genesis van 2014 tot vorig jaar). Het was performance coach Kevin De Weert die hem vorig jaar ontdekte. Onder meer na een vierde plaats in het olympische testevent in Tokio, waar toch flink wat moest geklommen worden. “Blijkbaar liggen de WorldTour-wedstrijden me goed”, lachte hij. “Beter alleszins dan al die Britse races die ik nu al sinds mijn achttiende aan het rijden was.”

Eerder werd Holmes ook al vijfde (2017) en zesde (2019) in de Ronde van Yorkshire. “In de teammeetings hier was het geloof in mij nog niet echt aanwezig. Logisch ook. Ik ben nieuw en heb nog alles te bewijzen. Ik denk dat dat nu wel zal veranderen. Mijn toekomst ligt vooral in het kortere rondewerk, rittenkoersen zoals deze. Misschien zit er dit jaar ook al een grote ronde in. Giro of Vuelta dan eerder. Want ik zal veel beter moeten doen dan dit om naar de Tour te mogen.”