Direct naar artikelinhoud
Blog coronavirus

Teruglezen: de eerste ontwikkelingen rond het coronavirus

Een passagier van de Diamond Princess wordt gecontroleerd.Beeld EPA

Tienduizenden mensen zijn besmet met het coronavirus. Een speciaal comité van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een internationale noodsituatie uitgeroepen. In een nieuw liveblog volgen we alle ontwikkelingen op de voet.

Live

  1. Nieuw blog

    Volg voor de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in ons nieuwe liveblog.

  2. Eerste besmetting met coronavirus in Bahrein vastgesteld

    Het nieuwe coronavirus is voor het eerst vastgesteld in Bahrein. Dat heeft het ministerie van Gezondheidszorg bekendgemaakt. Het gaat om een inwoner van Bahrein die het virus heeft opgelopen in Iran.

    Beeld AFP

    Ook in Koeweit zijn drie mensen die vanuit Iran zijn gekomen besmet met het longvirus. Het gaat om twee mensen uit Koeweit en een uit Saudi-Arabië. Buurland Irak heeft op verzoek van Koeweit een grensovergang gesloten om verdere verspreiding tegen te gaan.

    Zondag sloten buurlanden de grenzen met Iran al, om te voorkomen dat mensen besmet met het coronavirus vanuit Iran zouden vertrekken. Bahrein en Koeweit grenzen niet direct aan Iran.

    In Iran zijn inmiddels acht mensen gestorven door het besmettelijke virus. Zeker 43 raakten volgens de autoriteiten besmet.

  3. In China 150 patiënten binnen een dag overleden

    Het aantal sterfgevallen in China is opnieuw fors gestegen. De nationale gezondheidscommissie meldde dat maandag 150 patiënten aan het coronavirus zijn overleden. Dat is het hoogste aantal dat tot nu toe in een etmaal is geregistreerd. Sinds de uitbraak zijn er 2592 mensen omgekomen in China.

    Het aantal geïnfecteerden steeg met 409 en komt uit op ruim 77.000 gevallen. Het overgrote deel van de nieuwe sterfgevallen en besmettingen is vastgesteld in de provincie Hubei.

    Deskundigen van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) hebben het afgelopen weekend de afgesloten Chinese stad Wuhan, het epicentrum van de dodelijke uitbraak van de virusziekte, bezocht. Het is de eerste keer dat de WHO in de stad met meer dan 11 miljoen mensen is geweest sinds het coronavirus toesloeg. Ze hebben onder meer twee ziekenhuizen geïnspecteerd.

    Niet-ingezetenen van Wuhan mogen de stad verlaten als ze geen symptomen van het virus vertonen en nooit in contact zijn geweest met patiënten. Dat hebben de autoriteiten maandag bekend gemaakt. De metropool is sinds 23 januari afgegrendeld en al het vervoer in en uit de stad is stilgelegd in een poging nieuwe virusuitbraken tegen te gaan. 

    Een patiënt die genezen is verklaard en uit het ziekenhuis in Wuhan is ontslagen wordt buiten gedesinfecteerd.Beeld EPA
  4. Opnieuw fors meer besmettingen in Zuid-Korea

    Het aantal doden in Zuid-Korea door het nieuwe coronavirus is gestegen naar zeven. In het land zijn nog eens 161 mensen besmet met het virus. In totaal zijn 763 ziektegevallen vastgesteld in het Oost-Aziatische land.

    Net als de andere gevallen, zijn de meeste nieuwe besmettingen (129) gelinkt aan een religieuze beweging in Daegu, de vierde stad van het land. De burgemeester van die metropool riep de 2,5 miljoen inwoners zaterdag op om binnen te blijven.

    President Moon Jae-in kondigde zondag aan dat wordt opgeschaald naar het hoogste alarmniveau voor dergelijke uitbraken: code rood. De regering heeft de schoolvakanties met een week verlengd en is van plan strakker toezicht te houden op het monitoren van mensen die vanuit China het land binnenkomen.

    Beeld AFP
  5. Chinese provincies verlagen niveau noodtoestand

    Vier Chinese provincies, Yunnan, Guangdong, Shanxi en Guizhou, hebben het niveau van de noodtoestand vanwege het coronavirus naar beneden gebracht. Dat heeft de lokale gezondheidscommissie laten weten.

    Yunnan en Guizhou hebben de noodtoestand verlaagd van niveau I naar niveau III, terwijl Guangdong en Shanxi hun maatregelen hebben laten zakken tot niveau II.

    China heeft een uit vier lagen bestaand systeem in geval van noodsituaties in de gezondheidszorg die bepalen welke maatregelen er moeten worden uitgevoerd, met niveau I als meest serieuze bedreiging.

    De provincie Gansu was de eerste die zijn maatregelen vrijdag verlaagde, gevolgd door Liaoning op zaterdag.

  6. Italiaanse trein mag weg vervolgen

    Het treinverkeer tussen Oostenrijk en Italië is hervat nadat twee vrouwen die symptomen van het coronavirus vertoonden, negatief testten. Dat melden de Oostenrijkse autoriteiten.

    Het treinverkeer op de Brennerpas, die Italië met Duitsland verbindt via Oostenrijk, was zondag urenlang opgeschort omdat twee Duitse vrouwen in een trein koorts hadden. Ongeveer 500 passagiers hebben daardoor urenlang gedwongen stil gestaan bij de Italiaans-Duitse grens. Ze werden tijdens hun wachtperiode verzorgd door de Oostenrijkse federale spoorwegen.

    De trein zal nu spoedig vertrekken, laat de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer weten in een mededeling. Naar verwachting zal het treinverkeer maandag weer normaal verlopen.

  7. Oostenrijk houdt Italiaanse trein tegen

    De Oostenrijkse autoriteiten hebben zondag een trein uit Italië tegengehouden bij de Brennerpas omdat er twee Duitse reizigers aan boord waren die mogelijk besmet zijn geraakt met het gevreesde nieuwe coronavirus. Ze hadden koorts. Dat heeft de nieuwssite Oe24 zondagavond bekendgemaakt.

    De trein was van Venetië op weg naar München, maar staat stil aan de Italiaanse kant van de grens en mag voorlopig Tirol niet in. Volgens de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer hadden de Italiaanse Spoorwegen hun Oostenrijkse collega's van de ÖBB gewaarschuwd voor de koortsige passagiers. Hun coupé is geïsoleerd.

    Uit angst voor het infectiegevaar besloot de ÖBB zondagavond ook het andere treinverkeer met het buurland tot nader order stil te leggen. Oostenrijk, maar ook Zwitserland en Duitsland, hadden eerder al laten weten de verontrustende situatie in Italië op de voet te volgen. Covid-19, de ziekte die door dit virus wordt veroorzaakt, heeft in Italië tot dusver drie mensen het leven gekost.

  8. Derde dode door coronavirus in Italië

    In Italië is een derde persoon overleden aan het nieuwe coronavirus. Dat maakten de autoriteiten zondag bekend. Het gaat om een oudere vrouw uit Crema, in de buurt van Milaan. In totaal zijn in het noorden van Italië ruim 130 mensen besmet geraakt met het virus, dat eind vorig jaar voor het eerst uitbrak in de Chinese provincie Hubei. Italië is van alle Europese landen het hardst getroffen.

    Door het virus zitten meerdere dorpen in het noorden van Italië op slot. De regering kondigde zondag speciale maatregelen aan, die verspreiding van het virus moeten voorkomen. Volgens de Italiaanse premier Giuseppe Conte blijven die enkele weken van kracht. "In zones die als hotspots worden gezien, moet speciale toestemming worden verleend voordat mensen mogen komen of gaan," stelde hij op een persconferentie. Elf gemeenten gaan daarvan wat merken, vooral in Lombardije en het aangrenzende Veneto. Ook scholen en bedrijven moeten daar dicht.

    Het hoofd van de civiele beschermingsdienst, Angelo Borrelli, zei zondag dat er duizenden plekken zijn geregeld voor mensen die in quarantaine moeten of ziek zijn. Zij kunnen worden opgevangen in legerkazernes of hotels.

    Omliggende landen als Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland maken zich zorgen om het virus in Italië en houden de situatie in de gaten.

  9. Buurlanden Iran sluiten grenzen om coronavirus

    Enkele buurlanden van Iran hebben de grenzen met het land gesloten vanwege het nieuwe coronavirus dat daar om zich heen grijpt. Turkije, Pakistan en Afghanistan maakten zondag bekend dat te doen. Die landen volgen het voorbeeld van Irak, dat donderdag al de grenzen met Iran dichtgooide.

    In Iran zijn inmiddels acht mensen gestorven door het besmettelijke virus. Zeker 43 raakten besmet, aldus de autoriteiten. Alleen Armenië, Azerbeidzjan en Turkmenistan hebben als buurlanden van Iran nog geen maatregelen aangekondigd.

    Turkije laat geen vliegtuigen meer toe die vanuit Iran komen. Ook alle snelwegen en treinsporen die naar Iran leiden zijn gesloten. Vluchten vanuit Turkije gaan nog wel.

  10. 'Italiëganger moet zich goed informeren over corona'

    Wie naar Italië reist, doet er goed aan zich te informeren of er op de plaats van bestemming speciale maatregelen gelden in verband met het nieuwe coronavirus. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

    Beeld AFP

    In Italië grijpt het virus relatief snel om zich heen. Er zijn nu ruim 130 besmettingen gemeld, met name in de noordelijke regio Lombardije. Voor enkele besmettingshaarden in het noorden van het land, zoals de plaats Codogno, geldt voorlopig een in- en uitreisverbod. De toegangswegen worden gecontroleerd.

    In bepaalde gebieden zijn grote publieke evenementen afgelast en zijn openbare instellingen, zoals musea, scholen en universiteiten, tijdelijk gesloten.

    Buitenlandse Zaken raadt reizigers die koorts of luchtwegklachten krijgen aan naar een dokter te gaan.

  11. Geen van de Nederlanders in quarantaine besmet met coronavirus

    De zes Nederlanders die eerder deze maand vanuit de Chinese stad Wuhan naar Nederland terugkeerden hebben hun quarantaine in goede gezondheid afgerond. Niemand is besmet met het nieuwe coronavirus. Dat heeft het ministerie van VWS zondag laten weten.

    Ze zaten de afgelopen weken in thuisquarantaine. De GGD Brabant-Zuidoost heeft ze 14 dagen gevolgd. Niemand heeft klachten gekregen in deze periode. Nu de quarantaine is opgeheven zijn er voor hen geen beperkingen meer. Ze hoeven zich niet meer te melden bij de GGD en kunnen gewoon contact hebben met andere mensen.

  12. Scholieren Israël in quarantaine na contact met Zuid-Koreanen

    Bijna 200 Israëlische scholieren en docenten moeten twee weken thuis in quarantaine omdat ze contact hebben gehad met Zuid-Koreaanse toeristen. Die bleken later besmet te zijn met het nieuwe coronavirus.

    Leden van de Zuid-Koreaanse Shincheonji-geloofsgemeenschap reisden eerde deze maand dagenlang door Israël. Na thuiskomst bleken achttien van de reizigers het virus te hebben. In Zuid-Korea zijn honderden besmettingen gelinkt aan die religieuze beweging.

    Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid vraagt mensen die contact hebben gehad met de groep om thuis in quarantaine te gaan. Het gaat onder meer om 180 leerlingen en 19 medewerkers van scholen. Zij bezochten volgens plaatselijke media toeristische locaties op hetzelfde moment als de Zuid-Koreanen.

    Zeker één Israëliër is al besmet geraakt met het nieuwe coronavirus, maar dat had niets te maken met de Zuid-Koreanen. De patiënt had in quarantaine gezeten op het cruiseschip Diamond Princess en keerde later terug naar haar thuisland.

    Israël heeft maatregelen genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo zijn zaterdag passagiers geweigerd op een vlucht uit Zuid-Korea.

  13. Openbare leven in Codogno ligt stil na uitbraak coronavirus

    Lege straten, dichte winkels en bange inwoners: het openbare leven in de Noord-Italiaanse plaats Codogno ligt stil door de uitbraak van het nieuwe coronavirus. "Het is een spookplaats geworden. Dit is verschrikkelijk voor ons," zegt een jonge vrouw die zich nog wel op straat vertoond.

    In de regio Lombardije, waar Codogno ligt, zijn 54 van de 79 besmettingen in Italië gemeld. In het land zijn tot dusver twee mensen aan de gevolgen van het virus overleden. Inwoners van Codogno en omliggende plaatsen hebben het advies gekregen binnen te blijven.

    De apotheek in het centrum is op last van de autoriteiten nog wel open. De mondmaskers zijn uitverkocht. Volgens de eigenaar kwamen die vooral uit China. "Die houden ze nu zelf," zegt Rosa Cavalli. Haar klanten kopen vooral bleekwater, alcohol en desinfecterende middelen.

    "We proberen kalm te blijven, want is het zo makkelijk om dit soort situaties in paniek te raken," zegt een andere inwoner van Codogno. Zij had haar huis verlaten om eten te kopen. "Ik ben in een beetje bang omdat we allemaal besmet kunnen raken. Ik werk in een restaurant en heb veel contact met mensen."

  14. 23 passagiers cruiseschip onvoldoende getest

    De Japanse minister van Volksgezondheid heeft zijn excuses aangeboden nu is gebleken dat 23 van de circa 970 passagiers die eerder deze week het cruiseschip Diamond Princess hebben verlaten, van boord zijn gegaan zonder voldoende te zijn getest op het nieuwe coronavirus.

    Een van de vertrokken passagiers, een Japanse vrouw van in de zestig, bleek toch besmet te zijn met het virus toen ze aankwam bij de plek waar ze twee weken in quarantaine gaat. Alle 23 passagiers worden opnieuw getest op Covid-19.

    De Diamond Princess ligt sinds begin februari in een Japanse haven. De autoriteiten plaatsten het schip onder quarantaine vanwege de virusuitbraak, maar sinds woensdag mogen mensen die het virus niet hebben van boord gaan. De afgelopen dagen zijn ongeveer 970 passagiers vertrokken.

    Er bevinden zich nog steeds niet-Japanse passagiers op het schip. Zij wachten op hun repatriëring. Ook zijn nog zo'n duizend bemanningsleden aan boord. Zij brachten de afgelopen weken bijvoorbeeld maaltijden rond en moeten nu alsnog in quarantaine.

  15. Aantal besmettingen in Zuid-Korea naar 556

    Het aantal patiënten dat besmet is geraakt met het coronavirus in Zuid-Korea is gestegen met 123 gevallen en komt nu uit op een totaal van 556. Er zijn ook twee nieuwe sterfgevallen, wat het totale aantal doden op vier brengt. Dat maakten de gezondheidsautoriteiten zondag bekend.

    Onder de laatst geïdentificeerde gevallen zijn er 75 die banden hebben met de Shincheonji-kerk van Jezus, een christelijke sekte in Daegu die momenteel zwaar getroffen wordt door het virus, zei het Koreaanse Centrum voor ziektebestrijding en preventie in een verklaring. 

    De burgemeester van Daegu, de vierde stad van Zuid-Korea, heeft zaterdag de 2,5 miljoen inwoners opgeroepen binnen te blijven. 

    Een patiënt met het coronavirus wordt naar het ziekenhuis gebracht. Beeld AFP
  16. 96 nieuwe doden in China

    Het dodental door het coronavirus in China is zondag opgelopen tot meer dan 2.400. In de centrale provincie Hubei, het epicentrum van de epidemie, zijn in de afgelopen 24 uur nog eens 96 mensen overleden.

    De overgrote meerderheid van de nieuwe sterfgevallen staan geregistreerd in Wuhan, de hoofdstad van Hubei, zo blijkt uit het dagelijkse bulletin van de provinciale gezondheidscommissie.

    De commissie rapporteerde ook 630 nieuwe bevestigde gevallen van besmetting in de provincie, waardoor het totale aantal besmettingen op het Chinese vasteland nu uitkomt op ongeveer 77.000.

    Het coronavirus, dat in december in Wuhan opdook, heeft zich intussen verspreid naar meer dan 25 landen en veroorzaakt groeiende bezorgdheid vanwege nieuwe uitbraken in Europa en het Midden-Oosten.

    De Chinese autoriteiten hebben verwarring gecreëerd over het aantal besmettingen door hun telmethode herhaaldelijk te wijzigen.

  17. Italië sluit steden af om virusuitbraak te stoppen

    Italië wil de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in het noorden van het land stoppen door enkele zwaar getroffen steden van de buitenwereld af te grendelen. Door deze maatregel kunnen tienduizenden mensen die in die gebieden wonen geen kant meer op. Dat heeft de Italiaanse regering zaterdagavond bekendgemaakt.

    Minister-president Giuseppe Conte kondigde de noodmaatregel aan nadat het aantal ziektegevallen de afgelopen twee dagen opeens flink steeg. In tien gemeenten in regio Lombardije zijn scholen en een groot deel van de winkels tijdelijk gesloten. De ongeveer 50.000 inwoners wordt aangeraden vooral thuis te blijven. 

    Grote evenementen, zoals kerkdiensten, carnavalsvieringen en sportwedstrijden, zijn verboden. Ook drie wedstrijden in de hoogste Italiaanse voetbalklasse zijn afgelast. Het gaat om Inter-Sampdoria, Hellas Verona-Cagliari en Atalanta-Sassuolo.

    In Italië zijn 76 mensen geïnfecteerd met het virus, twee mensen zijn overleden aan de gevolgen van de ziekte. In Duitsland zijn 16 gevallen gemeld, in Frankrijk 12. In Parijs overleed vorig weekend een Chinese toerist aan Covid-19.

  18. Aantal mensen met coronavirus in Italië stijgt snel

    Het aantal mensen dat in Italië besmet is geraakt met het nieuwe coronavirus stijgt snel. Inmiddels hebben 59 mensen de besmettelijke ziekte opgelopen, terwijl eerder nog 16 gevallen werden gemeld. 

    Dat meldt het Italiaanse persbureau ANSA zaterdag. Ook is het eerste besmettingsgeval gemeld in de buurt van Milaan. Inmiddels zijn in Italië twee mensen door het virus overleden.

    Met name de regio's Lombardije en Veneto zijn flink getroffen. Daar zijn veel scholen gesloten en gaan grote evenementen niet door. Ook het personeel van enkele grote bedrijven moet thuisblijven. Italië is van alle Europese landen het hardst getroffen door het virus.

  19. Commotie in China om zwangere verpleegster in corona-ziekenhuis

    Een video waarin een hoogzwangere verpleegster is te zien die patiënten met het besmettelijke coronavirus behandelt, heeft in China voor veel commotie gezorgd. Dat meldt de BBC zaterdag. 

    Op sociale media regent het negatieve reacties, omdat het onverantwoord zou zijn een zwangere vrouw dergelijk werk te laten doen. De beelden zijn gemaakt in een ziekenhuis in Wuhan, het epicentrum van de uitbraak.

    De video zou zijn verspreid om te laten zien hoe Chinezen alles opofferen om patiënten te helpen. Dat schiet bij velen in het verkeerde keelgat. 'Wat is dit? Een show voor politieke doeleinden?' luidt een reactie. Een andere gebruiker noemt de boodschap van de video 'heel ziek', terwijl weer een ander de Chinese regering van propaganda beticht.

    Niet alleen de video met de verpleegster maakt mensen in China boos. Ook beelden waarop te zien is dat verpleegsters worden kaalgeschoren leidt tot woede. Dit zou nodig zijn om een beschermmasker makkelijker op het hoofd te zetten.

    De buik onder het verplegingspak is hier te zien.Beeld WEIBO/CCTV
  20. Voetbalduel in Italië afgelast uit angst voor coronavirus

    De voetbalwedstrijd tussen Ascoli en Cremonese in de Serie B, het tweede niveau in Italië, is zaterdag een uur voor aanvang afgelast. Dat gebeurde uit angst voor het nieuwe coronavirus, waar zaterdag in Italië een tweede patiënt aan overleed. Het gaat om een vrouw in de noordelijke regio Lombardije, bericht persbureau ANSA zaterdag.

    Cremonese ligt ook in Lombardije, waar tot dusverre dertig gevallen van het nieuwe coronavirus zijn gemeld.

    De spelers van beide elftallen waren al in het stadion aanwezig. Een bus met supporters van Cremonese werd weer teruggestuurd.

    In de Serie C werd de wedstrijd tussen Piacenza en Sambenedettese afgelast vanwege het nieuwe coronavirus, net als enkele tientallen amateurwedstrijden in de regio Lombardije.

  21. RIVM houdt vast aan 14 dagen incubatietijd coronavirus

    Het RIVM blijft er vooralsnog van uitgaan dat er maximaal veertien dagen zitten tussen besmetting met het nieuwe coronavirus en het optreden van ziekteverschijnselen. Het gezondheidsinstituut reageert via Twitter op berichten dat de incubatietijd mogelijk langer is dan twee weken.

    De autoriteiten in de Chinese provincie Hubei meldden zaterdag dat een 70-jarige man pas 27 dagen nadat hij was besmet ziekteverschijnselen begon te vertonen. Een langere incubatietijd zou het lastiger kunnen maken de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan.

    Twitter bericht wordt geladen...

  22. Tweede patiënt met coronavirus overleden in Italië

    In Italië is een tweede patiënt overleden met het nieuwe coronavirus. Het gaat om een vrouw in de noordelijke regio Lombardije, bericht persbureau ANSA zaterdag. 

    Een dag eerder was de dood gemeld van een 77-jarige man die het virus had opgelopen.

    De uitbraak van het virus heeft geleid tot onrust in het noorden van Italië. Persbureau ANSA berichtte vrijdag dat inwoners in meerdere plaatsen in Lombardije, waar zestien besmettingen zijn gemeld, opdracht hebben gekregen thuis te blijven en contact met anderen te mijden.

    In de plaats Codogno waren de straten zaterdag uitgestorven. Op een bordje bij de spoedeisende hulp stond 'geen toegang' en in het centrum waren alleen een bakker en een apotheek open. Andere winkels bleven dicht.

    Burgemeester Francesco Passerini van het plaatsje met 15.000 inwoners zegt dat de bevolking 'extreem bezorgd' is over de verspreiding van de ziekte.

  23. Meer passagiers verlaten ‘coronacruiseschip’ bij Japan

    Zo'n 100 passagiers die nauw contact hebben gehad met mensen die het nieuwe coronavirus hadden opgelopen, verlaten zaterdag het cruiseschip Diamond Princess. Zij moeten in Japan nog zo'n twee weken in quarantaine doorbrengen.

    De Diamond Princess ligt sinds begin februari in een Japanse haven. De autoriteiten plaatsten het schip onder quarantaine vanwege de virusuitbraak, maar sinds woensdag mogen mensen die het virus niet hebben van boord gaan. De afgelopen dagen zijn ongeveer 970 passagiers vertrokken.

    Aan boord van het schip zijn ruim 630 besmettingen gemeld. Twee passagiers zijn overleden. De circa 100 mensen die nu van boord gaan, deelden volgens omroep NHK een hut met iemand die het virus wel had. Op televisiebeelden is te zien dat mensen vertrekken in een bus met gesloten gordijnen.

    Er bevinden zich nog steeds niet-Japanse passagiers op het schip. Zij wachten op hun repatriëring. Ook zijn nog zo'n duizend bemanningsleden aan boord. Zij brachten de afgelopen weken bijvoorbeeld maaltijden rond en moeten nu alsnog in quarantaine.

    Passagiers van de Diamond Princess worden gecontroleerd.Beeld EPA
  24. Fors meer besmettingen met nieuw coronavirus in Zuid-Korea

    Zuid-Korea heeft zaterdag melding gemaakt van nog eens 142 besmettingen met het nieuwe coronavirus. Het gaat om de grootste toename van het aantal ziektegevallen tot dusver, bericht persbureau Yonhap. In totaal hebben zeker 346 mensen in het Oost-Aziatische land het virus opgelopen.

    Het virus grijpt de afgelopen dagen snel om zich heen in het land. De meeste nieuwe gevallen zijn gelinkt aan een ziekenhuis in Cheongdo en een religieuze beweging in Daegu, de vierde stad van het land. De burgemeester van die metropool heeft de 2,5 miljoen inwoners opgeroepen binnen te blijven.

    De Zuid-Koreaanse autoriteiten hebben tot dusver melding gemaakt van twee sterfgevallen. Beide patiënten overleden in het Daenam-ziekenhuis in Cheongdo. In totaal zouden 108 besmettingen zijn te herleiden naar dat hospitaal.

    Het nieuwe coronavirus zou vooral gevaarlijk zijn voor oudere patiënten en mensen die al gezondheidsproblemen hebben. In Zuid-Korea zijn tot dusver achttien patiënten volledig hersteld.

    Een persoon die vermoedelijk besmet is met het coronavirus wordt naar het Daenam-ziekenhuis in Cheongdo gebracht.Beeld AFP
  25. Dodental China naar 2345

    In China zijn in het afgelopen etmaal 109 mensen overleden door het nieuwe coronavirus. Dat zijn er negen minder dan een dag eerder en een stuk minder dan eerder deze week. De meeste doden vielen opnieuw in de provincie Hubei, waar het virus uitbrak. Daar kwamen 106 mensen om het leven. Dat laat de nationale Gezondheidscommissie in China zaterdag weten.

    Het totale aantal besmettingen in China staat nu op ruim 76.000 en het dodental op 2345.

    In Zuid-Korea is bij 142 mensen het virus vastgesteld. Hierdoor stijgt het totale aantal ziektegevallen in dat land tot 346. Ook is er iemand overleden aan de gevolgen van ziekte. Dat brengt het totaal in Zuid-Korea op twee doden.

  26. Italië: 78-jarige man overleden

    In Italië is een 78-jarige man overleden aan het nieuwe coronavirus. Het is de tweede dode in Europa als gevolg van het virus, nadat eerder in Frankrijk een Chinese toerist bezweek aan de ziekte.

    Volgens het Italiaanse persbureau Ansa stierf het slachtoffer vrijdagavond in een ziekenhuis in Padua. De man lag al tien dagen in het hospitaal. 

  27. Zestien gevallen van het coronavirus in Noord-Italië

    In het noorden van Italië zijn op één dag zestien nieuwe gevallen van het coronavirus vastgesteld.

    Het gaat om veertien mensen in de regio Lombardije en twee mensen in het naastgelegen Veneto. Onder hen zijn vijf medici.

    In Codogno, een dorpje ten zuidoosten van Milaan met zo'n 15.000 inwoners, hebben zeker zes mensen het virus opgelopen. Burgemeester Francesco Passerini heeft vandaag besloten om scholen, restaurants en andere gebouwen waar mensen elkaar ontmoeten, te sluiten. In totaal gaat het om rond de tachtig locaties.

    Het nieuwe coronavirus is in Italië eerder al bij zeker drie mensen vastgesteld. Dat was in Rome.

  28. Bruins: GGD monitort passagiers Westerdam

    De passagiers van het cruiseschip Westerdam die vrijdag aankwamen in Nederland zullen de komende tijd in de gaten worden gehouden door de GGD. Dat zei minister Bruno Bruins (Medische Zorg).

    "Het is goed dat we deze mensen nog monitoren, ze blijven bij ons in beeld," aldus Bruins, die zei blij te zijn dat de Nederlanders nu terug zijn. "Ze hebben allemaal een gesprekje gehad met de GGD. Als ze klachten krijgen, kunnen ze via de huisarts in contact komen met de GGD."

  29. Autoverkopen China komen vrijwel tot stilstand door coronavirus

    De autoverkopen in China zijn deze maand vrijwel tot stilstand gekomen vanwege het nieuwe coronavirus. In de eerste twee weken van februari kelderden de verkopen met 92 procent op jaarbasis, doordat klanten showrooms meden wegens de epidemie.

    Volgens de Chinese autobranchevereniging PCA, die de cijfers leverde, was de situatie in de eerste week van deze maand het ergst. In heel het land, met ruim 1,4 miljard inwoners, werden toen per dag gemiddeld 811 auto's verkocht. Dat is een daling van 96 procent op jaarbasis.

    "Er kwamen nauwelijks mensen naar autodealers," vertelde de secretaris van PCA. De meeste Chinezen bleven volgens hem thuis. In de tweede week van februari kwamen de verkopen weer langzaam op gang. Er wordt op korte termijn verdere verbetering verwacht.

    De recente cijfers laten zien hoe hard de automarkt in China geraakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarbovenop komt dat de autoverkoop al vorig jaar zwakjes verliep vanwege de vertragende economische groei in China en de handelsspanningen met de Verenigde Staten.

  30. Coronavirus nu ook probleem in Chinese gevangenissen

    In China laait het nieuwe coronavirus nu ook op in gevangenissen. Er zijn daar meer dan 400 besmettingen gemeld, aldus de Chinese autoriteiten vrijdag. Met name een bajes in de Chinese provincie Shandong vormt een probleem. Daar zijn 200 gevangenen ziek geworden, net als 7 bewaarders.

    Beeld AFP

    Verder zijn ook gedetineerden besmet geraakt in cellencomplexen in de provincies Zhejiang en Hubei. Zo werd onder meer een vrouwengevangenis in de stad Wuhan hard getroffen. Die plaats vormt het epicentrum van de uitbraak.

    Het nieuwe coronavirus kan worden overgedragen door ziektekiemen die worden verspreid bij het niezen of hoesten. Omdat mensen in gevangenissen kort op elkaar zitten, is de kans op besmetting daar groot.

    In China heeft de ziekte al aan zeker 2236 mensen het leven gekost. Meer dan 75.000 raakten besmet.

  31. WTA schrapt tennistoernooi in China vanwege coronavirus

    De organisatie van de WTA Tour heeft het tennistoernooi in de Chinese stad Xi'an geschrapt vanwege het rondwarende coronavirus. In april zou in Xi'an een toernooi uit de zogeheten 125K-series, het tweede niveau voor de tennissters, worden gehouden. De stad ligt in het midden van China, niet heel ver van Wuhan waar het virus eind vorig jaar uitbrak.

    "We leven mee met iedereen in China in deze moeilijke periode," aldus een woordvoerder van de vrouwelijke tennisorganisatie WTA. "We kijken uit naar de toernooien die in de herfst in China op het programma staan. We houden de situatie nauwlettend in de gaten, want er is niets belangrijker dan de gezondheid van onze spelers, ons personeel en de fans."

    In september en oktober staan heel wat grote hardcourttoernooien op het programma in China. Het slottoernooi voor de beste tennissters van het seizoen, de WTA Finals, wordt begin november in de Chinese stad Shenzhen gehouden.

  32. 39 Nederlanders van cruiseschip Westerdam geland op Schiphol

    De vlucht met 39 Nederlandse passagiers van het cruiseschip de Westerdam is aangekomen op Schiphol. Dat bevestigt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Ze vertrokken donderdag uit Cambodja, waar het schip uiteindelijk mocht aanmeren na in verschillende Aziatische landen te zijn geweigerd uit angst voor verspreiding van het nieuwe coronavirus.

    De Westerdam.Beeld AFP

    Het toestel moest een tussenstop maken in Karachi (Pakistan), nadat het door de Turkse luchtverkeersleiding was gevraagd om te keren. De terugvlucht was georganiseerd door de rederij, Holland-Amerika Lijn, in samenwerking met de Nederlandse overheid.

    De Nederlandse passagiers worden de komende twee weken door de GGD in de gaten gehouden op mogelijke ziekteverschijnselen. De tientallen buitenlandse passagiers die met hetzelfde vliegtuig uit Cambodja zijn gekomen, krijgen een briefing van de GGD en kunnen daarna doorreizen naar huis.

    Alle passagiers van de Westerdam werden eerder al negatief getest op het virus. Het schip blijft nog enkele dagen in de haven van Sihanoukville, totdat ook alle 747 bemanningsleden aan boord zijn getest.

  33. Meer dan 2200 doden in China

    In China zijn donderdag 118 mensen overleden door het nieuwe coronavirus. Dat zijn er vier meer dan een dag eerder. Er zijn 889 nieuwe besmettingen gemeld, een dag eerder waren dat er 394.

    De meeste doden vielen weer in de provincie Hubei, waar het virus uitbrak. Daar kwamen 115 mensen om het leven en werden 411 nieuwe besmettingen vastgesteld.

    Het totale aantal besmettingen in China staat nu op 75.465 en het dodental op 2236.

  34. Forse stijging besmettingen in Zuid-Korea

    In Zuid-Korea is vrijdag bij 52 mensen het nieuwe coronavirus vastgesteld. In het land zijn nu 156 mensen besmet met het virus, meldt persbureau Yonhap. Donderdag overleed een patiënt in Cheongdo.

    De afgelopen dagen stijgt het aantal besmettingen in Zuid-Korea snel. Donderdag kwamen er ook al 31 nieuwe patiënten bij.

    In Australië is bij twee mensen die op het cruiseschip Diamond Princess zaten ook het longvirus geconstateerd. De twee leken het nieuwe coronavirus nog niet te hebben toen ze vanuit Japan naar Australië gingen. Ze moeten, net als de andere mensen die van het schip afkomen, nog veertien dagen in quarantaine blijven.

  35. Nederlandse passagiers Westerdam op weg naar Schiphol, Turkije weigert vlucht

    Een groep van 39 Nederlandse passagiers van het cruiseschip Westerdam is onderweg naar Nederland. De verwachting is dat ze vrijdagochtend rond 6.20 uur landen op de luchthaven Schiphol. Turkije vroeg het toestel met de Nederlanders onderweg om te keren, daarop week het uit naar Karachi in Pakistan om te tanken.

    De 39 Nederlandse passagiers zijn samen met tientallen andere passagiers van het schip donderdag vertrokken uit Cambodja, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Alle passagiers zijn negatief getest op het nieuwe coronavirus.

    Rederij Holland America Line (HAL) heeft de terugvlucht georganiseerd, in overleg met de Nederlandse overheid. Op Twitter laat de HAL weten dat het toestel naar Amsterdam vliegt.

    Onderweg werd het toestel om onbekende redenen door de Turkse luchtverkeersleiding gevraagd om te keren. HAL meldt op Twitter dat het vliegtuig uitweek naar Karachi in Pakistan, waar het bijtankte. Daarna vloog het vliegtuig verder richting Nederland.

    Waar de andere passagiers vandaan komen, is niet bekend. Het vliegtuig arriveert vrijdagochtend op Schiphol.

    Het schip, met aan boord 1455 passagiers - waaronder 91 Nederlanders - en 802 bemanningsleden, vertrok 1 februari vanuit Hongkong en zou 15 februari aankomen in het Japanse Yokohama. Veel landen waren bang dat er een uitbraak van het coronavirus aan boord zou komen en weigerden om die reden het schip. Cambodja besloot het schip wel aan te laten meren.

    Een groot deel van de passagiers mocht eind vorige week het schip verlaten. Maar nadat er tóch een corona-geval aan boord bleek, moest de rest blijven. 

  36. Rellen in Oekraïne bij terugkeer landgenoten uit Wuhan

    Tientallen Oekraïners die geëvacueerd zijn uit de Chinese stad Wuhan, zijn donderdag thuis onthaald door een boze menigte. Die gooide de ruiten van de bussen met hun landgenoten kapot en bekogelde hen en de politie met stenen.

    De relschoppers vrezen dat de passagiers het eerste dodelijke geval van het nieuwe coronavirus Oekraïne binnen zullen brengen. Sommigen waren gewapend met stenen en metalen staven. Er is voorlopig geen sprake van gewonden.

    Demonstranten staken een barricade in brand, terwijl omwonenden de weg naar het quarantainestation blokkeerden. Dat ligt in de buurt van een ziekenhuis in het dorp Novi Sanzhary, zo’n 300 kilometer ten oosten van Kiev.

    De passagiers van de bussen konden naar het ziekenhuis worden gebracht, dat vervolgens werd afgesloten door de politie.

    De 45 Oekraïners zullen nu twee weken in quarantaine zitten, laten de autoriteiten weten.

  37. KLM schort vluchten China langer op

    KLM vliegt tot eind maart niet naar Peking en Shanghai vanwege het nieuwe coronavirus. Daarmee doet de maatschappij de Chinese steden ongeveer twee weken langer in de ban dan eerder gemeld. De maatschappij was eerder van plan de vluchten naar de twee bestemmingen half maart te hervatten.

    Beeld ANP

    Vanwege de coronacrisis hebben zowel KLM als Air France hun vluchten naar China tijdelijk geschrapt. Vluchten naar Chengdu, Hangzhou en Xiamen waren al tot 29 maart opgeschort. Naar Peking en Shanghai wordt nu tot zeker 28 maart niet gevlogen. Dat was 16 maart.

    KLM zegt de ontwikkelingen van de uitbraak van het coronavirus in China nauwgezet te volgen en heeft intensief contact met diverse nationale en internationale gezondheids- en luchtvaartinstanties. Voor klanten blijft de omboekregeling van kracht. 

    Ook organisatorisch is de impact op de uitbraak van het virus groot. KLM moet noodgedwongen toestellen aan de grond houden en honderden vliegers en cabinemedewerkers zitten − betaald − thuis. KLM heeft de pijn verdeeld, door alle roosters voor vliegers en personeel aan te passen en probeert het onderhoud van de betrokken toestellen naar voren te halen.

    De crisis treft de hele luchtvaartbranche. Meer dan 80 procent van het aantal internationale vluchten van en naar China is geschrapt en ook binnen China ligt een groot deel van het vliegverkeer nog altijd stil. Ook het aantal boekingen voor later dit jaar blijven uit.

    Bij Cheaptickets, een van de grootste ticketverkopers van ons land, is het aantal boekingen naar China 80 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Airbnb heeft alle boekingen voor China tot tenminste eind februari geschrapt. Het land is niet helemaal onbereikbaar. Vanaf Schiphol vliegen nog twee Chinese maatschappijen, partners van KLM, in totaal 20 keer per week.

  38. Eerste patiënt met nieuw coronavirus overleden in Zuid-Korea

    Zuid-Korea heeft voor het eerst melding gemaakt van de dood van een patiënt die was besmet met het nieuwe coronavirus. Die persoon lag met longontsteking in het ziekenhuis in Cheongdo, bericht persbureau Yonhap. De precieze doodsoorzaak is nog niet bekend.

    Beeld EPA

    Het nieuwe coronavirus grijpt in Zuid-Korea steeds verder om zich heen. Het ging dinsdag nog om zeker 31 besmettingen, maar dat zijn er nu al 104. De meeste nieuwe ziektegevallen zijn gemeld in de stad Daegu. Daar zou een besmette vrouw kerkdiensten hebben bijgewoond.

  39. Vier Nederlandse passagiers Diamond Princess weg uit Japan

    Vier van de vijf Nederlandse passagiers op het cruiseschip Diamond Princess, dat in de haven van het Japanse Yokohama ligt, hebben Japan verlaten. Dat meldt het ministerie van Buitenlands Zaken op Twitter. Eerder was al bekend dat alle vijf Nederlanders zijn getest op het nieuwe coronavirus en het niet hebben.

    Bij aankomst in Nederland zullen de passagiers door de GGD nog twee weken worden gemonitord op eventuele ziekteverschijnselen. Ze hoeven niet in quarantaine.

    De Diamond Princess arriveerde begin februari in Japan met zo'n 3700 mensen aan boord. Opvarenden brachten noodgedwongen twee weken door in quarantaine. Aan boord zijn de afgelopen weken ruim 540 besmettingen gemeld. De autoriteiten brachten die patiënten over naar ziekenhuizen.

    Op woensdag mochten voor het eerst sinds het begin van de quarantaine honderden passagiers het schip verlaten.

  40. Stil op de straten van Koreaanse miljoenenstad door coronavirus

    De burgemeester van de Zuid-Koreaanse miljoenenstad Daegu roept inwoners op binnen te blijven vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Restaurants, winkelcentra en straten waren donderdag grotendeels leeg.

    Het aantal ziektegevallen in Zuid-Korea neemt de afgelopen dagen snel toe. Het ging dinsdag nog om zeker 31 besmettingen, maar dat zijn er nu al 82. De grootste groep patiënten bestaat uit mensen uit Daegu of de omgeving van die stad. De burgemeester sprak over een 'ongekende crisis'.

    Veel patiënten worden gelinkt aan een 61-jarige vrouw die deel uitmaakt van de Shincheonji-geloofsgemeenschap in Daegu, waar 2,5 miljoen mensen wonen. Ze kreeg op 10 februari koorts, maar weigerde naar verluidt herhaaldelijk zich te laten testen. Ze zei dat ze de laatste tijd niet in het buitenland was geweest.

    De vrouw woonde meerdere bijeenkomsten van de gemeenschap bij voordat bleek dat ze toch was besmet. De lokale autoriteiten zeggen dat er ruim duizend Shincheonji-leden in Daegu zijn. Zeker negentig mensen uit die groep zouden symptomen van het virus hebben.

    Een zeer rustig metrostation in Daegu.Beeld EPA
  41. Twee Diamond Princess-passagiers overleden

    Twee passagiers van het cruiseschip Diamond Princess die besmet waren met het nieuwe coronavirus zijn overleden. Dat meldt de Japanse omroep NHK op basis van het ministerie van Gezondheidszorg.

    Beeld AFP

    Dit zijn de eerste doden die op het schip zijn gevallen. Het gaat om een man en een vrouw van boven de 80 jaar oud. Hiermee komt het dodental in Japan op drie. Het eerste slachtoffer overleed vorige week.

    Op de Diamond Princess zijn na China de meeste mensen ter wereld besmet met het nieuwe coronavirus. Donderdag is de tweede dag dat niet besmette passagiers na een quarantaineperiode van het cruiseschip af mogen.

  42. Aantal nieuwe besmettingen stijgt minder snel

    Het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus was woensdag stukken lager dan de afgelopen dagen. In China hebben 394 mensen het virus opgelopen, in de provincie Hubei, waar het virus uitbrak, zijn 349 nieuwe gevallen vastgesteld.

    Woensdag zijn 114 mensen omgekomen door het longvirus, 108 van hen in Hubei. Daarmee komt het dodental in China op 2118.

    Het aantal nieuwe besmettingen was op het laagste niveau sinds 25 januari. Dinsdag werden nog 1749 nieuwe gevallen gemeld. Het totale aantal besmettingen staat nu op 74.576. De meeste besmettingen zijn in Hubei, daar staat het aantal op 62.031.

    In Zuid-Korea zijn volgens persbureau Yonhap 31 nieuwe gevallen vastgesteld. Daarmee komt het aantal in dat land op 82. Van hen zijn 23 lid van dezelfde kerk. Zij hebben het longvirus waarschijnlijk gekregen van een 61-jarig lid van de kerk die het virus al had.

  43. ‘Werktijdverkorting mogelijk bij problemen om coronavirus’

    Bedrijven die door de verspreiding van het coronavirus in China problemen ondervinden, kunnen bij de overheid werktijdverkorting voor hun personeel aanvragen. Dat maakt de ondernemersorganisatie voor de technologiesector FME bekend op haar website.

    Het coronavirus wordt door het kabinet aangemerkt als een buitengewone omstandigheid waardoor een beroep kan worden gedaan op de regeling. Ondernemers die in aanmerking komen, mogen de werktijd van hun personeel verkorten. De niet-gewerkte uren worden aan het personeel doorbetaald op basis van de WW.

    Bedrijven die werktijdverkorting aanvragen moeten bewijzen dat er een direct verband is met het coronavirus. Ze komen in aanmerking als ze minimaal 2 tot maximaal 24 weken 20 procent minder werk binnen het hele bedrijf hebben.

  44. Twee doden Iran door coronavirus

    Twee Iraniërs die besmet waren met het nieuwe coronavirus zijn overleden. Dat meldden lokale media, kort nadat het Iraanse ministerie van Volksgezondheid bekend had gemaakt dat het virus ook in Iran was ontdekt.

    De coronagevallen waren vastgesteld in de heilige stad Qom. De patiënten overleden in het ziekenhuis. De besmetting werden ontdekt nadat de autoriteiten een onderzoek instelden toen mogelijke gevallen waren gemeld in Qom.

    Het is niet de eerste keer dat het virus de kop opsteekt in het Midden-Oosten. De Verenigde Arabische Emiraten maakten vorige maand al melding van ziektegevallen.

  45. Laatste Nederlanders Westerdam van boord

    De laatste Nederlandse passagiers die nog op het cruiseschip MS Westerdam zaten, zijn in Cambodja van boord gegaan. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

    Honorair consuls van Nederland zijn in de haven van Sihanoukville en in de hoofdstad Phnom Penh om de Nederlanders te begeleiden. Eerder woensdag had een woordvoerder van de provincie waar het schip zich bevindt, gemeld dat de laatste 233 passagiers de Westerdam hadden verlaten en in bussen naar Phnom Penh zouden worden gebracht.

    Beeld AFP
  46. Nederlandse passagiers mogen Diamond Princess verlaten

    De Nederlandse passagiers op de Diamond Princess, die in de haven van het Japanse Yokohama ligt, mogen het cruiseschip verlaten. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter. De vijf Nederlanders zijn getest op het nieuwe coronavirus en ze blijken het niet onder de leden te hebben.

    De Nederlandse ambassade heeft contact met de Nederlanders. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken kan nog niets zeggen over wat er nu gaat gebeuren en waar de Nederlanders nu naartoe gaan. "Als we daar meer informatie over bekend kunnen maken, doen we dat via de openbare kanalen."

  47. Tweede dodelijke slachtoffers Hong Kong

    In Hongkong is een tweede persoon overleden die besmet was geraakt met het nieuwe coronavirus. Het gaat om een 70-jarige man die ook andere gezondheidsproblemen had, melden de autoriteiten.

    In totaal zijn in de metropool, die een autonome status heeft binnen China, al 62 besmettingen gemeld. Ook zijn 52 inwoners van Hongkong positief getest op het cruiseschip Diamond Princess, dat in een Japanse haven ligt.

    De uitbraak van het nieuwe coronavirus zorgt in Hongkong voor onrust. Honderden mensen demonstreerden afgelopen weekend tegen plannen om bepaalde gebouwen te gebruiken als quarantainecentra voor patiënten. Hongkong werd zeventien jaar geleden zwaar getroffen door de SARS-epidemie.

    De eerste patiënt met het nieuwe coronavirus die overleed in Hongkong, was een 39-jarige man die ook diabetes had. De man van 70 die woensdagochtend stierf, leed volgens bronnen van de plaatselijke krant South China Morning Post ook aan diabetes en had nierklachten. De doodsoorzaak moet nog worden vastgesteld.

  48. Alle passagiers Westerdam testen negatief op virus

    De passagiers van het cruiseschip Westerdam die nog in Cambodja verblijven, zijn volgens testen niet besmet met het nieuwe coronavirus. Het gaat om 781 reizigers, meldt rederij Holland America Line (HAL). Die baseert zich op informatie van de autoriteiten in het land.

    Beeld AFP

    De uitkomst van de testen betekent volgens HAL dat de reizigers weer naar huis kunnen. "De laatste 233 passagiers hebben de MS Westerdam verlaten en worden in bussen naar Phnom Penh gebracht," zegt een woordvoerder van de provincie waar het schip zich bevindt.

    Opvarenden reageerden opgetogen op het goede nieuws. Aan boord klonk gejuich en de scheepshoorn toeterde meerdere keren toen passagiers van boord gingen. Zij kregen ook traditionele Cambodjaanse sjaals mee als souvenirs.

    De autoriteiten zeggen dat de toeristen de nacht nog doorbrengen in de hoofdstad en daarna verder reizen. De Westerdam blijft nog enkele dagen in de haven van Sihanoukville, totdat ook alle 747 bemanningsleden aan boord zijn getest op het virus.

    Het schip met ook ruim negentig Nederlanders aan boord was eerder geweigerd door meerdere Aziatische landen. Toen waren aan boord nog geen besmettingen gemeld. Cambodja kreeg veel lof omdat het vaartuig daar wel mocht aanleggen. De autocratische leider Hun Sen verwelkomde de passagiers zelf met bloemen.

    Later bleek dat één van de passagiers die het schip had verlaten wel was besmet met het nieuwe virus. Daarop kregen passagiers die zich nog op schip bevonden opdracht daar te blijven. Anderen waren toen al van boord gegaan.

  49. Passagiers verlaten cruiseschip in Japanse haven

    Honderden mensen hebben het cruiseschip Diamond Princess in de Japanse haven Yokohama verlaten. Bussen en taxi's stonden klaar om de passagiers weg te brengen. Zij sleepten bagage met zich mee en zwaaiden naar voormalige lotgenoten.

    Beeld EPA

    "Ik ben opgelucht. Ik wil goed uitrusten," zei een 77-jarige Japanse passagier, die anoniem wilde blijven. Hij gaat met het openbaar vervoer naar huis. In totaal mogen woensdag naar verwachting zo'n vijfhonderd mensen aan land gaan.

    Het cruiseschip arriveerde begin februari in de haven van Yokohama, ten zuiden van Tokio. Toen waren zo'n 3700 mensen aan boord van het schip, waar inmiddels ruim 540 besmettingen zijn gemeld. Opvarenden brachten noodgedwongen twee weken door in quarantaine, soms in kleine hutten zonder ramen.

    'We zijn de bemanning en kapitein enorm dankbaar voor de goede zorgen tijdens de epische crisis,' twitterde passagier Yardley Wong, die met haar zesjarige zoon had vastgezeten.

    Passagiers die zijn getest en het virus niet hebben, krijgen een officieel certificaat. Het duurt naar verwachting ongeveer drie dagen om hen te laten ontschepen. Die operatie moet vrijdag worden afgerond. Daarna gaan bemanningsleden opnieuw in quarantaine.

    In Yokohama werd positief gereageerd op het besluit de passagiers van boord te laten. "Ik weet zeker dat de mensen aan boord zich veel zorgen maken. Ik hoop dat ze snel kunnen terugkeren naar hun normale levens," zei de 51-jarige Isamu Habiro. "Als inwoner van Yokohama wil ik niet dat ze oneerlijk worden behandeld."

  50. Virus eist 2000 levens

    Het dodental als gevolg van het nieuwe coronavirus in China is gestegen naar 2000. Dat is een stijging van 132 ten opzichte van een dag ervoor.

    Het totaal aantal Chinese besmettingsgevallen door het virus, dat in december in de Chinese provincie Hubei de kop opstak, is dinsdag met bijna 1700 gestegen naar ruim 74.000, meldt de provinciale gezondheidsdienst. 61.600 van die besmettingen zijn in Hubei. Buiten China zijn nog enkele honderden mensen besmet met het virus, waarmee het totaal aantal besmettingen wereldwijd de 75.000 is gepasseerd.

    Daarmee is volgens de autoriteiten de dalende trend op dat de groei van het aantal besmettingsgevallen voorlopig ten einde De afgelopen dagen leek de groei van het aantal besmettingen en doden af te vlakken.