Luister naar

Mooiere, flexibele ND-website en nieuw redactiesysteem

Nieuws
Het Nederlands Dagblad lanceert vandaag een nieuwe website en neemt een nieuwe redactiesysteem in gebruik. Vijf medewerkers vertellen ­erover: ICT-manager Jaap Meijer, buitenlandredacteur Sanne van ­Grafhorst, onlinemarketeer Freek Houweling, eindredacteur Cees Dorland en onlineredacteur Robin van Deutekom.
maandag 9 december 2019 om 03:00 aangepast 13:03
Buitenland-redacteur Sanne Grafhorst.
Buitenland-redacteur Sanne Grafhorst. Dick Vos

Ochtendspits Sanne van Grafhorst (29) kan dankzij het nieuwe redactiesysteem zelfstandiger werken en haar verhalen beter uitlichten op de website. ‘Ik lever nu een mooi totaalpakket: tekst met foto’s, uitgelichte tweets en links naar mijn bronnen.’

‘Als ochtendspits vul ik de website vanaf half zeven ‘s morgens met actuele nieuwsberichten. Met ons vorige systeem kon ik alleen teksten online zetten, die kwamen in een klein balkje aan de zijkant van de homepage te staan. Dat is jammer, want actuele berichten wil je juist – pats, boem – goed in beeld hebben. Met de nieuwe site kan elk team zelf bepaalde artikelen uitlichten en extra mooi presenteren. Als redacteur heb ik daardoor nu veel meer vrijheid en zelfstandigheid in mijn werk.

Wat ik vooral gaaf vind, zijn de vele mogelijkheden die het nieuwe systeem biedt. Ik kan mijn teksten aanvullen met video’s, tweets of audiomateriaal. Ik kan met een simpele druk op de knop linken naar mijn bronnen. Vooral voor mij als buitenlandredacteur is dat belangrijk, want in mijn berichtgeving baseer ik mij vaak op bronnen uit andere landen. Nu kunnen veel van die extraatjes ook wel, maar technisch is dat voor mij vaak te ingewikkeld. Dan moet ik een onlineredacteur vragen en gaat er extra tijd overheen.

Het nieuwe systeem werkt volledig online, waardoor ik vanaf elke willekeurige locatie mijn artikelen kan plaatsen en indien nodig aanpassen. Als ik in de trein onderweg naar huis een tikfoutje zie, kan ik dat gelijk verbeteren. Ik vind het fijn dat ik eerst via een preview zie hoe het artikel online komt. Bij het vorige systeem zag ik de lay-out online pas als het artikel al op de website stond.

Elk team heeft op de nieuwe website een eigen pagina die de redacteuren zelf beheren. Als buitenlandredactie bepalen wij dus zelf welke artikelen we mooi uitlichten en extra ruimte geven. Dat vind ik een positieve ontwikkeling. Wij hebben als deelredacties de kennis en kunde. De buitenlandpagina houden we samen de hele dag actueel met nieuwe berichten en updates van eerder geplaatste berichten. In eerste instantie schrijven we voor de website, pas later maken we de vertaalslag naar de krant en bepalen we welke artikelen daarin komen.’

Één systeem voor website en krant biedt voordelen

Eindredacteur Cees Dorland (57) heeft al de nodige redactiesystemen zien komen en gaan. ‘Doordat redacteuren met Pubble meer zelf kunnen doen, focus ik me nog meer op mijn kerntaken: nieuws volgen, nadenken over eigen verhalen, gerichte keuzes maken en artikelen redigeren.’

‘Een nieuw redactiesysteem is altijd even wennen, maar iedereen ziet de voordelen van Pubble: één systeem waarmee we zowel de krant als de website maken. Alle foto’s die we van persbureaus mogen gebruiken, staan erin en ook ons beeldarchief is overgezet. Elke redacteur begint met het maken van verhalen voor de site. De eindredacteur die late dienst heeft, bepaalt wat daarvan bruikbaar is voor de papieren krant. Meestal moeten de verhalen ingekort of juist uitgebreid worden zodat ze goed op de pagina passen.


Dick Vos

Het nieuwe systeem daagt redacteuren extra uit hun verhalen goed en compleet te presenteren met foto’s, tweets, links en filmpjes. Dat scheelt de online- en de eindredactie veel werk, ik kan mij nu beter concentreren op de aansturing van redacteuren. Verder ben ik minder tijd kwijt aan het plaatsen van verhalen in het redactiesysteem. Eerder leverden mensen die thuis of op locatie werken hun artikelen per mail bij de eindredactie aan, nu krijgen redacteuren een linkje waarmee ze zelf hun teksten in het systeem kunnen plaatsen en de juiste lengte kunnen geven.

We werken nog meer met vaste stramienen. Dat scheelt tijd en die tijd kunnen onze beeldredacteuren besteden aan verhalen die extra mogen opvallen en meer aandacht verdienen. Ik werk ruim dertig jaar bij het Nederlands Dagblad en heb de nodige wisselingen van redactiesystemen en websites meegemaakt. In 1985 werkten we nog met typemachines, daarna kwamen de tekstverwerkers en konden redacteuren hun verhalen per telefoon en later per mail doorsturen en nu werkt alles volledig online, met allerlei nieuwe voordelen.’

Nieuwe website biedt veel meer mogelijkheden

Onlineredacteur Robin van Deutekom (31) hoeft niet langer artikelen te voorzien van foto’s, tweets en links. Daardoor houdt ze meer tijd over voor andere digitale projecten. ‘We kunnen op ontzettend veel manieren goede journalistiek leveren.’

‘Alle redacteuren kunnen met het nieuwe systeem hun verhalen compleet afleveren waardoor ik als onlineredacteur geen afbeeldingen, links of tweets hoef toe te voegen. Ik heb dus minder werk.

Dat is fijn, want dat betekent dat ik meer tijd heb voor andere onlineprojecten. We leven in een digitaal tijdperk en ik heb er zin in middelen te bedenken en te maken die daar helemaal bij passen, zoals podcasts en video.


De nieuwe website biedt veel meer mogelijkheden, bijvoorbeeld voor het maken van liveblogs of fotoverslagen. We kunnen op ontzettend veel manieren goede journalistiek leveren. Als onlineredacteuren blijven we verantwoordelijk voor de homepage van de website. Die is veel mooier geworden. Eerder bestond die uit een opsomming van nieuwskoppen met foto’s, nu zie je in één oogopslag de kop, intro en categorie van een artikel. Daarnaast kunnen lezers makkelijk de meest gelezen artikelen en het laatste nieuws vinden. Ook het navigeren door de website gaat veel makkelijker.

De nieuwe site is voor lezers bovendien makkelijker te lezen op tablet en smartphone en dat geldt ook voor de digitale editie.

De homepage passen we meerdere keren per dag aan, afhankelijk van de actualiteit. Daarbij houden we rekening met de identiteit van de krant. Onderwerpen die kenmerkend zijn voor het Nederlands Dagblad krijgen vaak een mooi plekje in de etalage. Vanzelfsprekend krijgt belangrijk of opmerkelijk nieuws voorrang. Bij het maken van die keuzes krijgen we tips van onze marketingafdeling die met allerlei software meet welk soort artikelen goed gelezen wordt. Ik kijk ernaar uit onze verhalen nog beter te presenteren.’

Uitzien naar één systeem dat goed en flexibel is

ICT’er Jaap Meijer (50) ging samen met directeur-uitgever Rinder Sekeris op zoek naar een nieuw redactiesysteem. Op een beurs in Berlijn maakten ze kennis met Pubble. ‘Ze waren irritant goed.’

‘Ons redactiesysteem gaf steeds meer problemen. Daarnaast verandert de behoefte van redacteuren. Iedereen wil flexibel kunnen werken: thuis of op locatie. Omdat we ook meer marketingmogelijkheden wilden, was het tijd voor een nieuw systeem. Samen met directeur-uitgever Rinder Sekeris ben ik naar een uitgeverijbeurs in Berlijn geweest om een nieuwe aanbieder te zoeken die een mooi totaalpakket biedt, inclusief een goed werkende website. Na een tijdje raakten we in gesprek met twee mensen van het Nederlandse softwarebedrijf Pubble. Ze stonden aan een tafeltje en vielen niet echt op, het bedrijf heeft maar tien medewerkers. Rinder merkte op: “Zo’n kleintje kan ook goed zijn.” En inderdaad: ze waren irritant goed.


Dick Vos

De meeste aanbieders van redactiesystemen bestaan al heel lang en verbeteren hun systemen constant. Pubble is helemaal opnieuw begonnen en heeft dus geen last van negatieve erfenissen uit het verleden. Het systeem werkt volledig online. Tot nu toe moesten wij onze servers zelf in de lucht houden, beveiligen en updaten. Nu draait alles ‘in de cloud’ en worden updates automatisch doorgevoerd.

Speciaal voor ons heeft Pubble van alles ontworpen: een mooie digitale editie, een betaalpoort en een plek waar we onze abonnementsvormen aanbieden. Ik kijk ernaar uit vanaf nu met slechts één systeem te werken dat écht goed en flexibel is.’

De best gelezen artikelen extra aandacht geven


Online marketeer Freek Houweling (30) mailt wekelijks een nieuwsbrief naar geïnteresseerden die op de website hun e-mailadres achterlaten in ruil voor vijf gratis artikelen. Het nieuwe redactiesysteem neemt hem werk uit handen.

‘De nieuwe site biedt veel meer mogelijkheden om artikelen mooi te presenteren. Door belangrijke of de best gelezen verhalen (dat houden we bij als marketeers) extra aandacht te geven kun je die tot hun recht laten komen. Ik verwacht dat lezers daardoor langer op de site blijven.


Dick Vos

Iedereen kan elke maand vijf artikelen gratis lezen in ruil voor het invullen van een mailadres. Inmiddels hebben honderdduizend mensen hun mailadres achtergelaten. Die personen proberen we opnieuw te bereiken door wekelijks een nieuwsbrief te sturen met daarin de belangrijkste verhalen.

Het nieuwe systeem waarmee ik de nieuwsbrief verstuur, haalt mij veel werk uit handen.

Eerder moest ik handmatig mailadressen verwijderen van mensen die abonnee zijn geworden, zodat zij de nieuwsbrief niet meer krijgen. Nu gaat dat automatisch, waardoor ik opeens tijd overhoud voor andere projecten.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lisa Westerveld (GL-PvdA, links) roept samen met Faith Bruyning (NSC, rechts) op om een zogenoemde beknopte parlementaire enquête uit te laten voeren naar de gesloten jeugdzorg van 2008 tot nu.

De Kamer is diep bezorgd over de gesloten jeugdzorg, maar ziet weinig in weer een enquête

GroenLinks-PvdA en NSC willen met een ‘beknopte parlementaire enquête’ uitzoeken hoe de misstanden in de gesloten jeugdzorg zo lang konden doorgaan. Maar een meerderheid van de Kamer twijfelt of ‘nog een rapport’ wel de oplossing biedt.

Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.