Luister naar

Royalty: Prinses Beatrix gaat weer op reis (naar Saba en Sint Eustatius)

Nieuws
Wat speelt er in de wereld van kronen, werkbezoeken en staatsbanketten? Vandaag: koningin Máxima bezoekt haar ‘eigen’ ziekenhuis, en prinses Beatrix reist naar Saba en Sint Eustatius.
maandag 9 december 2019 om 03:00
Koningin Maxima bezocht het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie en sprak daar met patiënten.
Koningin Maxima bezocht het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie en sprak daar met patiënten. anp / Patrick van Emst

In 2018 werd in Utrecht het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie geopend, een ziekenhuis dat jonge kankerpatiënten behandelt. Vorige week bezocht de koningin onaangekondigd het centrum, en sprak daar met ouders, kinderen en werknemers. Daarnaast nam ze deel aan een overleg waarin artsen en onderzoekers de situaties van patiënten bespreken en beslissen over behandeling.

Diezelfde dag hield de koning zich bezig met openbaar vervoer. Nadat hij in Raalte het gemeentehuis had bezocht, reisde hij door naar Assen om daar twee openbaarvervoerbedrijven te zoeken die actief zijn in de provincies Groningen en Drenthe. Zo hoorde hij hoe de bedrijven mensen helpen die niet meer zelfstandig met het ov kunnen reizen. Daarnaast stond duurzaamheid centraal: de koning maakte in een waterstofbus een rit door het centrum van Assen. Vanaf deze maand stoot het busvervoer in de provincies in principe geen CO2 meer uit.

Jeffrey Epstein

Na prins Andrew kwam vorige week een andere royal in het nieuws rondom multimiljonair Jeffrey Epstein, die werd veroordeeld voor het misbruiken van tienermeisjes. Het Noorse hof gaf na berichtgeving van de Noorse krant Dagens Næringsliv toe dat kroonprinses Mette-Marit Epstein meerdere malen ontmoette. Tussen 2011 en 2013 gebeurde dit zowel in Noorwegen als de Verenigde Staten. Hier waren ook anderen bij aanwezig.

In de verklaring zegt de prinses dat als ze weet had gehad van het criminele verleden van Epstein, ze hem niet had ontmoet. Daarnaast zegt ze dat ze nu spijt heeft zijn verleden niet te hebben nagetrokken. Ook leeft ze mee met de slachtoffers.

Vorige week vonden Noorse media de spijtbetuiging nog niet voldoende. Zij willen dat het paleis precies laat weten wanneer de ontmoetingen plaatsvonden en wie erbij waren. Ook zijn ze zeer kritisch vanwege het feit dat de ontmoetingen plaatsvonden na 2010, toen Epstein werd veroordeeld voor het misbruik. Het is de vraag of dit verhaal nog een staartje krijgt.

Sneeuwkoningin

Op het Instagram-account van het Deense koningshuis verscheen een mooie video van een balletshow waarbij de koningin aanwezig is. Niet zomaar, want voor de achtste keer ontwierp de creatieve monarch het decor en de kostuums voor de voorstelling. Dit keer ging het om ‘De Sneeuwkoningin’, een sprookje van Hans Christian Andersen. Op de video zijn de kostuums, uiteen­lopend van prinsessenjurk naar boot of dierkostuum, goed te bekijken.

Bezoek Beatrix

Deze week gaat ook prinses Beatrix weer op reis. Donderdag en vrijdag bezoekt zij respectievelijk Saba en Sint-Eustatius. De prinses opent de eerste dag een wandelpad in het ­nationaal park, ontmoet lokale vissers in de haven en spreekt ­vrouwen die zich het kantklossen hebben eigen gemaakt.

Deze manier van kant vervaardigen is een traditie op Saba.

De dag erop bezoekt de prinses een project op Sint-Eustatius dat zorgt voor herbebossing. In 2017 gingen veel bomen verloren door de orkaan Irma. Daarnaast bezoekt prinses Beatrix onder meer een project waarbij kinderen leren over de natuur.

Ook gaat ze naar Daughters of the King, een christelijke naschoolse opvang die meiden tussen 5 en 12 jaar een veilige plek geeft, en bezoekt ze een project dat jonge vrouwen tot 18 jaar helpt met hun huiswerk en ze mogelijkheden geeft hun talenten op gebied van muziek en sport verder te ontwikkelen.

12-13 december: Prinses Beatrix brengt een bezoek aan de eilanden Saba en Sint-Eustatius.

17 december: Koning Willem-Alexander is in Leiden aanwezig op het Gala van de Sterrenkunde.

18 december: Koningin Maxima woont in de IJsselhallen in Zwolle de opnamen bij van het Kerst Muziekgala 2019.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.