RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Bedrijven

Adviseurs incasseren tientallen miljoenen van Eneco-miljarden

Eneco-ceo Ruud Sondag met Hiroshi Sakuma, adviseur van de Mitsubishi-top, maken de deal bekend. Beeld © EPA

Niet alleen gemeenten cashen dankzij de verkoop van Eneco. Ook topadviseurs die bij de veiling betrokken waren, worden rijkelijk beloond. Ze krijgen minimaal 20,5 miljoen euro. 

Dat komt neer op een half procent van de totale verkoopsom van 4,1 miljard die de Japanse bedrijven Mitsubishi en Chubu bereid zijn om neer te tellen voor Eneco.

Omdat de deal nog niet rond is, kan het bedrag nog oplopen, legt Stefan Simons uit, directeur van CFF Communications. Geschat wordt dat die maximaal zullen oplopen tot 1 procent van de overnamesom, vertelt hij.  In totaal wordt het bedrag verdeeld tussen negen bedrijven die betrokken waren bij de veiling.

Hoeveel ieder bedrijf er aan overhoudt, is onduidelijk. Het is namelijk geen simpele rekensom van 20,5 gedeeld door negen, de bedrijven krijgen vergoed op basis van de uren die zij declareren, blijkt bij navraag door RTL Z. 

Uurtje-factuurtje

En ieder bedrijf hanteert ook nog eens een ander tarief, legt Simons uit. Welke tarieven, dat weet hij niet. En wat zijn bedrijf factureert, wil hij niet zeggen. 

Zijn bedrijf is ingehuurd als communicatieadviseur door de aandeelhouderscommissie. Die commissie behartigt de belangen van een deel van de 44 gemeenten die nu nog een aandelenbelang hebben in de energieleverancier. Nu nog, want de aandeelhouderscommissie is akkoord met het bod van 4,1 miljard euro het Japanse consortium. 

Halve Zuidas pikt graantje mee

De commissie heeft behalve een communicatieadviseur nog twee bedrijven in de arm genomen: Aperghis & Co voor het financiële gedeelte en De Brauw Blackstone Westbroek voor de juridische kant van de zaak. En samen met Eneco heeft de commissie ook nog Citigroup Global Markets Ltd. ingehuurd voor advies over de overname. 

Eneco zelf heeft daarnaast huisbankier ABN Amro ingeschakeld voor advies op financieel gebied, Stibbe als juridisch adviseur en Confidant Partners op het gebied van pr-beleid. Dan zijn we er nog niet, want ING en NautaDutilh adviseren de raad van commissarissen van het energiebedrijf nog. 

Gemeenten
Lees ook:
Gemeenten cashen bij verkoop Eneco: Rotterdam vangt 1,3 miljard

Ruim de tijd voor gemeenten

De deal is officieel nog niet rond en dus blijft er nog werk voor de adviseurs. Weliswaar heeft het merendeel van de gemeenten via de aandeelhouderscommissie ingestemd met de deal, maar tot alle handtekeningen onder de deal staan, kunnen nog kosten worden gemaakt door de betrokken adviseurs.

En tot de champagne ontkurkt kan worden duurt nog even. Eerst moet 75 procent van de aandelen in Eneco te koop worden aangeboden door de gemeenten. En die hebben daar nog ruim de tijd voor.

Ze moeten namelijk eerst nog het formele bod nog ontvangen, en hebben vervolgens 40 dagen de tijd om hun aandelen aan te melden voor verkoop. Als de drempel van 75 procent niet wordt gehaald binnen die termijn, kan die nog eens worden verlengd met 20 dagen. 

Hopen op niet te veel uurtjes

En zelfs na het sluiten van die deadline, kunnen gemeenten nog 25 werkdagen hun besluit doorgeven. Als de twee Japanse bedrijven 95 procent hebben, kunnen de overgebleven aandeelhouders worden uitgerookt. 

Ieder uurtje gaat ten koste van de opbrengst voor gemeenten. Dat zal in Rotterdam niet uitmaken, het aandelenbelang van de havenstad is goed voor bijna 1,3 miljard euro. Maar bij de gemeente Zandvoort zullen ze duimen dat er niet al te veel uurtjes meer geschreven worden, want dat gaat allemaal ten koste van de 16 miljoen die de deal de gemeente oplevert. Hoe meer uurtjes, hoe minder er wordt opgehaald. 

Bekijk hier hoeveel de 44 gemeenten ophalen als zij hun aandelen Eneco verkopen