Direct naar artikelinhoud

Kick Out Zwarte Piet wil vreedzame acties

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet wil volgend jaar meerdere acties houden en een grote, landelijke manifestatie tegen zwarte piet en racisme. 

Voorman Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet tijdens een bijeenkomst op pakjesavond.Beeld ANP

Concrete data, locaties en acties zijn nog niet bekend, maar de bedoeling is dat ze het hele jaar door zullen zijn.

KOZP-voorman Jerry Afriyie zei dat donderdagavond, een avond waarop veel mensen pakjesavond vieren. KOZP vierde die avond een jubileumfeestje ter ere van het vijfjarig bestaan van de actiegroep. Afriyie benadrukte dat de acties vreedzaam zullen zijn en soms aangekondigd, soms niet. “We gaan roet in het eten gooien.”

Het verschijnsel zwarte piet

De actiegroep blijft zich inzetten om zoveel mogelijk gemeenten ‘zwarte piet-vrij’ te krijgen. Afriyie verwacht dat over tien jaar mensen ‘heel vreemd’ zullen opkijken als zij horen over het verschijnsel zwarte piet: “Ik ben hoopvol en optimistisch.” Dit ondanks bedreigingen tegen hem en zijn kinderen.

Dat hij voor een groter doel werkt, maakt dat hij het volhoudt, vertelde Afriyie de sympathisanten en demonstranten die donderdagavond naar het Bijlmerparktheater in Amsterdam waren gekomen. Daar traden onder andere Akwasi en Leeroy van Zwart Licht op. 

Mede-KOZP-initiator Mitchell Esajas sprak op het podium met mensen die in Den Haag en Eindhoven actie hadden gevoerd over hun ervaringen met tegendemonstranten.