Commentaar: Klant heeft behoefte aan betere bescherming bij online bankieren

Banken moet het betalingsverkeer via de smartphone beter beveiligen. Criminelen liggen op de lloer om betalingsgegevens te ontfutselen Foto: Pixabay

Banken moet het betalingsverkeer via de smartphone beter beveiligen. Criminelen liggen op de lloer om betalingsgegevens te ontfutselen Foto: Pixabay

 

Lees meer over
Commentaar

De Consumentenbond roept banken op hun klanten beter te beschermen tegen oplichting via internet, en die klanten ook ruimhartiger te compenseren.

Daar heeft de bond groot gelijk in. Burgers worden steeds meer richting online bankieren gestuurd, betalen met contant geld wordt alsmaar lastiger. Dan moet dat online bankieren wel veilig zijn.

De gevaren van online bankieren kwamen deze week in het nieuws na een oplichtingszaak waarbij een inwoner van Noord-Nederland maar liefst een miljoen euro was afgetroggeld.

Dat is een extreem voorbeeld, maar internetoplichting komt veel voor; uit onderzoek blijkt dat een op de zes bankklanten er de afgelopen twee jaar mee te maken heeft gehad. Bij een klein deel daarvan is daadwerkelijk geld gestolen, maar dat ging ook nog altijd om een op de vijftig mensen.

Online bankieren op zich is niet nieuw, maar het is de afgelopen jaren in hoog tempo sneller en gebruiksvriendelijker geworden – en tegelijk ook fraudegevoeliger. Met de ‘tikkies’ en andere betaalverzoeken en het snel betalen met je smartphone wordt het bankieren eenvoudiger. Maar het is ook veel gemakkelijker voor criminelen om er misbruik van te maken.

Daar komt nog bij dat de communicatie tussen mensen ook steeds meer via internet is gaan lopen. Het chatten, whatsappen, communiceren via Facebook en andere sociale media is een stuk onpersoonlijker dan het ouderwetse bellen en direct contact. Ook dat werkt fraude in de hand; oplichters die zich voordoen als een vriend of vriendin in geldnood, of die zich via een datingsite of andere chat uitgeven voor een nieuwe liefde.

Het is veel te gemakkelijk voor de banken en de overheid om dan maar te wijzen op de eigen verantwoordelijkheid van de burger. Natuurlijk moet iedereen zelf ook goed opletten, net zoals je zelf je eigen voordeur op slot moet doen. Maar de overheid en banken hebben ook een grote verantwoordelijkheid om burgers te beschermen. Daar maken ze zich nu nog te gemakkelijk van af.

Het moet moeilijker worden om de betaalgegevens van klanten zomaar te stelen. Het moet ook eenvoudiger worden om te checken of degene aan wie je geld denkt over te maken, ook daadwerkelijk die persoon is. Voor de gevallen waarin het misgaat, moeten banken ruimhartiger zijn in het vergoeden van de schade.