Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Lukaku reageert op uitschuiver Italiaanse krant: ‘De domste titel die ik in m’n carrière heb gezien’

Lukaku reageert op uitschuiver Italiaanse krant: ‘De domste titel die ik in m’n carrière heb gezien’
Beeld AFP/RV

‘Black Friday’ boven een foto van Romelu Lukaku en Chris Smalling. Zo kondigde de Italiaanse krant Corriere dello Sport vandaag de topper tussen Inter en AS Roma aan. ‘De domste titel die ik ooit heb gezien’, reageert Lukaku.

Inter tegen AS Roma, dat is de fiere leider in de Italiaanse hoogste klasse (37 punten) tegen de vijfde in de stand (28 punten). En dus ook Romelu Lukaku tegen Chris Smalling, beiden nog niet zo lang geleden richting exit begeleid door Ole Gunnar Solskjaer in Manchester. Onze landgenoot werd begin augustus dit jaar weggekocht bij de ‘Mancunians’ voor zowat 75 miljoen euro, terwijl de Britse verdediger wat later werd uitgeleend aan de Romeinen. Een zet die het duo duidelijk deugd heeft gedaan. Lukaku zit in 18 partijen al aan 11 goals en 2 assists, Smalling toont bij Roma dan weer waarom hij al 31 keer mocht opdraven met de Engelse nationale ploeg.

Voer genoeg voor Corriere dello Sport  om er een groot deel van de voorpagina aan te wijden, maar die voorpagina levert de Italiaanse krant heel wat kritiek op. Zo staat er in het groot ‘Black Friday’ te lezen. “Beide spelers nemen een sterke positie in tegen racisme. Ze zijn het symbool van de wederopstanding van hun teams, in vergelijking met vorig jaar haalden hun respectievelijke ploegen meer punten”, zo kadert Corriere dello Sport de keuze voor de kop en foto’s van de Belgische aanvaller en Engelse verdediger.

Lukaku zelf reageerde intussen op z’n sociale media-kanalen. De Rode Duivel plaatste een tweet met daarbij een statement. “In plaats van te focussen op de wedstrijd tussen de twee ploegen, komt Corriere dello Sport met de domste titel die ik ooit in m’n voetbalcarrière heb gezien”, aldus Lukaku. “You guys,” verwees de spits naar de Italiaanse sportkrant, “blijven de negativiteit en het racismeprobleem voeden in plaats van te praten over een mooie wedstrijd die in San Siro zal worden gespeeld tussen twee grote clubs.”

“Educatie is de sleutel. Jullie bij Corriere dello Sport zouden daarin een betere rol kunnen spelen. Bedankt aan alle fans en andere journalisten voor de steun. Laten we nu maar vooruitkijken naar de wedstrijd van morgen”, besloot Lukaku.

Twitter bericht wordt geladen...

‘Onschuldig bedoeld’

De Corriere zelf heeft intussen een artikel op de site geplaatst waarin het benadrukt dat het de bedoeling was “de fantastische weelde in diversiteit” in het voetbal in de verf te zetten. “Met ‘Black Friday’, voor zij die het willen en kunnen begrijpen, willen we enkel de diversiteit in de sport loven. (...) Het is een onschuldig bedoeld artikel, perfect onderbouwd door de auteur ervan. Het is enkel giftig gemaakt door zij die gif in zich hebben.”

Federico Pastorello, de makelaar van Romelu Lukaku, is bij Sky Sports een andere mening toegedaan. “Als Italiaan schaam ik mij voor een titel zoals deze. Romelu is hier erg gevoelig voor. Gelukkig is hij sterk genoeg om hiermee om te gaan. Racisme is een groot probleem, het zit ingebakken in onze cultuur. Ik kan alleen maar hopen dat de officiële instanties het wat serieuzer nemen.”

Ook lotgenoot Chris Smalling reageerde via een statement op sociale media. De voormalige verdediger van Manchester United sluit zich aan bij de post van Romelu Lukaku. “Ik wou mij vandaag concentreren op de wedstrijd van morgen, maar ondertussen is het belangrijk dat ik aantoon dat wat deze ochtend in de krant stond verkeerd en hoogst ongevoelig was”, aldus de Engelsman. 

“Ik hoop dat de betrokken partijen van de krant hun verantwoordelijkheid opnemen en dat zij de macht begrijpen die ze hebben door het gebruik van woorden en meer nog door de impact die het gebruik van dergelijke woorden kan hebben. Bedankt aan AS Roma voor de steun. Laat de strijd nu maar beginnen, Romelu.”

Twitter bericht wordt geladen...

Open brief

“We moeten publiekelijk erkennen dat we een ernstig probleem hebben met racisme”, schreven de twintig clubs van het hoogste niveau vorige week nog gezamenlijk in een open brief. “Het is een probleem waaraan we in de loop der jaren niet genoeg hebben gedaan om het te bestrijden. We kunnen niet langer zwijgen over deze kwestie of wachten tot het op magische wijze verdwijnt.” 

Eerder dit seizoen werd Romelu Lukaku al het slachtoffer van racisme. Zo zei een tv-presentator dat onze landgenoot “alleen af te stoppen is met tien bananen” en kreeg hij ook in de uitwedstrijd bij Cagliari weinig fraais te horen van de thuisfans. Maar Lukaku was tot dusver niet de enige: ook Brescia-aanvaller Mario Balotelli kreeg al racistische verwijten naar het hoofd geslingerd in de wedstrijd tegen Hellas Verona.

Twee clubs uit de Serie A ondernamen intussen actie. Journalisten van de Corriere zijn tot het einde van het jaar niet meer welkom op de trainingscomplexen van AC Milan en AS Roma. “Wij vinden dat spelers, clubs en media naast elkaar moeten staan in de strijd tegen racisme. We moeten allemaal zorgvuldig zijn in de woorden die we kiezen en de boodschap die we afgeven”, melden de clubs in een verklaring. “In antwoord op het bewuste artikel hebben Milan en Roma besloten de Corriere dello Sport te bannen van onze trainingscomplexen voor de rest van het jaar, terwijl onze spelers in die periode geen interviews zullen geven aan deze krant. Omdat we begrepen hebben dat de krant eigenlijk juist een anti-racismeboodschap wilde uitdragen, geldt deze maatregel slechts voor deze maand.”