Zes auto's eindigen in tuin van gezin met jonge kinderen: de Bermuda-driehoek van Niebert

Eén van de zes crashes die einidgden in de tuin van een familie in Niebert. Foto: DvhN

Eén van de zes crashes die einidgden in de tuin van een familie in Niebert. Foto: DvhN

Bij een familie aan de Carolieweg in Niebert is al vijf tot zesmaal een ‘verdwaalde’ auto in de tuin beland. De zorg van de bewoners neemt toe.

Lees meer over
Westerkwartier

Moritz Spannagel (37) en Marleen Steggink (36) wonen met hun drie kinderen van 12, 5 en 3 jaar. in een vrijstaande woonboerderij op de hoek Carolieweg/Halbe Wiertsmaweg. Ter plaatse is 60 kilometer per uur toegestaan.

Volgens Spannagel lappen veel passerende automobilisten deze maximumsnelheid aan hun laars. Met als gevolg dat hardrijders op gezette tijd met vliegende vaart uit de bocht vliegen om dwars door een beukenstruik in de tuin te belanden. De ‘crash’ van de automobilisten eindigt meestal op hooguit anderhalve tot twee meter afstand van een speel- en klimtoestel in de tuin.

Tot nu toe kwamen de onfortuinlijke bestuurders met de schrik vrij. ,,Maar vlakbij het speeltoestel staat in onze tuin een grote boom. ,,Je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren als een volgende brokkenmaker deze esdoorn ramt’’, zegt Marleen Steggink. Zij en haar man beschikken over een ruime tuin.

Kinderen mogen niet meer in een deel van de tuin spelen

Uit voorzorg laten zij hun kinderen niet spelen in het gedeelte van de tuin dat direct grenst aan de gevaarlijke kruising waarop veel verkeer passeert. Maar zeker ook in het belang van de veiligheid van haar kinderen dringt Steggink aan op aanpak van de verkeersveiligheid ter plekke.

Partner Moritz Spannagel woont al tien jaar op deze plek. Hij telde in de loop der jaren vijf tot zes incidenten op rij. ,,Aanvankelijk gebeurden die in de wintermaanden bij gladheid’’, zegt hij. ,,Maar de laatste jaren is het ook in de zomer en het voorjaar geregeld raak.’’

De laatste keer was op 21 november. En ook in juni van dit jaar deed zich weer een crash voor in de tuin. Moritz: ,,Bij het laatste voorval zat ik boven in huis. Ineens hoorde ik een auto hard remmen. Daarna volgt een harde klap. Dan weet ik natuurlijk al lang wat er loos is.’’

Brokkenpiloten zijn vaak jonge mannen

Het is Spannagel opgevallen dat de bestuurders die uit de bocht vliegen doorgaans jonge mannen zijn tussen de 20 en 30 jaar. ,,De technomuziek knalt soms uit de boxen van de auto. Ik heb ook al eens meegemaakt dat de bestuurder achter het stuur zat te bellen. Toen hij de auto eenmaal in onze tuin had ‘geparkeerd’, ging hij vrolijk door met bellen.’’

De meesten brokkenpiloten ontkennen met klem dat ze te hard reden. Spannagel en zijn partner achten de tijd gekomen dat er maatregelen worden genomen. ,,Met een aantal buren staken we dit voorjaar de koppen al eens bij elkaar om samen te broeden op een oplossing. Prompt vloog een week later een volgende auto uit de bocht.’’


Rond de zomer stelde het Leekster GroenLinks-raadslid Aartjan Feitsma vragen over de gevaarlijke kruising. B en W van de gemeente Westerkwartier droegen in september in hun antwoorden aan dat plaatsing van drempels in de Carolieweg wellicht een oplossing is. De Halbe Wiersmaweg is eerder al met obstakels uitgerust.

Lagere maximumsnelheid niet haalbaar

De roep van de aanwonenden om de maximumsnelheid ter plekke te verlagen tot 30 kilometer per uur is volgens de gemeente niet haalbaar. In het buitengebied is deze lage snelheid wettelijk niet toegestaan. Een mogelijkheid is nog wel om zogenoemde smileys te plaatsen die passerende automobilisten bewust moeten maken van hun eigen snelheid.

Moritz Spannagel en Marleen Stegging klaagden deze week telefonisch hun nood bij verkeerswethouder Geertje Dijkstra-Jacobi (VZ Westerkwartier). De wethouder onderkent het probleem van dit gezin. Een ambtenaar gaat maandag meteen al met de familie om de tafel.