Kamer van Koophandel sluit kantoor in Emmen en verlaat Drenthe

Kamer van Koophandel.

Kamer van Koophandel. ANP

De Kamer van Koophandel (KvK) sluit vrijdag 20 december de deuren van de vestiging aan de Van Schaikweg in Emmen.

Reden voor de sluiting is het lage aantal nieuwe ondernemers dat zich in Emmen inschrijft. ,,Dat zijn er wekelijks rond de veertig”, zegt woordvoerder Hester Schoppert van de Kamer van Koophandel. ,,Een dusdanig laag aantal wat voor ons niet rendabel is. Bij onze kantoren in Groningen en Zwolle worden respectievelijk veertig afspraken per dag afgehandeld.”

Schoppert zegt dat het kantoor in Emmen sinds vorig jaar zomer in plaats van vijf dagen nog maar twee dagen per week open was.

Met het vertrek uit Emmen verdwijnt de KvK volledig uit Drenthe. Nieuwe bedrijven in die provincie kunnen zich vanaf die datum inschrijven in Zwolle of Groningen. Dat is een tijdelijke oplossing, want op termijn wordt digitaal inschrijven ook mogelijk.

‘Oplossing trekt aantal bezoekers niet omhoog’

Tegenover RTV Drenthe reageert directeur Herman Idema van Parkmanagement Emmen geschrokken. Hij biedt kantoorruimte en een veilige internetverbinding aan, zodat ondernemers zich toch in Emmen kunnen inschrijven. ,,Die oplossing trekt het aantal bezoekers niet omhoog”, reageert Schoppert.

Wel zegt de Kamer van Koophandel in Drenthe zich te blijven verbinden aan ondernemersbijeenkomsten. Schoppert: ,,We willen ons juist laten zien in de regio. Het besluit over de sluiting is genomen in overleg met de gemeente Emmen. Zwolle en Groningen zitten op goede reisafstand en zijn daarom alternatieven voor starters om zich in te schrijven.”

Sinds eind 2010 in gebouw hogeschool

De Kamer van Koophandel Noord-Nederland verhuisde in december 2010 naar Emmen, nadat bekend werd dat het kantoor aan de Stationsweg in Meppel op 11 januari 2011 zou sluiten. Het kantoor aan de Van Schaikweg in Emmen was gevestigd in het pand van het huidige NHL Stenden Hogeschool Emmen.