Direct naar artikelinhoud
Liveblog

Sinterklaas interviewen op de Dam: ‘Hoe oud bent u?’

Sinterklaas op de DamBeeld Malika Sevil

Sinterklaas kwam zondagmiddag aan in verschillende steden, waaronder Amsterdam. De stoomboot kwam aan bij het Scheepvaartmuseum. Vanaf 13.00 uur ging de intocht te voet en te paard verder door het Centrum naar de Dam.

Live

  1. Voor de eerste keer bij de intocht

    De familie Herian uit India woont koud drie maanden in Nederland vanwege een nieuwe baan van vader Jojoe (43, IT-consultant), maar ze staan al bij de intocht. Ze hebben ook ‘die kleine bruine dingen die ze telkens uitdelen’ gegeten. “Best lekker.”

    De familie Herian uit India.Beeld Malika Sevil
  2. 'Hoe oud bent u?'

    Op de Dam! Daar kunnen kinderen de sint interviewen. Een vraag aan Sinterklaas uit het publiek: hoe oud bent u? Sint: “Dat is een hele spannende vraag, omdat ik zelf niet weet hoe oud ik ben. Ik ben de tel kwijt geraakt.”

    Sinterklaas op de DamBeeld Malika Sevil
  3. Urenlang achter de stoet aan, nu verkleumd naar huis

    Tomasz Swierzcwski (39) is met zijn zoon Antoni (3) naar de intocht van Sinterklaas gekomen en gaan na de intocht over het water én het land te hebben gevolgd toch enigszins verkleumd naar huis.  

    Vader Tomasz met zijn zoon Antoni. Beeld Malika Sevil
  4. Eén aanhouding in Den Bosch

    Demonstranten voor en tegen zwarte piet lieten vandaag luidkeels van zich horen tijdens de intocht van Sinterklaas in Den Bosch, Pro-pietengroepen riepen ‘Schaam je kapot!’ naar het Kick Out Zwarte Piet-vak en er werden rookbommen gegooid. 

    In de Brabantse hoofdstad zijn een paar honderd agenten op de been, onder wie leden van de Mobiele Eenheid. Er is één aanhouding verricht toen iemand een steen naar een politiebus gooide.

    Sinterklaas meert samen met zijn pieten aan. Beeld ANP
    Leden van Den Bosch Kan Het, een lokale afdeling van Kick Out Zwarte Piet, voeren actie tegen Zwarte Piet tijdens de intocht van Sinterklaas. Beeld ANP
    Roetveegpieten tijdens de intocht van Sinterklaas. In Den Bosch lopen voor het eerst ook roetveegpieten mee. Beeld ANP
    Voorstanders van Zwarte Piet. Beeld ANP
  5. Intocht Den Bosch: hoop kabaal, geen grote incidenten

    De intocht van Sinterklaas in Den Bosch is zonder veel incidenten verlopen. Wel werd over en weer veel kabaal gemaakt door zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet. Voor zover bekend is niemand aangehouden, wel zijn volgens de politie een of meer rookbommetjes afgegaan van pro-piet-betogers.

    De anti-pietenbeweging Kick Out Zwarte Piet (KOZP) had betogers met bussen vanuit Amsterdam naar Den Bosch gebracht, maar tot confrontaties met voorstanders of publiek kwam het niet. Een paar honderd agenten waren naar de Brabantse hoofdstad gekomen om de intocht in goede banen te leiden.

    Op de intocht van Sinterklaas en zijn pieten kwamen zondag vele honderden mensen af, vooral kinderen met hun ouders. Bij de Wilhelminabrug, in het centrum, was een vak ingericht waar tegenstanders van Zwarte Piet konden protesteren. Volgens de actiegroep 'Den Bosch kan het' is hun demonstratie tegen Zwarte Piet met zo'n 150 man goed verlopen, maar waren ze vanuit hun vak niet goed genoeg te zien voor het publiek en was er ook enige dreiging van hooligans.

    Woensdag hielden enkele honderden mensen in Den Bosch een manifestatie voor Zwarte Piet. Op de Markt zongen ze sinterklaasliedjes.

  6. De Sint in het vizier

    De zon schijnt en de sfeer is goed: een Amsterdamse intocht uit het boekje. 

    Daar is hij!Beeld Malika Sevil
    De Sint heeft flinke cadeaus meegebracht.Beeld Malika Sevil
    De intocht.Beeld Malika Sevil
  7. De intocht van start: te voet en te paard richting de Dam

    En we zijn los! De tocht door de stad begint rond 13:00 uur. De planning was half een. de De Sint en zijn Pieten gaan te voet en te paard door het Centrum naar de Dam. 

    De Sint in Amsterdam.Beeld Malika Sevil
    Pieten lopen voor de Sint uit.Beeld Malika Sevil
  8. De zon schijnt uitbundig bij de aankomst van de Sint in Amsterdam

    De stoomboot is vanochtend over de Amstel vertrokken richting het Scheepvaartmuseum. Vanaf 12.30 uur gaat de intocht te voet en te paard verder door het Centrum naar de Dam. 

    En het is druk! Rijen dik staan mensen toe te kijken in de hoop een glimp op te vangen van de goedheiligman en zijn pieten.   


    Toeschouwers bij het Scheepvaartmuseum.Beeld Malika Sevil
    Het is druk bij de aankomst van de Sint. Beeld Malika Sevil
  9. Kim Kardashian vindt Zwarte Piet verontrustend

    Kim Kardashian heeft zich ook gemengd in de pietendiscussie in ons land. De Amerikaanse realityster heeft zo haar bedenkingen over Zwarte Piet, liet ze weten op Twitter.

    Twitter bericht wordt geladen...

    'Deze Nederlandse 'traditie' genaamd 'Zwarte Piet' is verontrustend!,' schrijft Kardashian. Daarbij deelt ze een oud artikel van Al Jazeera, met als kop 'Zwarte Piet is Nederlands racisme ten voeten uit'. Het stuk gaat over de tegenstanders van het zwartgeschminkte hulpje van Sinterklaas. Ook worden onder anderen een historicus en een mensenrechtenadvocaat aangehaald om de traditie duiding te geven.

    In de VS is al vaker kritiek geuit op het fenomeen Zwarte Piet. Onder meer de Verenigde Naties schreven een rapport waarin de traditie werd veroordeeld en waarin werd opgeroepen Piet aan te passen.

  10. Ruim 1,7 miljoen kijkers zien intocht Sint

    De landelijke intocht van Sinterklaas zaterdagmiddag in Apeldoorn heeft ruim 1,7 miljoen tv-kijkers getrokken. Daarmee behoort de speciale uitzending van het Sinterklaasjournaal tot de top 3 van best bekeken tv-programma's van de zaterdag.

    De kwalificatiewedstrijd van het Nederlands voetbalelftal tegen Noord-Ierland trok met bijna 2,6 miljoen tv-kijkers het grootste publiek, blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek.

    Vorig jaar, toen de sint met zijn pieten in Zaanstad aankwam, stemden bijna 1,9 miljoen kijkers op de tv-registratie af. Voor het eerst waren dit keer alleen Roetveegpieten te zien bij de landelijke intocht, en geen zwart geschminkte pieten.

  11. Elf demonstranten Apeldoorn weer op vrije voeten

    De elf demonstranten die zaterdag in Apeldoorn waren opgepakt bij de landelijke intocht van Sinterklaas, zijn weer op vrije voeten. De Pegida-aanhangers weigerden naar een hun toegewezen demonstratievak te gaan waarna de politie ze aanhield. Onder hen ook Pegida-voorman Edwin Wagensveld, verkleed als Zwarte Piet.

    De intocht zelf verliep zonder noemenswaardige problemen. Er kwamen 25.000 mensen op het festijn af. Politie en burgemeester toonden zich tevreden. Een 41-jarige vrouw uit Rheden was aangehouden omdat ze een steekwapen bij zich had. Het is niet bekend of zij nog vastzit.

    Donderdag en vrijdag hield de politie drie mannen aan, twee uit Utrecht en een uit Leiden. Zij hadden op sociale media bedreigende en opruiende teksten over de intocht in Apeldoorn verspreid. Zij mochten daarom niet naar die intocht toe. De officier van justitie moet nog beslissen of het trio wordt vervolgd.

    Anti-pietenbeweging Kick Out Zwarte Piet demonstreerde zaterdag in zes steden en ook op Curaçao. De organisatie meldde dat meer dan duizend mensen zich zaterdag hebben uitgesproken voor een 'sinterklaasfeest zonder racisme en uitsluiting'. Wel zijn de KOZP'ers naar eigen zeggen vrijwel overal bedreigd of belaagd door agressieve pro-piet-demonstranten.

    Ook zondag zijn er nog intochten van de sint, onder meer in Amsterdam en Utrecht.

  12. Zo verliepen de demonstraties rond de intocht

    De intocht van Sinterklaas is zaterdag relatief rustig verlopen. Grote incidenten bleven uit, maar op een paar plekken was de sfeer wel uiterst grimmig. Lees hier het verslag.

    Sympathisanten van actieclub Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Leeuwarden.Beeld ANP
  13. Antipiet-activisten vrijgelaten, wél gebiedsverbod in Apeldoorn

    Twee activisten tegen Zwarte Piet die een dag voor de landelijke intocht werden aangehouden voor opruiing en bedreiging, zijn zojuist vrijgelaten. Dat laat hun advocaat weten. Wel hebben de twee nog een gebiedsverbod in Apeldoorn.

    Het gaat om Michael van Zeijl (38) van actiegroep De Grauwe Eeuw en Rogier Meijerink (41). Ook de derde activist, een 35-jarige man uit Leiden, werd vrijgelaten en mag niet in Apeldoorn blijven.

    Advocaat van de eerste twee activisten, Emil Tamas, is blij en boos tegelijk. "Blij omdat ze zijn vrijgelaten, maar ik vind dat ze schandalig zijn behandeld.” Volgens hem was er 'geen enkel' bewijs dat het duo van plan was om daadwerkelijk de sint-intocht in Apeldoorn te verstoren. Tamas is voornemens om naar het Europees Hof te stappen. "Ik wil laten vaststellen dat de Nederlandse rechtsstaat mensenrechtenactivisten intimideert en onterecht vasthoudt.” Ook wil hij een schadevergoeding eisen.

    Het gebiedsverbod dat zijn cliënten opgelegd hebben gekregen, vindt Tamas ook belachelijk. Overigens is de intocht in Apeldoorn al voorbij.

    De officier van justitie zal later een beslissing nemen over eventuele verdere vervolging van het trio, meldt de politie. 

  14. Burgemeester Apeldoorn: fantastisch feest

    De landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn was 'een fantastisch feest'. Dat vindt burgemeester Petra van Wingerden-Boers. Ze is blij dat alles goed is verlopen.

    Dat de Pegida-groep is opgepakt, is volgens haar 'eigen schuld'. "Ze zijn herhaaldelijk gewaarschuwd dat ze zich aan de regels moesten houden. Maar dat wilden ze niet. Dat het om hun zwarte schmink zou gaan zoals rondgaat, is beslist niet waar. Iedereen mag zich in deze plaats uitdossen zoals hij wil, maar regels zijn regels."

    Van Wingerden-Boers snapt dat sommige bezoekers teleurgesteld zijn dat ze geen goede plek langs de route hadden door de drukte. "Afsluiten van het Raadhuisplein was nodig voor ieders veiligheid, ook die van degenen die nu niet op hun favoriete plek konden komen."

    Er kwamen tussen de 22.000 en 25.000 mensen op de intocht af.

    De burgemeester van Apeldoorn samen met Sinterklaas tijdens de intocht.Beeld ANP
  15. KOZP verplaatst demonstratie naar station Den Haag CS

    De demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) op de Koekamp in Den Haag is voornamelijk rustig verlopen. Af en toe leek de spanning tussen tegen- en voorstanders van Zwarte Piet even op te lopen, maar kort voor 15.00 uur was de manifestatie voorbij en liepen de vele honderden KOZP'ers en hun sympathisanten onder politiebegeleiding naar het station Den Haag CS. In de stationshal lijkt de manifestatie nog even door te gaan. De activisten roepen leuzen, in afwachting van de trein naar huis.

    Op het podium op de Koekamp waren sprekers en werd aangekondigd dat de anti-pietengroep op 5 december (pakjesavond) opnieuw een manifestatie wil organiseren. Hoe die eruit gaat zien en waar die wordt gehouden, is nog niet bekend. De activisten boden verder symbolisch een petitie aan, waarin ze premier Mark Rutte oproepen om voor die datum met hen in gesprek te gaan.

    KOZP is teleurgesteld dat Rutte het geweld van vorige week, toen tientallen mensen een Haagse bijeenkomst van KOZP ruw kwamen verstoren, niet heeft veroordeeld. "Door geweld niet expliciet af te wijzen, wordt het impliciet goedgekeurd. Dat is een gevaarlijke tendens," zei woordvoerder Mitchell Esajas.

    Protest van KOZP op de Koekamp in Den Haag.Beeld ANP
  16. Aanhangers Pegida blijven vastzitten

    Edwin Wagensveld van anti-islamorganisatie Pegida en een aantal van zijn aanhangers zitten nog in de cel in Apeldoorn. De als Zwarte Piet uitgedoste groep werd al voor de aankomst van Sinterklaas in de Gelderse gemeente opgepakt, omdat ze zich niet aan de door de gemeente vastgestelde demonstratieregels wilden houden.

    Pegida mocht een ludieke actie houden tussen het publiek, maar ventileerde volgens een gemeentewoordvoerder toch afkeer van de roetveegpiet. Dat werd opgevat als een demonstratie en daarom moest de groep naar een speciaal demonstratievak. Toen ze dat weigerden werden ze gearresteerd. Het is volgens de politie nog niet duidelijk hoe lang de actievoerders vast blijven zitten.

    Een groep aanhangers van voetbalclub Go Ahead Eagles is door de politie weggehouden van de route van Sinterklaas. Pas toen de stoet voorbij was, mochten de mannen doorlopen. De Nederlandse Volks-Unie (NVU) en de Partij Voor Behoud van de Nederlandse Identiteit, voorstanders van Zwarte Piet, stonden langs de route met in totaal tien betogers. Boven Apeldoorn cirkelde tijdens de intocht een vliegtuigje met een spandoek met daarop 'Wij houden van Zwarte Piet.'

    Edwin Wagensveld, voorman van Pegida, wordt verkleed als Zwarte Piet aangehouden in Apeldoorn tijdens de intocht van Sinterklaas.Beeld ANP
  17. Stedelijk Museum steunt vreedzaam protest

    Twitter bericht wordt geladen...

  18. Ook buitenlandse media volgen Nederlands Zwarte Pietgeruzie

    In de internationale media wordt Zwarte Piet ook besproken. Volgens de Vlaamse krant Belang van Limburg is de controverse onderhand zelf een traditie aan het worden, ‘een vast onderdeel in de aanloop naar het sinterklaasfeest.'

    De Engelstalige media hebben het over 'Black Pete', de Duitsers kennen hem als 'Knecht Ruprecht' en de Fransen noemen de Nederlandse variant van Piet 'Père Fouettard' (Vadertje Zweepslag). De laatste is echt een onguur type dat voor al in het oosten van Frankrijk opduikt om stoute kinderen vieze stukjes kool te eten geeft of kinderen afranselt met een bezem of een gesel. 

    De Frankfurter Rundschau legt de lezers uit dat de Nederlandse Zwarte Piet juist geen kinderen bang maakt. 'Hij is vriendelijk en vrolijk, de lieveling van de kinderen.' Niettemin is hij een knecht van zijn blanke baas en de kritiek wordt vooral versterkt door mensen uit de voormalige kolonie Suriname en uit de Antillen, aldus de krant.

    Ghana

    Zwarte Piet had al de aandacht van de VN die de Nederlandse traditie een paar jaar geleden afkeurde als een 'negatief stereotype'. Hollywoodblogster Alyssa Brook legt nu de link naar drie Amerikaanse rappers die Nederland zouden willen boycotten vanwege de link van Piet met slavernij en racisme. Degenen die tegen Zwarte Piet demonstreerden hebben het moeilijk en zijn bedreigd door blanke extremistische organisaties. Journalisten die erover schreven zijn met de dood bedreigd en sommige waren slachtoffer van geweld, zo schrijft Brook.

    Tot in Ghana wordt erover bericht. 'Elke Piet draagt het kostuum van een page met een paarse broek, veren op zijn hoed en gouden oorringen. Maar bovenal is hij zwart met rode lippen. In de vele sinterklaasliedjes die elk kind uit het hoofd weet is er geen twijfel over zijn functie: hij is de knecht van de witte meester,' meldt reporter Francis Tawiah. 'Vooral hoger opgeleide en linkse mensen zijn voor een aanpassing van de figuur.'

    Langste tijd

    De Britse krant The Guardian leert zijn lezers dat meer dan de helft van de jongeren in Nederland vindt dat Zwarte Piet zijn langste tijd heeft gehad. De Berlijnse krant Tageszeitung maakt een vergelijking met de Duitse carnavalsvierders die zich ‘hun Indianenpakken of Chinese kostuums niet laten afnemen als ze bezopen in de Keulse binnenstad staan te kotsen.' De aanslag op Kick Out Zwarte Piet is een goede reden de hele traditie in de vuilnisbak te kiepen, aldus een commentator. 'Het gaat inmiddels om mensenlevens, dus stel je niet zo aan.'

    'Bij onze noorderburen begon zo’n zes jaar geleden, met de eerste protesten van zwarte Nederlanders die de traditionele uitmonstering van de knecht - zwarte schmink, dikke lippen, kroeshaar en oorringen - zagen als een racistisch stereotype, een overblijfsel van het kolonialisme, erfgoed van de ooit zeer bloeiende Hollandse slavenhandel,' schrijft Het Belang van Limburg.

    Sinterklaas komt vandaag ook in Antwerpen aan en op de Vlaamse tv is het daarom feest. "Als er vragen gesteld worden over de figuur van Zwarte Piet kan je dat niet zomaar negeren,' vindt Stijn Coninx, die sinds jaar en dag alle film -en televisieprojecten van de sint regisseert, in de krant De Morgen. "Dus hebben we het uiterlijk van Piet aangepast. Dat daardoor de hele traditie dreigt te verdwijnen, wat je sommigen wel eens hoort roepen, vind ik absolute onzin. Ook aan het uiterlijk van de sint is gesleuteld. Het kruis op zijn mijter bijvoorbeeld is al jaren vervangen door een ‘S’, maar dat is niemand opgevallen."

    Door: Bob van Huët


    -Beeld ANP
  19. Sinterklaas heel snel door bomvol Apeldoorn

    Sinterklaas is met een flinke vaart door het bomvolle centrum van Apeldoorn getrokken. Op sociale media klagen veel ouders dat het veel te snel ging of dat ze niet eens in de buurt van de zeer korte route van de sint zijn gekomen.

    De gemeente Apeldoorn sloot het Raadhuisplein, het einde van de intocht van Sinterklaas, aan het eind van de ochtend af omdat het daar afgeladen vol was. Daardoor kwamen toeschouwers in de straten naar het plein ook stil te staan. Dat was voor de vele beveiligers reden om mensen niet meer toe te laten langs een flink deel van de route.

    Sinterklaas reed in minder dan een halfuur tijd door het centrum van de Gelderse gemeente. De route was zo'n 800 meter.

    Apeldoorn schat dat ruim 25.000 mensen de sint hebben ingehaald. De intocht heeft de gemeente ruim 600.000 euro gekost.

  20. Sint-sfeer hier en daar wat minder gezellig

     In verschillende plaatsen was de sfeer rond de intocht van Sinterklaas even grimmig. Onder meer in Leeuwarden en Groningen liepen de gemoederen op.

    In Leeuwarden stond een handvol demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in een speciaal vak, maar daarbuiten stonden veel voorstanders van Zwarte Piet tegen ze te schreeuwen. De politie was in groten getale aanwezig om de rust te bewaren. De politie heeft een aantal mensen tegengehouden die met 'verkeerde intenties' naar het plein wilden gaan. Er is niemand gearresteerd.

    Eenzelfde beeld was te zien in Groningen. Daar stonden zo'n 200 activisten van KOZP in een vak, met daaromheen honderden hooligans en voorstanders van Zwarte Piet. De twee groepen werden gescheiden door een linie van agenten, ME'ers en acht politiepaarden. Nadat de sint was gepasseerd, verdwenen beide groepen weer snel. Voor zover bekend is ook hier niemand aangehouden.

    Sympathisanten van actieclub Kick Out Zwarte Piet (KOZP) demonstreren tijdens de intocht van Sinterklaas in Leeuwarden.Beeld ANP
  21. Politie Alkmaar in actie tegen jongeren

    In Alkmaar keert een groepje jongeren zich tegen de betogers van KOZP. Een van hen roept 'hoer' tegen een dame die de demonstranten steun betuigt. De politie gaat met de jeugd in gesprek, maar stuurt hen na een paar minuten weg. Dat leidt tot opgestoken middelvingers. Zodra er versterking arriveert, schonen agenten de ruimte voor het vak met betogers op. Alleen de pers wordt nog toegelaten.

    Twitter bericht wordt geladen...

  22. Stil protest op Curaçao bij intocht Sinterklaas

    Bij de intocht van Sinterklaas op Curaçao zijn zaterdagochtend (lokale tijd) enkele tientallen demonstranten aanwezig. Ze hebben aan de politie bescherming gevraagd naar aanleiding van bedreigingen op sociale media, vlak voor de intocht.

    De demonstratie is gericht 'tegen de koloniale figuur van Sinterklaas', zegt Tyrone Brunken van Kòrsou kontra rasismo (Curaçao tegen racisme). Deze organisatie wordt gesteund door Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Volgens Brunken gaat het om een stil protest dat tot doel heeft mensen aan het denken te zetten over het traditionele kinderfeest. Bij de intocht zijn meer dan duizend ouders met kinderen aanwezig.

    Veel pieten zijn bij de intocht zwart geschminkt of in felle kleuren.

    Gekleurde Pieten tijdens de aankomst van Sinterklaas op Curacao in 2014.Beeld ANP
  23. Politie pakt Pegida-voorman op bij landelijke intocht Apeldoorn

    De politie heeft bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn Pegida-voorman Edwin Wagensveld aangehouden. Ook enkele aanhangers van Pegida zijn opgepakt en in een politiebusje afgevoerd.

    Pegida is voorstander van Zwarte Piet. Wagensveld was verkleed als Zwarte Piet. De club was met tien man aanwezig.

    De politie greep in toen de demonstranten niet naar het hun toegewezen vak wilden gaan, zegt een politiewoordvoerster. De aanhoudingen gebeurden 'in alle rust', benadrukt ze. Ze wil niet bevestigen dat het om Pegida-aanhangers gaat.

    Edwin Wagensveld voorman van Pegida verkleed als zwarte piet wordt aangehouden in Apeldoorn tijdens de intocht van Sinterklaas.Beeld ANP
  24. Veel politie, weinig demonstraties bij intochten

    In diverse steden is veel politie op de been bij intochten van Sinterklaas, maar over het algemeen zijn er weinig betogers. Veel intochten zijn alweer achter de rug.

    In Eindhoven waren veel agenten te zien, maar Kick Out Zwarte Piet (tegen Zwarte Piet) zag ervan af hier te demonstreren, en ook Pegida (voor Zwarte Piet) was afgehaakt. De belangstelling voor de intocht lijkt in Eindhoven een stuk lager dan in voorgaande jaren. Sommigen zeggen dat mensen thuisblijven om niet in demonstraties verzeild te raken.

    Kick Out Zwarte Piet (KOZP) ging zaterdag in zes steden de straat op "voor een inclusief sinterklaasfeest zonder racisme". Dat zijn Den Haag, Alkmaar, Groningen, Dordrecht, Leeuwarden en Nijmegen. De demonstraties in Eindhoven en Hoorn gingen niet door omdat deze gemeenten hebben aangegeven in 2020 'zwarte piet-vrij' te zijn. In Dordrecht staan ongeveer twintig KOZP-aanhangers in hun demonstratievak. De teksten op de spandoeken lijken mild gehouden, met onder meer: 'Feest voor ieder kind'.

    Sympathisanten van actieclub Kick Out Zwarte Piet (KOZP) demonstreren tijdens de intocht van Sinterklaas in Nijmegen.Beeld ANP

    In Nijmegen demonstreren ongeveer honderd tegenstanders. Bij het demonstratievak staan mensen van Amnesty International die kijken of het recht op demonstreren wordt gefaciliteerd. Waarnemers zijn ook aanwezig in Dordrecht, Den Haag, Alkmaar, en Groningen. 

    In Leeuwarden staan ongeveer twintig KOZP'ers in hun vak. Dat is inmiddels afgezet en niet meer toegankelijk, kleine groepjes pro-, maar ook tegendemonstranten worden tegengehouden. Het publiek reageert soms hoofdschuddend op de enorme politie-inzet. Het vak staat dichter op de intocht van vorig jaar. In het centrum is redelijk veel beveiliging en politie, ook met ME-busjes.

    In Groningen staat een handvol mensen in het 'voor-vak'. Ook hier inmiddels veel politiemensen, ook te paard. Sinterklaas komt hier rond 13.30 uur aan en enkele honderden mensen staan daarop te wachten. In Eindhoven is iemand opgepakt omdat hij niet naar aanwijzingen van de politie luisterde.

    Ook in Den Haag is veel politie op de been. Agenten hebben een aantal motorrijders aangesproken en gecontroleerd die zich hadden verkleed als Zwarte Piet. Ze mochten hun weg vervolgen. KOZP demonstreert op de Koekamp, waar enkele honderden mensen staan. Een grote groep van enkele tientallen tegenstanders van Zwarte Piet roept leuzen als: "Nederland schaam je."

    Sympathisanten van actieclub Kick Out Zwarte Piet (KOZP) demonstreren tijdens de intocht van Sinterklaas in Leeuwarden.Beeld ANP
  25. Centrum Apeldoorn stroomt vol

    Het centrum van Apeldoorn stroomt langzaam vol voor de komst van Sinterklaas. Op het Stationsplein, waar de goedheiligman aankomt, is het rond 11.15 uur nog redelijk rustig.

    Demonstranten van Pegida mogen volgens een woordvoerder van de gemeente vooralsnog rondlopen. Een groep supporters van voetbalclub Go Ahead Eagles (uit Deventer) is bij de stadsgrens tegengehouden. Zij krijgen een plek in een van de twee demonstratievakken langs de route.

    Sinterklaas zwaait naar het publiek in Apeldoorn tijdens de intocht van Sinterklaas.Beeld ANP
  26. KOZP vraagt Rutte via petitie om gesprek

    Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gaat zaterdagmiddag in Den Haag 'op symbolische wijze' een petitie aanbieden bij de Tweede Kamer. Daarin wordt premier Mark Rutte gevraagd om nog voor 5 december met KOZP in gesprek te gaan.

    De actiegroep is teleurgesteld dat Rutte het geweld van vorige week, toen tientallen mensen een Haagse bijeenkomst van KOZP ruw kwamen verstoren, niet heeft veroordeeld. "Door geweld niet expliciet af te wijzen, wordt het impliciet goedgekeurd. Dat is een gevaarlijke tendens," aldus woordvoerder Mitchell Esajas.

    De actiegroep houdt zaterdag in verschillende plaatsen een vreedzame demonstratie tegen de figuur van zwarte piet en voor een sinterklaasfeest zonder racisme.

  27. ProRail blij met aankomst Sint per trein

    Spoorbeheerder ProRail noemt de aankomst van Sinterklaas in Apeldoorn per stoomtrein 'een prachtig evenement voor de hele spoorbranche.' ProRail is maanden druk geweest om de gewone dienstregeling aan te passen aan de tocht van de stoomlocomotief met vier rijtuigen, die het sinterklaasgezelschap komt brengen.

    Zaterdagmorgen is op het station in Apeldoorn de rode loper uitgelegd voor de goedheiligman, die rond het middaguur arriveert. In de Gelderse stad wemelt het van de politie en beveiligers. Op het Stationsplein staat al een handjevol ouders met kinderen klaar om Sinterklaas in te halen.

    Er zijn twee demonstraties voor het behoud van Zwarte Piet aangekondigd. Pegida heeft zich niet aangemeld, maar verzamelt zich toch in Apeldoorn. Pegida-aanhangers willen volgens voorman Edwin Wagensveld verkleed als Zwarte Piet tussen het publiek gaan staan. Burgemeester Petra van Wingerden-Boers roept alle demonstranten op om 'respect te hebben voor het kinderfeest.'

  28. 'Zwarte Piet-fans hangen posters op in Den Haag'

    Aanhangers van Zwarte Piet hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag honderden posters opgehangen in Den Haag, meldt Omroep West. "Op winkels, op de pakjesboot, op de boot van gasten voor Sint, in de haven," zegt Peter Boelhouwer die de sinterklaasintocht in Den Haag organiseert. "Deze actie brengt ons erg achter op schema."

    De posters hangen rondom de route van Sinterklaas door de stad. "De posters zijn geplakt met behanglijm. Het gaat om honderden posters."

    De organisatie heeft een schoonmaakbedrijf ingehuurd om de posters zo snel mogelijk te verwijderen. Ook beveiligers helpen mee om ze weg te krijgen. Het is onduidelijk wie achter de actie zit.

    Een pro-Zwarte Piet poster op een verkeersbord in de haven. In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben aanhangers van Zwarte Piet honderden posters opgehangen in Den Haag.Beeld ANP
  29. Kick Out Zwarte Piet ziet af van protest in Eindhoven

    Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gaat zaterdag toch niet demonstreren in Eindhoven, laat de organisatie weten. Het protest stond gepland omdat de tegenstanders van Zwarte Piet er niet zeker van waren dat de intocht in de lichtstad in 2020 zonder zwarte pieten zou zijn. Maar inmiddels is KOZP daar wel gerust op.

    "De gemeente heeft naar aanleiding van onze gesprekken benadrukt dat Eindhoven volgend jaar volledig de landelijke lijn zal volgen en dat verandering niet vrijblijvend is. KOZP wil alle betrokkenen bedanken voor deze constructieve aanpak en wij zijn blij dat protesteren in Eindhoven niet langer nodig is," meldt de organisatie.

    In plaats van te demonstreren bij de intocht, organiseert KOZP een manifestatie op zaterdag 30 november. Op de trappen van de Sint-Catharinakerk "waar wij vorig jaar zijn belaagd door gewelddadige pro-pieters en hooligans. Hier gaan wij onze stem laten horen tegen racisme, uitsluiting, discriminatie en de racistische karikatuur zwarte piet".

  30. KOZP publiceert veiligheidsplan voor intocht

    Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Den Haag heeft vrijdagavond via social media een veiligheidsplan verspreid aan de achterban voor de intocht van Sinterklaas zaterdag. In de hofstad moest de ME vorig jaar voorkomen dat het tot een confrontatie kwam tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet.

    In de lijst met in totaal twaalf veiligheidstips staat onder meer dat betogers niet alleen moeten komen en ook niet alleen moeten vertrekken. "Zoek een groepje waar je je bij kan voegen." Daarnaast wordt geadviseerd borden en spandoeken te verbergen totdat een demonstrant op de locatie is. Verder wordt warme kleding geadviseerd en een powerbank.

    Aan demonstranten die gearresteerd worden luidt het advies geen verzet te bieden en contact op te nemen met een advocaat. In de basis zegt KOZP te werken volgens de principes van vreedzaam protest. "Laat je dus niet verleiden om te reageren op provocatie, en spreek als het nodig is ook elkaar hierop aan."

    Vorige week vielen tientallen mensen een gebouw aan in Den Haag waar KOZP aan het vergaderen was. Eerder vrijdag zei KOZP het niet aan te durven langs de route van de intocht te demonstreren. Er is een nieuwe locatie gevonden op de Koekamp.

  31. Mannen vast om uitlatingen over intocht Sint

    De politie heeft donderdag en vrijdag drie mannen aangehouden vanwege uitlatingen over de intocht van Sinterklaas zaterdag in Apeldoorn die ze via sociale media hadden verspreid. De mannen worden volgens de politie verdacht van bedreiging en verspreiden van opruiende opmerkingen over Sinterklaas en de sinterklaasintocht.

    Het trio zit vast op een politiebureau voor nader onderzoek. Het gaat om een 38-jarige man uit Utrecht, een 35-jarige man uit Leiden en een 41-jarige man uit Utrecht. Advocaat Emil Tamas heeft bevestigd dat twee cliënten van hem, Michael van Z. van actiegroep De Grauwe Eeuw en Rogier M. tot de verdachten behoren. De politie wil niet bevestigen dat het om M. en Van Z. gaat. Wie de derde verdachte is, is nog onbekend.

    Tamas heeft vrijdag contact gehad met zijn cliënten, maar heeft nog niet te horen gekregen wat hen precies ten laste is gelegd. "Ik vermoed dan ook sterk dat het om een preventieve aanhouding van het tweetal gaat," aldus Tamas.

    M. werd vorig jaar door de politie in Utrecht aangehouden vanwege uitlatingen in de media en op internet over de intocht van Sinterklaas. M. en Van Z. zijn bestuurslid van Majority Perspective, een stichting die vorig jaar zonder succes procedeerde tegen de NTR en de burgemeester van Zaanstad, om de intocht van Sinterklaas te laten verbieden.

    De cliënten van Tamas woonden op een geheim adres in een bungalowpark, nadat ze meerdere bedreigingen hadden gekregen. M. werd in de nacht van donderdag op vrijdag op dit geheime adres aangehouden.

  32. Nieuwe locatie Haags KOZP-protest bekend

    Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gaat zaterdag in Den Haag demonstreren op de Koekamp, een locatie naast het Malieveld vlak bij het Centraal Station. Het podium komt te staan bij het Internationaal Homomonument dat daar staat. De organisatie maakte de nieuwe locatie vrijdagavond bekend op Twitter.

    Voorman Jerry Afriyie van KOZP.Beeld ANP

    Eerder op vrijdag gaf KOZP aan niet langs de route van de intocht te willen protesteren omdat dit te gevaarlijk zou zijn. Vorige week vielen tientallen mensen een gebouw in Den Haag aan waar KOZP aan het vergaderen was. Ramen werden ingeslagen en vuurwerk werd afgestoken. Vijf mensen werden opgepakt.

    Volgens KOZP Den Haag leidt demonstreren langs de route tot 'levensgevaar' in het bijzonder voor 'zwarte mensen en andere mensen van kleur'. Met de gemeente werd overleg gevoerd over de nieuwe locatie. De manifestatie op de Koekamp begint om 13.00 uur.

    Sinterklaas komt zaterdag aan het einde van de ochtend aan in de haven van Scheveningen. Hij wordt daar welkom geheten door waarnemend burgemeester Johan Remkes en door de ambassadeur van Spanje. Daarna begint een rijtoer door Den Haag. Rond 17.00 uur komt de Sint aan op zijn bestemming, het Plein voor de Tweede Kamer.

    Bij de intocht vorig jaar kreeg Kick Out Zwarte Piet een grasveld langs de route toegewezen om te demonstreren. De demonstranten waren het daar niet mee eens en kwamen niet opdagen. Later verschenen tientallen betogers bij het Malieveld. De ME voorkwam daar een confrontatie met voorstanders van Zwarte Piet.

  33. Welke kleur heeft Piet in de regiogemeenten?

    Sinds 2016 neemt Sinterklaas bij de intocht van Amsterdam nog enkel Roetveegpieten mee. Dit jaar zijn er voor het eerst ook bij de landelijke intocht geen Zwarte Pieten meer, maar lang niet overal is Zwarte Piet al verleden tijd. 


    Roetveegpieten in Amsterdam.Beeld ANP

    In Amstelveen gaat het gefaseerd: waar vorig jaar nog 50 procent van de sinthulpen zwart was, is dat dit jaar nog 25. “Volgend jaar gaan we volledig over op Roetveegpiet,” laat de woordvoerder van de burgemeester weten.

    In Weesp liepen de gemoederen zo hoog op de dat de voorzitter van Stichting Sinterklaasintocht Weesp opstapte. “Wij willen geen roetveeg,” zei de inmiddels oud-voorzitter, André Groenendaal, in oktober.

    De gemeenteraad diende een motie in om het gesprek aan te gaan. De uitkomst: volgend jaar zijn er alleen Roetveegpieten bij, aldus de woordvoerder van de burgemeester. Dit jaar zijn er nog ‘gewoon Zwarte Pieten’.

    Beeld ANP

    Ook bij de intocht in Landsmeer zijn er Zwarte Pieten, al zijn de betrokkenen verdeeld. Het sinterklaascomité koos voor Zwarte Pieten, terwijl de zes basis­scho­len in de gemeente allerlei verschillende Pieten kozen. Jacobien van Boeijen, fractievoorzitter van GroenLinks, wil dat er ook bij de intocht rekening wordt gehouden met mensen die zich gekwetst voelen. “Maar het moet wel uit de Landsmeerse samenleving zelf komen. Als het geluid van de schoolbesturen doorsijpelt, kunnen we erop inspelen.”

    Haarlemmermeer neemt geen stelling in. Een directeur die buurthuizen beheert en Zwarte Piet verbood in de panden, werd teruggefloten. “Dat betekent niet dat we pro-Zwarte Piet zijn, maar ook niet tegen.” Of in de kernen in Haarlemmermeer Zwarte of Roetveegpieten meelopen, wil de woordvoerder niet zeggen. “Dat blijkt tijdens de intochten.”

  34. Hoe het Pietendebat gewelddadig werd

    Nog ruim voor de intocht zijn voorstanders van Zwarte Piet overgegaan tot geweld. Hoe heeft het zover kunnen komen? En weet het verbond tussen hooligans en extreemrechts de gemoederen verder te verhitten? 

  35. Eindhoven decor actie voor Zwarte Piet

    Zo'n 150 mensen hebben vrijdagavond in Eindhoven meegedaan aan een manifestatie voor het behoud van Zwarte Piet. De bijeenkomst was georganiseerd door de actiegroep 'Eindhoven handhaaft Zwarte Piet'. In Eindhoven vindt momenteel het lichtspektakel Glow plaats dat talloze kijkers trekt.

    Beeld ANP

    De organisatie is niet te spreken over wat zij ervaart als het verstoren van een kinderfeest door Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Bij de intocht van Sinterklaas zaterdag in Eindhoven gaat KOZP tegen deelname van Zwarte Piet demonstreren. KOZP staat dan bij de route die Sinterklaas aflegt. Volgens deelnemers aan de bijeenkomst vrijdagavond zetten de acties van KOZP veel kwaad bloed.

    Aan de intocht in Eindhoven doen dit jaar voor het laatst Zwarte Pieten mee, beloofde burgemeester John Jorritsma onlangs. Vanaf volgend jaar lopen roetveegpieten mee. Volgens Eindhoven handhaaft Zwarte Piet moet de burgemeester zich niet met het Sinterklaasfeest bemoeien.

    De manifestanten zongen meermaals het lied 'Sinterklaas wie kent hem niet' van Henk Westbroek. De bekende Brabander Johan Vlemmix brak in een korte toespraak een lans voor Zwarte Piet. "Ik hou van Zwarte Piet en zal dat altijd blijven doen," zei hij.