Direct naar artikelinhoud
De Morgen-hoofdredacteurs Kirsten Bertrand en Bart Eeckhout.
Beste van de week

‘Ja, ik veracht homo’s. Ja, ik ben racistisch’: de 10 verhalen van de week die we u aanbevelen

De 10 verhalen die u deze week niet mocht missen, speciaal voor u geselecteerd door onze hoofdredactie. Geen tijd? Krijg het beste van de week elke zondag in uw mailbox.

Beste lezer,

Op 5 mei ging radiominnend Vlaanderen collectief in schok na het onverwachte overlijden van StuBru-presentator Christophe Lambrecht. Een vedette was Lambrecht in zijn 20-jarige loopbaan bij de radiozender nooit geweest, maar misschien wel juist daarom was hij uitgegroeid tot de kameraad van elke luisteraar.

Download de nieuwe app van De Morgen en krijg dagelijks melding van sterk aanbevolen verhalen »

1. ‘Opeens was ik niet meer getrouwd’: Anda Ackx, de vrouw van Christophe Lambrecht

“Bowie en Prince waren wereldsterren, maar Christophe heeft hen qua afscheid naar huis gespeeld”, zegt zijn vrouw Anda Ackx daarover in haar eerste interview sinds de plotselinge dood van haar levensgezel. Het interview is de start van een reeks gesprekken van columnist Mark Coenen met mensen die recent met verlies werden geconfronteerd. Lees meer »

Anda Ackx.Beeld Stefaan Temmerman

2. Maike Wijnants is de voorhamer van ons geweten

Met de verwoestende brandstichting in de gebouwen die in het Limburgse Bilzen ingericht worden als asielcentrum is een grens overschreden. Tegelijk viel de rustige overtuiging op waamee de 79-jarige Maike Wynants, eigenares van het oude rusthuis, het blijft opnemen tegen de toenemende haat. “Maike is de voorhamer van ons geweten”, schrijft Hugo Camps in een prachtige ode aan deze moedige dame. Lees meer »

Hugo Camps.Beeld rv

3. ‘Ja, ik veracht homo’s. Ja, ik ben racistisch’: de Belgische leden van neonaziforum Iron March ontmaskerd

De brandstichting mag dan een uitzonderlijke gewelddaad zijn, dat er Belgen/ Vlamingen zijn die beweren het tegen joden, moslims of homo’s te willen opnemen, is geen nieuws. Iron March, het gehackte online-neonaziforum, telt ook Belgische aanhangers. Bruno Struys kon zes van hen identificeren én enkelen spreken. Lees meer »

‘Ja, ik veracht homo’s. Ja, ik ben racistisch’: de 10 verhalen van de week die we u aanbevelen
Beeld RV IRON MARCH

4. Michael Freilich (N-VA): ‘Wij moeten luisteren naar de kiezers van Vlaams Belang’

Vergelijkingen tussen de vreemdelingenangst- en haat vandaag en de jaren dertig vindt Michaël Freilich, N-VA-Kamerlid van joodse origine, niettemin overtrokken. “In de jaren 30 was een overheid de dader”, zegt hij in een scherp interview met Joël De Ceulaer. “En verbeter mij als ik mij vergis, maar die brand in het asielcentrum in Bilzen is toch de eerste keer dat zoiets op die schaal gebeurt.” Lees meer »

Michael Freilich.Beeld Aurélie Geurts

5. Hongkongse activist Joshua Wong: ‘Vroeger speelden we met lasergeweren. Nu schieten ze met echte kogels op ons’

Na maanden vreedzaam protest dreigen de confrontaties van de manifestanten in Hongkong met de communistischre overheid alsnog te escaleren in bloedig geweld. Joshua Wong is het boegbeeld van de aanhoudende protesten. Waarom doorgaan, ondanks alle intimidatie? “Het is onze verantwoordelijkheid. Als wij het niet doen, wie dan wel?” Lees meer »

Joshua Wong.Beeld AFP

6. Hoe we de kunsten in Vlaanderen inventiever, weerbaarder en spannender kunnen maken

Van een geheel andere orde maar toch ook met vonken verloopt het protest tegen de geplande besparing op subsidies voor kunst en cultuur. Schrijver Ivo Victoria trekt het debat open en vergelijkt met de zware sanering die de kunstensector in Nederland in 2011 te verwerken kreeg. Een column die verder gaat dan de verontwaardiging. Lees meer »

Ivo Victoria.Beeld DM

7. Illustratrice en ‘Slimste mens’-revelatie Chrostin: ‘Het is gedaan met mij te verantwoorden voor hoe ik eruitzie’

Zeg wat je wil over het niet kapot te krijgen ‘De Slimste Mens ter Wereld’, maar de tv-show lanceert telkens weer enkele opmerkelijke nog relatief onbekende vrouwen. Zoals cartooniste Christina De Witte, bekend van Chrostin. Lotte Beckers sprak met haar en trof een relaxt ambitieuze maar overtuigde jonge vrouw. Lees meer »

Chrostin.Beeld Francis Vanhee

8. Zijn we massaal aan het vereenzamen of lijkt dat maar zo?

In de vierdelige reeks ‘Eenzaam’ op Canvas belicht Xavier Taveirne vanaf volgende woensdag een problematiek die bij uitstek vaak in de schaduw blijft staan: eenzaamheid. Een goede aanleiding voor Fernand Van Damme om met ervaringsdeskundigen op zoek te gaan naar het antwoord op een intrigerende vraag: worden we steeds eenzamer of lijkt het alleen maar zo? Lees meer »

‘Ja, ik veracht homo’s. Ja, ik ben racistisch’: de 10 verhalen van de week die we u aanbevelen
Beeld thinkstock

9. ‘Een wonderkind, maar ook een zorgenkind’: nieuwe biografie over voetbalicoon Johan Cruijff

Met boeken over voetbalfenomeen Johan Cruijff vul je een kleine bibliotheek. Maar een onafhankelijke, ‘volledige’ biografie, die was er nog niet. De befaamde Nederlandse sportschrijver Auke Kok brengt daar nu verandering in. Was Cruijff de grootste ooit? Kok vindt van niet: “Een held speelt tot het gaatje en staat ook open voor de tragiek van de ondergang.” Lees meer »

Johan Cruijff.Beeld Hollandse Hoogte / Leo Vogelzang

10. CD&V, met de C van chaos: reconstructie van de stoelendans om het voorzitterschap

Morgen weten we, ten slotte, wie doorstoot naar de tweede ronde bij de voorzittersverkiezingen van CD&V. Dat zeven kandidaten zonder uitgesproken favoriet meedingen naar het mandaat, verpakt de partij als bewijs van haar openheid en basisdemocratie. In werkelijkheid ging er aan de race een chaotische en mislukte zoektocht naar eenheid vooraf, zo blijkt uit deze nieuwswaardige reconstructie van Roel Wauters en Tine Peeters. Lees meer »

De zeven kandidaat-voorzitters van CD&V.Beeld Eric de Mildt

Een fijne zondag,

Bart Eeckhout en Kirsten Bertrand, hoofdredactie De Morgen