Terug naar de krant

Oud-defensieminister Rajapaksa wint verkiezingen Sri Lanka

Leeslijst Nieuws
De voormalige defensieminister Rajapaksa was tijdens de burgeroorlog tien jaar geleden nauw betrokken bij de overwinning op de Tamil Tijgers.
Leeslijst

Oppositieleider Gotabaya Rajapaksa wordt de nieuwe president van Sri Lanka. De voormalige defensieminister heeft de presidentsverkiezingen van zaterdag gewonnen met ruim 52 procent van de stemmen. De kandidaat van de regeringspartij Sajith Premadasa erkende zondag zijn verlies en feliciteerde zijn rivaal met zijn overwinning. Dat meldt persbureau Reuters.

De 70-jarige Rajapaksa belooft zijn broer, de oud-president Mahinda Rajapaksa, aan te stellen als premier. Dat terwijl zijn broer in 2015 werd afgezet na beschuldigingen van corruptie en nepotisme. De broers waren in het verleden nauw betrokken bij de militaire operatie tegen de Tamil Tijgers, een terreurbeweging die al sinds de jaren 70 vecht voor onafhankelijkheid, in de burgeroorlog die tien jaar geleden eindigde.

Lees ook Een nieuwe gapende wond voor Sri Lanka
Soldaten in de Sint Sebastiaankerk in Negombo, ten noorden van de Sri-Lankaanse hoofdstad Colombo. Bij een aanslag tijdens de paasmis kwamen tientallen kerkgangers om het leven.

Gedurende de burgeroorlog kreeg Rajapaksa de bijnaam ‘Terminator’. Zo zou hij critici en journalisten hebben vervolgd en opgesloten. Sommigen van hen werden ook gemarteld. Daarnaast worden de gebroeders Rajapaksa beschuldigd van het goedkeuren van verkrachting en executies en het met opzet aanvallen van ziekenhuizen en burgers tijdens de oorlog. Beiden ontkennen dat.

Rajapaksa heeft gedurende zijn campagne gezegd dat hij hoge militairen die vastzitten vanwege mensenrechtenschendingen tijdens de oorlog, vrij wil laten. Of hij dat straks ook gaat doen is de vraag, maar het zou de etnische spanningen hoog kunnen doen oplopen. De boeddhistische nationalist is geliefd bij boeddhisten, maar wordt gevreesd door veel Tamils en moslims, die een minderheid vormen in de Zuid-Aziatische eilandstaat.

De huidige verkiezingen waren vooral gericht op nationale veiligheid. Dit vanwege de bloedige aanslagen op Paaszondag vorig jaar op verschillende kerken en hotels, waarbij 269 mensen om het leven kwamen. De aanslagen werden gepleegd door een groep die gelieerd is aan Islamitsche Staat.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in