Terug naar de krant

Tientallen arrestaties bij demonstraties gele hesjes in Frankrijk

Leeslijst Nieuws
Een jaar na het begin van de ‘gilets jaunes’, gingen volgens Franse politie zo’n 28.000 mensen de straat op. In Parijs werden auto’s in brand gestoken, de politie zette traangas en waterkanonnen in.
Leeslijst

Bij grootschalige demonstraties in Frankrijk een jaar na het begin van de gelehesjesbeweging zijn zaterdag tientallen mensen opgepakt. In totaal gingen volgens de Franse politie 28.000 mensen de straat op, van wie 4.700 in Parijs. In de hoofdstad werden auto’s in brand gestoken, relschoppers gooiden stenen en flessen naar agenten. De politie zette traangas en waterkanonnen in.

Bij de ‘viering’ van de anti-overheidsbeweging waren een stuk meer mensen op de been dan afgelopen weken, maar lang niet zoveel als de ruim 280.000 bij het begin. De acties in Parijs gingen in de loop van de avond nog door. Inmiddels zijn de acties niet meer toegestaan op bepaalde plekken, bijvoorbeeld bij toeristische trekpleisters zoals de Eiffeltoren en de Arc de Triomphe, die eerder al werd beschadigd tijdens een betoging. Uit voorzorg waren twintig Parijse metrostations gesloten.

Lees ook ‘Woede is nu nog groter’
Parijs, december 2018, de vijfde demonstratie (‘Acte 5’) van de gele hesjes: Priscillia Ludosky houdt een toespraak voor de mededemonstranten.

In andere steden, zoals Marseille, verliepen de demonstraties rustig. De gele hesjes, vernoemd naar het gedragen gele zichtbaarheidshesje, begonnen nadat president Macron besloot de brandstofprijzen te verhogen. In korte tijd ontwikkelde het zich tot een landelijk protest tegen overheidsbeleid, dat ook naar andere Europese landen overwaaide.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in