Direct naar artikelinhoud
Column

Er is heel wat voor te zeggen om Sinterklaas te verbieden

Er is heel wat voor te zeggen om Sinterklaas te verbieden

Arnon Grunberg noemde Sinterklaas twee jaar geleden in het voorpaginastukje van deze krant ‘doping voor de economie’. En dat klopt ook wel.

Ondanks de concurrentie van Kerst, Singles’ Day, Black Friday en andere commerciële ongein in een tijdperk van overdaad wordt er toch 1,2 miljard euro extra gerealiseerd in de drie à vier weken voor Sinterklaas: gemiddeld 75 euro per persoon.

Vorig jaar werden alleen in de week voor Sinterklaas 96 miljoen pinbetalingen gedaan en 12 miljoen iDeal-transacties, samen goed voor bijna 3,5 miljard euro — dat is zo’n 25 procent boven het gemiddelde.

Alleen heeft de huidige economie helemaal geen doping nodig. Die groeit al hard genoeg, zoals het CBS donderdag meldde. Nog een impuls leidt slechts tot meer stikstof, pfas en CO2 . Er is heel wat voor te zeggen om Sinterklaas te verbieden, net als het afsteken van vuurwerk op Oudejaarsavond. Beide feesten zijn tradities die zichzelf hebben overleefd.

Ze leiden tot steeds meer polarisatie tussen voor- en tegenstanders. En daardoor is weer meer inzet van politie en hulpdiensten nodig. De staat verdient nog aan Sinterklaas. De 1,2 miljard euro extra omzet levert 250 miljoen euro aan btw op, maar die gaat deels verloren — misschien nog niet zozeer aan politie-inzet dan wel aan de tijd die de autoriteiten kwijt zijn aan het debat over de kleur van de Pieten. 

Vroeger zorgde Sinterklaas vooral voor huiselijke ruzies (‘hij krijgt meer dan ik’), nu leidt het ook tot maatschappelijk ongenoegen, dat begint zo gauw iedereen van de grote vakantie is teruggekeerd. Na half november escaleert het in rellen. De Zwarte Piet-discussie is onoplosbaar. Er wordt al tien jaar over gepraat en de standpunten zijn alleen maar verder uit elkaar komen te liggen. En als er al een oplossing komt voor de kleur van Piet zal de politieke correctheid van de tabberd en de mijter van de goedheiligman zelf aan de orde worden gesteld. 

Sinterklaas was een prachtig verschijnsel in een tijd van karigheid. De babyboomers konden met de dreiging van de roe tot rust worden gemaand in een tijd dat er nog geen jeugdzorg was.

Twee keer per jaar kreeg iemand cadeautjes: op zijn verjaardag en met Sinterklaas. Op 5 december opende het Journaal steevast met een interview met de baas van V&D en las de weerman voor een keer de verwachting voor de volgende dag op rijm voor. Maar die moeite getroosten Gerrit Hiemstra en Willemijn Hoebert zich ook al niet meer.

Een nationale feestdag is Sinterklaas allang niet meer. 40 procent van de Amsterdammers woont alleen. Gevreesd mag worden dat die zichzelf niet echte surprises kunnen geven. Het is slechts een familiefeestje voor een selecte groep.

WNL rekende twee jaar geleden uit dat 22 procent nog Sinterklaas viert. In Drenthe is dat 50 procent, waardoor het in de grote steden minder dan 10 procent moet zijn.

De economie kan best zonder de doping. En de politie en politici kunnen het missen als kiespijn.