Terug naar de krant

Kabinet neemt maatregelen om aantal eetstoornissen terug te dringen

Leeslijst Nieuws
De kern van de „complexe problematiek” rondom eetstoornissen zou schuilen in het feit dat veel slachtoffers aan meerdere stoornissen of aandoeningen lijden.
Leeslijst

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) wil kenniscentra oprichten om de problematiek rond eetstoornissen tegen te gaan. Dat schrijft hij dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Nog steeds zijn er lange wachtlijsten en hebben patiënten vaak last van meerdere psychische aandoeningen, die moeilijk tegelijk kunnen worden aangepakt.

Hiermee volgt de minister het advies van adviesgroep K-EET, die bestaat uit onder meer psychiaters en kinderartsen. Volgend jaar begint een proef met twee centra voor zogenoemde gespecialiseerde jeugdhulp, in 2021 moeten er meer centra bijkomen die kunnen voortborduren op de kennis die is opgedaan tijdens de proef.

De Jonge zegt een „structurele verbetering” te willen bewerkstelligen zodat het aantal ernstig zieke en door de dood bedreigde kinderen afneemt. In Nederland lijden zo’n 200.000 mensen aan een eetstoornis.

Lees ook De dochter van Inge wacht al twee jaar op behandeling voor anorexia
De dochter van Inge van Marle wacht al bijna twee jaar op hulp bij haar eetstoornis. Steeds weer wordt ze afgewezen en belandt ze op een nieuwe wachtlijst.

De minister stelt dat de kern van de „complexe problematiek” rond eetstoornissen voortkomt uit het feit dat kinderen en jongeren die aan eetstoornissen lijden, vaak ook te maken hebben met andere problematiek als autisme of zelfmutilatie. In het huidige zorgstelsel kunnen deze combinaties echter niet altijd goed behandeld worden. Dit komt onder meer door de scheiding van lichamelijke en geestelijke gezondheidszorg.

De kenniscentra moeten helpen de „behandeling van meerdere aspecten en [de] onderliggende problematiek” aan te pakken. Ook wil De Jonge meer voorlichting over eetstoornissen, zodat meer ouders en kinderen weten waar zij kunnen aankloppen voor hulp.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in