Luister naar

Adelaarsrog naar Denemarken

Nieuws
De vruchtbaarste adelaarsrog is maandag vanuit het Arnhemse ­dierenpark Burgers’ Bush naar ­Denemarken vertrokken. Bioloog en hoofd Ocean Max Janse zal er geen traan om laten.
dinsdag 12 november 2019 om 03:00
Adelaarsrog nummer zes in Burgers’ Ocean.
Adelaarsrog nummer zes in Burgers’ Ocean. koninklijke burgers’ zoo

Arnhem

Wat doen jullie nu? Jullie verkopen de kip met de gouden eieren!

‘We zijn nog dommer, we geven die zelfs weg’, zegt bioloog Max Janse met een glimlach. ‘Als dierentuinen hebben we de afspraak dat we onze dieren aan elkaar schenken. Een dier vertegenwoordigt geen geld, maar is onderdeel van een internationaal kweek- of fokprogramma. Dat kan dus betekenen dat je een olifant weggeeft en er een tropische kakkerlak voor terugkrijgt.’

Maar dit is de vruchtbaarste rog. Hoe nu verder?

‘We hebben nog twee mannetjes: één in het aquarium en één achter de schermen. We hopen en verwachten dat die de taak van hun voorganger zullen overnemen. Samen met vier vrouwtjes zetten we ons kweek­programma gewoon voort.’

Hoe succesvol is Burgers’ Zoo met het kweken van roggen?

‘Internationaal staan we aan de top. In geen enkele andere dierentuin ter wereld zijn zo veel adelaarsroggen geboren als bij ons. Sinds de opening van de Ocean in 2000 zagen 62 roggen het levenslicht, waarvan 39 nakomelingen van de rog die nu vertrekt. Die heeft overigens geen naam, maar een nummer. Nummer zes in dit geval.’

Waarom moet nummer zes eigenlijk weg? Heeft hij het niet meer naar z’n zin in Burgers?

‘Nee hoor, dat is nodig voor genetische variatie hier. Vandaar dat we al eerder een zeer vruchtbaar vrouwtje naar dezelfde dierentuin in Denemarken hebben gebracht. Haar komt hij nu weer tegen en we zijn ­benieuwd of ze daar opnieuw met ­elkaar gaan paren. Bij ons hadden die twee namelijk een hechte band. ­Bezoekers realiseren zich niet dat achter iedere vis die ze hier zien, een onvoorstelbaar complexe wereld schuilgaat.’

Wat is het geheim van deze prestatie?

‘Dat is lastig te zeggen. Allereerst krijgen ze hier alle ruimte. Speciaal voor de roggen hebben we een aquarium met 1,6 miljoen liter ­water. Dat is een flinke plons. ­Daarnaast krijgen alle dieren een persoonlijk dieet en worden ze met de hand gevoerd. Zo zorgen we ervoor dat ze niet te veel of te weinig binnen krijgen en monitoren we dat ook. Want ook roggen eten soms hun bordje niet leeg. Aan het gedrag en uiterlijk kun je precies zien welk nummer je voor je hebt. Goede ­voeding is de basis voor goede kweek. Ze krijgen vooral vis, maar de jonge dieren zijn dol op verse mosselen. Vanzelfsprekend uit ­Zeeland.’ <

Fokprogramma

Gevlekte adelaarsroggen vallen onder een Europees fokprogramma, omdat de dieren worden overbevist in de tropische wateren waar ze thuishoren. Burgers’ ­Ocean in Arnhem was in 2009 het eerste aquarium in Europa waar een jonge rog werd geboren. De rog die nu naar Denemarken gaat, heeft in Arnhem 39 nakomelingen verwekt. De meeste van die ­jongen zijn naar dierenparken over de hele wereld verhuisd.

Gevlekte adelaarsroggen zijn ­opvallende bewoners van een aquarium, doordat ze een spanwijdte van bijna twee meter hebben en wel honderd kilo kunnen wegen. Het voedsel van roggen bestaat onder meer uit vissen en schelpdieren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kolham - Staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft met een handtekening vandaag het gasveld in Groningen gesloten. ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

Gaswinning Groningen bij wet verboden

Bij de voormalige akker van boer Boon in Kolham, waar in 1959 het eerste Groningse aardgas werd gevonden, ondertekende demissionair staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief vrijdag symbolisch de wet die het Groningenveld definitief sluit.

Eindexamenleerlingen tijdens de examens in 2023. ‘Door het harde werken tijdens het examenjaar, moeten sommige leerlingen daarna echt even op adem komen’, ziet decaan Lobke Allersma.

Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar: 'Er zijn ook een heleboel dingen die geen geld kosten'

Een jaar werken of backpacken naar Thailand: een tussenjaar wordt steeds populairder onder jongeren. ‘Nog steeds denken mensen dat een tussenjaar iets is voor kinderen met rijke ouders.’

Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Amsterdam vreest verstoring van Dodenherdenking en gaat alle bezoekers fouilleren

Uit angst voor verstoringen tijdens de Dodenherdenking neemt de gemeente Amsterdam extra maatregelen. Op 4 mei worden alle bezoekers van de ceremonie op de Dam gefouilleerd.

Op Rotterdam Centraal worden verschillende perrons verlengd en vervangen en sporen en wissels vernieuwd.

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie van het jaarverslag over 2023.

Netbeheerders kunnen grootgebruikers gaan vragen minder stroom af te nemen of te leveren op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Nieuwe regels voor druk op stroomnet: voorrang voor scholen en woningbouw

Scholen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang mogen voortaan met voorrang worden aangesloten op het stroomnet. Andere partijen moeten daardoor langer wachten.

Co-assistenten hebben een kaartenspel ontwikkeld waarmee ze grensoverschrijdend bespreekbaar willen maken.

LUMC bespreekt grensoverschrijdend gedrag: 'Mag je de Insta-foto van een coassisstent liken?'

De helft van de zorgmedewerkers krijgt te maken met grensoverschrijdend gedrag. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben coassistenten een kaartspel bedacht om het bespreekbaar te maken.