Terug naar de krant

Zuid-Afrikaanse rivaal van Takeaway zet bod op maaltijdbezorger Just Eat door

Leeslijst achtergrond

Overnamestrijd De top van maaltijdbezorger Just Eat wil verder met Takeaway, maar aandeelhouders kunnen kiezen voor een ander, hoger bod.

Leeslijst

Vandaag 8,30 euro in de hand of een waardebon van 7,20 euro met de belofte – maar géén garantie – dat die in de toekomst meer waard wordt. Simpel gesteld is dat de keuze waar aandeelhouders van Just Eat voor staan, nu de Zuid-Afrikaanse techinvesteerder Prosus zijn ‘cash‘ bod op de Britse maaltijdbezorger officieel heeft gemaakt.

Maandag publiceerde Prosus, dochterbedrijf van het Zuid-Afrikaanse Naspers, de details van zijn bod op Just Eat (860 miljoen euro omzet, 3.300 werknemers). Het gaat om een ‘vijandig’ bod, direct gericht aan de aandeelhouders. De top van Just Eat heeft een uitgesproken voorkeur voor fusie met het Nederlandse Takeaway, zo benadrukte het bedrijf opnieuw. Grote vraag is of dat ook geldt voor de aandeelhouders. Zíj beslissen. Prosus heeft hun ruim vier weken gegeven voor een keuze.

Prosus, mede-eigenaar van maaltijdbezorgers iFood (Brazilië), Swiggy (India) en Delivery Hero (internationaal), biedt omgerekend 5,7 miljard euro voor Just Eat, of 8,30 euro per aandeel. Afgaande op de beurskoers van het Britse bedrijf is dat iets minder dan waar beleggers op hoopten. Volgens Bob van Dijk, de Nederlandse topman van Naspers én Prosus, onderschatten beleggers „hoeveel energie, tijd en geld het gaat kosten” om de problemen van Just Eat aan te pakken. Van Dijk wijst erop dat het bedrijf, marktleider in het Verenigd Koninkrijk, terrein verliest en de groei ziet afnemen. Prosus belooft daarom fors te investeren en vindt 5,7 miljard euro een „eerlijke prijs”.

Het is in elk geval méér dan wat Takeaway op tafel heeft liggen. Deze zomer kondigden Takeaway en Just Eat aan te willen fuseren. Takeaway-topman Jitse Groen zou het bedrijf gaan leiden en Just Eat-aandeelhouders moesten hun stukken omruilen voor aandelen Takeaway. Sindsdien is de koers van Takeaway flink gezakt en het bod minder waard geworden. Het verschil met het bod van Prosus is nu ruim 12 procent, in het nadeel van Takeaway.

Een versie van dit artikel verscheen ook in NRC Handelsblad van 12 november 2019.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in