De gebogen, bijna vloeibare lijnen in het midden staan in scherp contrast met de vierkante hoeken aan de buitenkant.
Volledig scherm
De gebogen, bijna vloeibare lijnen in het midden staan in scherp contrast met de vierkante hoeken aan de buitenkant. © Zaha Hadid Architects

Bizar gat in architecturale parel lijkt op smeltend ijsblokje

WoonIn Dubai opent binnenkort een nieuw architecturaal pareltje. De ‘Opus’ ligt vlakbij de ‘Burj Khalifa’, het hoogste gebouw ter wereld. Midden in het gebouw zit een groot gat, dat op een smeltend ijsblokje lijkt. De glimmende toren is een ontwerp van Zaha Hadid, de architecte van het Antwerpse Havenhuis.

0 reacties

  1. Na een kletsnatte winterperiode: let op voor vochtproblemen in je kelder (want de gevolgschade kan enorm zijn)
    Livios

    Na een kletsnatte winterperi­o­de: let op voor vochtpro­ble­men in je kelder (want de gevolgscha­de kan enorm zijn)

    De afgelopen maanden viel de regen bij momenten met bakken uit de lucht. En daar zien we nu nog steeds de gevolgen van: weides en tuinen liggen er kletsnat bij, beken lopen (net niet) over en heel wat mensen kampen met vochtige kelders. En dat laatste is niet onschuldig, want zoiets kan de stabiliteit van de muren aantasten én brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Om benedengronds vocht te verjagen, zet men vaak kelderbekuipingen en -drainages in. Bouwsite Livios vroeg aan Michel Jans van Noaqua, specialist in vochtbestrijding, wanneer welke methode de voorkeur verkiest.
  2. Verplicht renoveren naar een beter EPC-label: met deze duurzame ingrepen is jouw woning in regel
    Livios

    Verplicht renoveren naar een beter EPC-la­bel: met deze duurzame ingrepen is jouw woning in regel

    “Voor wie verstandig verbouwt, ligt er een geweldige kans in de renovatiemarkt”, lazen we eerder deze week. Tegen 2050 moeten alle Vlaamse woningen immers energieneutraal zijn. Uiteraard lukt dat niet van vandaag op morgen: daarom legt de overheid stapsgewijze doelstellingen op. Sinds begin 2023 moet je in Vlaanderen een pas aangekocht huis of appartement met EPC-label E of F binnen de vijf jaar renoveren naar label D of beter. In 2035 is label C het streefdoel, om in 2050 te landen op een label A. Bouwsite Livios overloopt welke concrete, haalbare ingrepen je richting die ambities helpen.