Ambulancepersoneel voortaan herkenbaar in turquoise

Ambulancepersoneel showt de nieuwe kledinglijn

Ambulancepersoneel showt de nieuwe kledinglijn Foto: Corné Sparidaens

Alle 5500 ambulancemedewerkers in Nederland zijn binnenkort gehuld in een nieuw pak in blauwgroene, turquoise kleuren. Daarmee moeten ze beter te onderscheiden zijn van wegwerkers, EHBO’ers en politiemensen.

De 840 ambulancemedewerkers in Noord-Nederland krijgen vanaf 1 december als eersten in het land de nieuwe kleding. De rest van het land volgt daarna.

Het was nog een hele toer alle ambulancediensten en betrokken bedrijven op één lijn te krijgen, zegt initiatiefnemer van het nieuwe pak Tjerk Hiddes, oud-directeur van UMCG Ambulancezorg.

Pak is je identiteit

,,Ik vond het niet meer kúnnen, die gele kleding’’, zei Hiddes woensdag trots bij de presentatie van de kledinglijn. ,,Het was net een pyjama. Het gele hesje getuigde van hobbyisme terwijl onze ambulancemensen hoogopgeleide professionals zijn. Het is ook belangrijk voor de uitstraling. Een pak is je identiteit, daar moet je niet op bezuinigen.’’

De kleuren van het nieuwe pak zijn rustgevender en de vormen zijn rond en vriendelijk, zegt ontwerpster Karin Slegers. Daar is voor gekozen om minder agressief over te komen. ,,De mensen komen ook in ouderenzorgcentra en daar moeten de bewoners niet meteen schrikken. Maar het is wel belangrijk autoriteit uit te stralen, daarom is er wel schoudervulling.’’

Vrouwenlijn

De nieuwe kleding is er in een vrouwen- en mannenlijn. Voorheen was er alleen ambulancekleding voor mannen. Er waren vrouwen die thuis achter de naaimachine kropen om het beter te laten passen. De stof moet lang mee gaan, is gemakkelijk wasbaar en duurzaam: er wordt geen katoen gebruikt maar lyocell. Dat is gemaakt van boomschors, dat het milieu minder belast. De kleding wordt gemaakt in Macedonië, Tunesië en Bangladesh, maar gegarandeerd niet in ateliers waar kinderen werken.

De komende tijd worden er per ambulancedienst twee vrachtwagens vol kledingpakketten aangeleverd, zo’n vijftig pallets per dienst. Eén kledingpakket kost zo’n 500 euro. In totaal worden er 120.000 stuks kleding geproduceerd.