Direct naar artikelinhoud
Brexit

Doorbraak in brexitonderhandelingen? Macron: ‘Akkoord wordt gefinaliseerd’

Frans president Emmanuel Macron.Beeld EPA

De kernelementen van het echtscheidingsakkoord tussen de Europese Unie met de Britten zijn onderhandeld. Dat zegt de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk. Ook Frans president Emmanuel Macron is optimistisch: ‘Een akkoord wordt gefinaliseerd.’

en

De Britse en Europese brexitonderhandelaars lijken al sinds gisterennamiddag op de rand van een doorbraak te staan. Na nachtelijke onderhandelingen zitten de teams sinds vanochtend opnieuw samen in een poging eruit te geraken.

Volgens Europees president Donald Tusk zijn de partijen het intussen eens over de grote lijnen. “De belangrijkste fundamenten van de overeenkomst zijn klaar. Theoretisch kunnen we dit akkoord met Groot-Brittannië morgen (op de Europese top, red.) goedkeuren en alle chaos en rampen die gelinkt zouden zijn aan een ongeordende exit vermijden”, zei hij in een interview met een Poolse televisiezender. “De onderhandelingen lopen nog, en alles gaat in de goede richting.”

Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad.Beeld AP

Tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Toulouse, toonde ook Frans president Emmanuel Macron zich optimistisch. “Een akkoord wordt gefinaliseerd”, klonk het. Macron hoopt het akkoord op de Europese top van donderdag en vrijdag te kunnen bezegelen.

Terwijl Macron openlijk zinspeelde op een akkoord, hield Merkel echter een slag om de arm: “Het nieuws uit Brussel zou wel eens erger kunnen zijn”, zei ze voorzichtig. Maar toch blijft een akkoord mogelijk, aldus Merkel, “en op basis van wat ik de voorbije dagen gehoord heb, denk ik meer en meer dat we het zullen halen”.

Brits premier Boris Johnson heeft zijn regeringsleden woensdagmiddag verzekerd dat er “een kans bestaat op een goed akkoord” met de EU. “Maar we zijn er nog niet en er blijven uitstaande kwesties”, zo meldde zijn woordvoerder na afloop van de bijeenkomst.

De Noord-Ierse unionistische partij DUP doet de berichten over een mogelijke doorbraak intussen af als “nonsens”.

Belangrijke toegevingen

Johnson zou gisteren belangrijke toegevingen hebben gedaan met betrekking tot de Ierse grens, het belangrijkste obstakel richting een deal. Concreet zou hij instemmen met douanecontroles in de Ierse zee. Maar over enkele losse eindjes zouden de onderhandelaars nog geen akkoord hebben. 

Hoe dan ook is het wachten op de reactie in Groot-Brittannië. Johnson moet een eventueel akkoord over de boedelscheiding goedgekeurd krijgen in het parlement, iets waar zijn voorganger Theresa May met haar brexitdeal nooit in geslaagd is. Daarvoor moet de premier op zijn minst de harde brexiteers in zijn Conservatieve Partij en de Noord-Ierse unionistische partij DUP aan boord houden. Vertegenwoordigers van de DUP zouden woensdagavond opnieuw in Downing Street verwacht worden.

De Britse premier Boris Johnson zou belangrijke toegevingen hebben gedaan met betrekking tot de Ierse grens.Beeld Photo News