Direct naar artikelinhoud

Josef B. verdacht van vrijheidsberoving Drents gezin

Josef B., de man die werd opgepakt na de ontdekking van een van de buitenwereld verstoken gezin in het Drentse Ruinerwold, wordt verdacht van vrijheidsberoving en het benadelen van de gezondheid van anderen. 

De boerderij waar het gezin jarenlang in een afgesloten ruimte leefde.Beeld ANP

Josef B. wordt donderdag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Die beslist dan of B. langer blijft vastzitten. De politie hield B. dinsdag aan omdat hij niet mee wilde werken aan het onderzoek. 

De politie laat weten dat geen van de gezinsleden in het Drentse Ruinerwold ingeschreven ‘lijkt’ te staan bij de basisadministratie. Gisteren was er nog sprake van dat slechts een aantal van hen niet stond ingeschreven. 

De politie trof dinsdag in een afgelegen boerderij in het Drentse dorp Ruinerwold een gezin aan. Volgens de zoon des huizes leefden ze in volledige afzondering en zouden ze hebben gewacht op het einde der tijden. Het gezin zou al jarenlang in een afgesloten ruimte verblijven. 

Bij de woning werd Josef B., de 58-jarige huurder van het pand aangehouden. In het huis werden een man en vijf kinderen aangetroffen. Zij zeggen dat ze allemaal lid zijn van hetzelfde gezin en al sinds 2010 in het huis wonen.

Twitter bericht wordt geladen...

Josef B. is groot nieuws in zijn geboorteland Oostenrijk. Media meldden dat hij volstrekt geen contact wil met de Oostenrijkse ambassade in Den Haag of met andere Oostenrijkse autoriteiten. Dit bemoeilijkt het onderzoek.

Hij is volgens de Oostenrijkse krant Kronenzeitung afkomstig uit de streek van Perg, ten oosten van Linz. Hij zou Perg al in de jaren tachtig hebben verlaten en naar Wenen zijn gegaan. In zijn jeugd zou hij lid zijn geweest van een sekte en hij heeft minstens twintig jaar geleden het contact met zijn ouders verbroken. Josef B. is in 2010 naar Nederland vertrokken ‘om opnieuw te beginnen’.