Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 16 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Proces Wilders uitgesteld tot begin december

Het gerechtshof Den Haag heeft de voortzetting van het hoger beroep in het ‘minder Marokkanen’-proces van Geert Wilders uitgesteld tot 9 december. 

Voor de nieuwe zitting wil het gerechtshof worden geïnformeerd over ‘aanvullende stukken die betrekking kunnen hebben op de vervolgingsbeslissing’ van de PVV’er.

Bewijs

De politicus en zijn advocaat hadden wederom om aanhouding van de zaak gevraagd. Dit omdat er volgens hen steeds meer bewijs is dat toenmalig justitieminister Ivo Opstelten (VVD) zich actief met de vervolging van Wilders heeft bemoeid. Dat mag niet, het Openbaar Ministerie gaat over vervolging en informeert het ministerie daarover.

Advocaat Geert-Jan Knoops had al vaker om aanhouding gevraagd, maar tot nu toe ging het hof daar iedere keer niet in mee. Oorspronkelijk stond woensdag de laatste reactie van de advocaat gepland – de zogeheten dupliek – en daarna zou Wilders als laatste de kans krijgen om zijn mening over de zaak te geven.

Bemoeienis

Het hof heeft het Openbaar Ministerie nu opgedragen om alle stukken die te maken kunnen hebben met eventuele bemoeienis vanuit het ministerie, toe te voegen aan het proces-verbaal. Zo antwoordde de huidige justitieminister Ferd Grapperhaus deze week op Kamervragen dat er op zijn departement nog eens gezocht wordt naar informatie over de rechtszaak „die mogelijk over het hoofd is gezien". Ook loopt er nog een WOB-procedure van RTL Nieuws over communicatie tussen het departement en het OM. Daar moet de rechtbank in Midden-Nederland nog uitspraak in doen, maar wanneer is niet duidelijk.

Het OM heeft altijd ontkend dat er enige sprake van bemoeienis is vanuit het ministerie. „Telkens komt dit terug vanuit de verdediging, ik ben daar inmiddels enigszins boos over", reageerde de advocaat-generaal. Op het besluit tot uitstel wilde hij na afloop niet reageren.

Hoger beroep

De rechtbank heeft Wilders in 2016 veroordeeld, naar aanleiding van zijn vraag in 2014 of het publiek meer of minder Marokkanen wilde. De politicus zette hiermee volgens het OM aan tot haat, maar er is nog geen straf opgelegd. Zowel het OM als Wilders was tegen de uitspraak in beroep gegaan. In hoger beroep is 5000 euro boete tegen hem geëist.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.