Ziekenhuis Tjongerschans biedt lachgas als pijnstilling bij bevalling

De patiënt krijgt een mondkapje op waarmee ze het lachgas inademt. FOTO TJONGERSCHANS

De patiënt krijgt een mondkapje op waarmee ze het lachgas inademt. FOTO TJONGERSCHANS

Het is vanaf nu mogelijk om in Tjongerschans te bevallen met lachgas. Toepassing van lachgas is minder ingrijpend dan een ruggenprik en kan door de eigen verloskundige worden toegediend als de zwangere vrouw kiest voor een poliklinische bevalling in Tjongerschans.

Lees meer over
Heerenveen

Lachgas is een mengsel van stikstofgas en zuurstof dat wordt ingeademd. Onderzoek naar de werkzaamheid van lachgas voor de pijnbehandeling tijdens de bevalling, laat zien dat vrouwen duidelijk minder pijn hebben. Bij 40-50% van de vrouwen helpt lachgas voldoende en is geen andere pijnbestrijding meer nodig. Lachgas heeft geen invloed op het verloop van de bevalling en ook geen effect op de baby.

Laatste loodjes

Lachgas is vooral een goed middel tijdens de laatste loodjes van de bevalling. Verloskundige Kim Remmelink van Verloskundigepraktijk NOP/ Lemsterland: ,,Je kunt het maximaal twee uur gebruiken, waardoor het vooral geschikt is bij de laatste paar centimeter van de ontsluiting.”

De patiënt krijgt dan een mondkapje op waarmee ze het lachgas inademt. Het lachgas geeft een vermindering van pijn, doordat het lichaam gestimuleerd wordt om extra endorfine -een lichaamseigen pijnstiller- aan te maken. ,,Het haalt de pijn niet volledig weg, maar het geeft wel ontspanning. Hierdoor wordt pijn als minder heftig ervaren en door de ontspanning laat het lichaam gebeuren wat er moet gebeuren: en dat is ontsluiting.”

Eigen regie

De toenemende vraag naar lachgas heeft Tjongerschans doen besluiten deze vorm van pijnstilling aan te gaan bieden. ,,We proberen vrouwen zoveel mogelijk de eigen regie over hun bevalling te geven. Daarom zijn we blij dat we hen nu ook de keus kunnen geven voor lachgas als pijnstilling”, aldus gynaecoloog Gerco Jansen.